Caerleon

Amfitheater
Amfitheater

Caerleon is een stadje gelegen bij Newport in Zuid-Wales. Het was een van de drie versterkte nederzettingen van de Romeinse elitetroepen in Groot-Brittannië. Vanaf 75 na Christus was Caerleon het hoofdkwartier van het Tweede Legioen van Augustus. Het Romeins fort werd gebouwd op de plek van een 200-300 jaar oudere versterking die hier door de Keltische stam , de Siluren, was gebouwd.

De Romeinen bouwden niet alleen een fort voor hun legioen, maar een hele stad.

Het Badhuis was de plek waar de Romeinse soldaten naar toe gingen om  te baden, er waren baden met zowel koud als warm water. Maar het badhuis was vooral ook de plek waar ze naartoe gingen om te ontspannen en te socialiseren.

Caerleon heeft een schitterende Roman Baths Museum waar bezoekers door moderne technologie inzicht krijgen in het leven van de Romeinse soldaten rond 85 AD.

Buiten de nederzetting stond het Amfitheater, deze bood plaats aan een hele legioen. 

Tegenwoordig wordt het theater, net buiten de stadsmuren,  soms gebruikt voor openlucht evenementen.

Dichtbij het Amfitheater liggen de funderingen van de Barakken van de Romeinse soldaten, het zijn de enige die in Europa zijn gevonden.

Info: visit Carleon

 

 

 


 

Brecon Beacons

National Park
National Park

De Brecon Beacons beslaat van oost naar west het zuidelijke deel van Powys en het noordelijke deel van Monmouthshire. Het Nationale Park heeft een omvang van 1347 vierkante kilometer en heeft enkele van de meest spectaculaire en opvallende hooggelegen formaties in het zuiden van Groot Brittannië.

de Pen y Fan heeft met 886 meter de hoogste top, Corn Du 873 meter en Cribyn 795 meter.

Het grootste deel van het park is kaal, met gras begroeide heide, begraasd door Welsh Mountain Pony's en de Welsh Mountain schapen.

Er zijn veel activiteiten in het park mogelijk zoals, wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, maar ook vissen, deltavliegen, kanoën, bergbeklimmen en speleogie.

Info:  www.visitwales.nl   www.visit-brecon-beacons.co.uk

Info: Brecon Beacons National Park


Caerphilly

Gilbert de Clare
Gilbert de Clare

Caerphilly Castle, gelegen in Zuid-Wales, is het grootste kasteel in Wales en de op en na grootste in Groot- Brittannie na Windsor. Het werd gebouwd tussen 1268 en 1271 door de roodharige Anglo-Normandische Gilbert de Clare, graaf van Gloucester, in opdracht van Hendrik III.

Gilbert de Clare en Llywellyn The Last, de laatste prins of Wales,  waren tijdgenoten in oorlog en pogingen van Gilbert om een kasteel te bouwen werden gedwarsboomd door de Welsh Prince. Gilbert won uiteindelijk en bouwde een gigantische vesting met concentrische muren ( ringen van muren en binnenwanden die hoger zijn dan de buitenmuren. ) en alles omgeven door een reeks grote waterkeringen ter verdediging. Nog voor de verdediging compleet was lanceerde llywellyn zijn eerste aanval in 1270 tegen het kasteel. De vestingwerken van  Caerphilly raakten in brand maar Gilbert de Clare begon onmiddelijk met het herstellen van het kasteel.  In augustus 1274 kwam Edward I  terug van kruistocht. In november 1276 kwam Edward in oorlog met Llywellyn , waarbij llywellyn verdreven werd uit Wales. Zes jaar later werd Llywellyn gedood en daarmee was hij geen bedreiging meer voor de Clare. het kasteel werd nu minder gebruikt als een fort , maar meer als een centrum voor controle en beheer van de de Clare landgoederen in de Glamorgan Hooglanden.

De Clare overleed in 1295 en de landgoederen werden overgedragen aan zijn zoon Gilbert. Gilbert werd gedood bij de slag om Bannockburn in 1314 en hiermee eindigde de mannelijke lijn van de Clare.

In 1317 werd de de Clare erfenis verdeeld tussen de drie jongere zusters van de Clare. Eleanor de Clare was getrouwd met Hugh Despenser , hij was favoriet van koning Edward II en had een positie als kamerheer aan het hof. Hij kon kiezen welk deel van de Clare 's landgoederen hij wilde hebben en koos voor de heerschappij over Glamorgan en Cardiff.

Gedurende vele jaren werd Hugh Despenser de effectieve heerser van Engeland. In Wales begon hij.  met uitbreiding van zijn land, totdat hij het grootste deel van het land tussen Chepstow en Pembroke beheerst. Gedurende deze tijd bouwde hij de grote hal van Caerphilly Castle.

Vanaf de 15de eeuw werd het kasteel geleidelijk verlaten. Latere eigenaars pleegden wel onderhoud maar dat nam af tegen het einde van de eeuw. De oostelijke poortgebouw werd gebruikt als een gevangenis. Net als vele andere kastelen in Wales raakte Caerphilly in verval, het was de Bute familie die het onderhoud in de 18de eeuw op zich nam. De eerste Markies van Bute begon met de restauratie tot het in 1950 werd overgedragen aan de staat.

Info:  http://www.timeref.com/hpl698.htmCaerphilly Castle
Caerphilly Castle