Tallinn


Tallinn is de hoofdstad en de grootste stad van Estland en ligt aan de Finse Golf.

De Oude Stad is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

De stad is tevens het belangrijkste politieke, financiële, culturele en educatieve centrum van Estland, het wordt vaak de "Silicon Valley of Europe" genoemd. Het heeft het grootste aantal "Startups" van Europa en is de geboorteplaats van vele internationale bedrijven waaronder SKYPE.


Old Town


Vanalinn is het oude gedeelte van de stad en is gebouwd in de 13de en 14de eeuw. Het bestaat uit een hoger gelegen deel ( Toompea ) en een lager gelegen deel ( All-Linn ).

Eeuwenlang waren het aparte steden, totdat ze in 1878 werden samengevoegd.

Door de straatjes De Korte Been ( Lühike Jalg ) en Lange Been ( Pikk Jalg ) zijn ze met elkaar verbonden.


Freedom square ( Vabaduse väljak )

Het Vrijheidsplein ligt aan de zuidkant van de oude stad, waar de militaire parades en diverse concerten plaatsvinden.

Het monument voor de onafhankelijkheidsoorlog werd hier in 2009 onthuld. In de loop der jaren heeft het plein diverse namen gehad zoals, Peter's Square en Victory Square. Het werd in 1939 voor het eerst Freedom Square genoemd en dat bleef zo tot 1948. Pas in 1989 werd het weer Freedom Square.


St. Nicholas Church ( Niguliste Kirik )

De Sint Nicolaaskerk is een middeleeuws voormalige rooms-katholieke kerk gelegen in de oude stad. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in de 13de eeuw maar tijdens een Sovjet bombardement in de tweede wereldoorlog vrijwel geheel verwoest. 

De restauratie vond plaats tussen 1953 en 1984. Tegenwoordig is het een dependance van het Kunstmuseum van Estland, met voornamelijk religieuze kunst vanaf de middeleeuwen. Het belangrijkste kunswerk is het schilderij  van een dodendans van de kunstenaar Bernt Notke in de Antonius kapel. 

De voormalige kerk wordt tevens gebruikt voor concerten.

Zie ook Wikipedia


 Viru Gate ( Viru värav )

De Viru-Poort was onderdeel van het verdedigingssysteem van de stadsmuur van Tallinn dat in de 14de eeuw werd gebouwd.

Een paar eeuwen later beschikte het al over acht poorten die uit verschillende torens bestonden. De hoofdtoren van een poort was altijd vierkant en de barbicans waren uitgerust met een of twee kleine ronde torens.  Doordat aan het eind van de 19de eeuw de toegangen tot de oude stad werden verbreed, werden verschillende poorten gesloopt. De Viru-Poort werd een poort waardoor een door paarden getrokken tramroute liep.

De hoektorens werden echter bewaard, je kunt nog steeds een deel van bastion zien dat Musumägi wordt genoemd. Viru is nu uitgegroeid tot een van de drukste voetgangersstraten in de oude binnenstad.

 


Masters Courtyard ( Meistrite Hoov )

De Binnenplaats van de Meesters is een rustige omgeving in de oude stad van Tallinn zoals het eeuwen geleden was, toen mensen het werk van ambachtslieden waardeerden. Hier kan men nog steeds de middeleeuwse architectuur zien en genieten van de gezellige sfeer die er heerst. Er zijn verschillende kunst en ambachtsworkshops. een bezoek aan Pierre Chocolaterie voor een kopje koffie is aan te bevelen. 

Zie ook Pierre chocolaterie

Zie ook Masters Courtyard - visitestonia.com

 


St. Catharine's Passage ( Katariina Käik )

De St. Catharina passage verbindt de straten Vene en Müürivahe. Op sommige muren zijn grafstenen te zien die afkomstig zijn van de begraafplaats van de Toomkirik. In dit prachtige straatje vindt je studio's en ateliers van verschillende kunstenaars die hier hun werk vanaf het begin van het product tot aan het eind laten zien.

Zie ook Katariinagild.eu


Estonian Arts and Doll House ( Esti Nukukunsti Maja )

Het Art Doll House is gevestigd op Vene Tänav nr.12 in een van de oudste bekende gebouwen in Tallinn, het Huis van Mauritius. Het gebouw heeft een historische connectie met de poppenwereld, die begon met de internationale tentoonstelling "Ontdek de Wereld van Kunstpoppen", waar ongeveer 150 poppen uit o.a. Rusland, Estland, Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Italië werden tentoongesteld. 

Het Historian Art Doll House heeft een museum en er worden workshops voor kinderen en volwassenen georganiseerd. 

Zie ook Arts and Doll House


Town Hall ( Raekoda )

Het Raadhuis ligt aan het mooie, sfeervolle Raadhuisplein in het centrum van Tallinn. Het gebouw is 14de eeuws en gebouwd in de stijl van de late gotiek. De voorkant laat een rij kantelen zien waar het dak begint. Uit de kantelen steken twee waterspuwers in de vorm van een drakenkop.

 

Tijdens de zomermaanden is het Raadhuis open voor publiek en kan men de Raadszaal bewonderen.  In de kelder en op de eerste verdieping bevindt zich een museum. 

Ook is de toren te beklimmen.

Zie ook Wikipedia


Town Hall Pharmacy ( Reaepteek )

De Raadsapotheek is nog steeds als apotheek in gebruik. Het heeft een prachtig interieur met een klein museum.

De apotheek ligt tegenover het Raadhuis aan het levendige Raadhuisplein.

De Raadsapotheek van Tallinn is een van de oudste apotheken van Europa en

Zie ook Wikipedia

Zie ook Farma Magazine

Zie ook Raeapteek


Church of the Holy Spirit ( Pühavaimu kirik )

De Heilige Geestkerk is een voormalige Rooms-katholieke kerk en thans een Lutherse kerk. Ze ligt in het oude gedeelte van Vanalinn, in het centrum van de stad.

 

De bouw van de kerk begon rond 1300 als uitbreiding van de kapel die eerder op deze plaats stond en hoorde bij het armenhuis en het pesthuis van de stad.

In 1380 was de bouw gereed. Het is een tweebeukige hallenkerk, gedragen door tien gewelfribben. Ze is de kleinste van de middeleeuwse kerken in Tallinn.

 

De huidige minaretachtige toren is veel jonger. Hij dateert uit de 17de eeuw, de tijd van de barok, maar moest na een brand voor een groot deel worden gereconstrueerd.

Lees verder Wikipedia


Cafe Maiasmokk

Dit oudste cafe van Estland stamt uit 1864. Het heeft een interieur dat bijna een eeuw lang onveranderd is gebleven. 

Ook is er een marsepein museum in gevestigd waar men kan zien hoe de marsepeinen figuren worden gemaakt.

Zie ook Maiasmokk


Great Guild Hall ( Suurgildi hoone ) Estonian History Museum 

De Grote Gilde Hal ligt in de oude binnenstad en werd gebouwd van 1407 tot 1417 door de belangrijkste gilde van de stad. Tegenwoordig is het de hoofdlocatie van het Ests Historisch Museum.

De collectie begon als een verzameling van Johann Burchard, de eigenaar van de Raadsapotheek. De collectie werd eerst tentoongesteld in het Zwarthoofdenhuis in 1822. In 1842 werd het Ests literair gezelschap opgericht. Het gezelschap breidde de collectie uit en stichtte in 1864 een provinciaal museum. Toen in 1940 het land onderdeel werd van de Sovjet Unie werden grote delen van de collectie verbrand omdat het niet overeen kwam met de ideologie van de Sovjet Unie.

Zie ook Ajaloomuseum