Kadriorg Park


Kadriorg Park is het meest vorstelijke en stedelijke park in Estland. De bouw ervan begon in 1718 op bevel van tsaar Peter I.

De meest populaire plekken voor een wandeling in het park zijn langs de bloembedden rond de Swan-Lake en de boulevard die leidt naar het paleis van de president.

Tegenwoordig is het park een locatie van verschillende musea, waaronder het Kadriorg-kunstmuseum ( In het paleis ) , het KUMU ( Estse kunstmuseum ) , het Mikkel museum en het Peter de Grote museum.

Vlakbij is het Russalla-monument dat het verlies van een Russisch oorlogsschip herdenkt ( 1893 ).

Het officiële presidentiële paleis van de president van Estland ligt naast het Kadriorg-paleis in het park.


Kadriorg-Palace

Het Kadriorg paleis is een barok paleis gebouwd door Peter de Grote. Momenteel doet het paleis dienst als museum.

 

Na de succesvolle belegering van Tallinn in de laatste fase van de Grote Noordelijke Oorlog kocht tsaar Peter de Grote van Rusland in Lasnamäe een eenvoudige driekamerwoning, waar hij verbleef als hij Reval ( Tallinn ) bezocht. Dit huis bestaat nog steeds en is tegenwoordig een museum gewijd aan het leven van de tsaar. Echter, plannen voor een groter paleis ontstonden al snel en de bouw van een nieuw paleis met een bijbehorend park begon op 25 juli 1718.

De tsaar doopte het dal, dat lag tussen het kalksteengebergte van Lasnamäe en de Finse Golf, Catherinethal naar zijn tweede vrouw, tsarina Catharina. In het Estisch werd de naam verbasterd tot Kadriorg.

 

Na de dood van de tsaar in 1725 toonde Catherine geen interesse in het ontroerend goed aan zee. De grote zaal met de initialen van Catherine en het overvloedige stucdecor blijft bestaan, terwijl veel andere interieurs zijn veranderd.

 

De tuinman Ilya Surmin was verantwoordelijk voor de bloementuin met twee fonteinen en de zogenaamde fata morgana-tuin op verschillende niveaus.

 

 


Peter the Great House ( Peter I Majamuuseum )

 

Het zomerhuis van Peter de Grote uit de 17de eeuw werd gekocht door Peter I voor de prijs van 1400 roebel. Het huis en het gebied er omheen vormden samen een landgoed van 100 hectare. Peter de Grote  en zijn vrouw verbleven hier tijdens hun bezoeken aan Tallinn.

De expositie van het museum bestaat uit een salon, een eetkamer, een slaapkamer, een keuken en een recent verbouwde zolder en kelder. Het huis is ingericht met persoonlijke items van de tsaar en andere objecten uit die periode.

 

In dit gebied, in 1718, begon de tsaar met het bouwen van een kasteel en park en vernoemde het naar zijn echtgenote Katharinenthal. ( Kadriorg )

 

Het is het oudste museum van Tallinn en geopend in 1806 in opdracht van de Russische keizer Alexander I.

Sinds 1941 is het Peter I museum officieel de tak van het Tallinn City Museum. 

Na grote renovaties in 2004 is het museum het hele jaar open.

 


Presidential Palace 

 

Het presidentieel paleis is de officiële residentie van de president.

 

Tijdens de eerste periode van onafhankelijkheid van Estland ( 1918-1940 ), werkte het Estse staatshoofd vanuit het Kadriorg-paleis, maar in 1938 werd dit speciaal gebouwde presidentieel paleis ernaast geopend. De stijl van het presidentieel paleis weerspiegelt de Kadriorg, zonder al te veel opsmuk. Omdat het gebouw dienst doet als kantoor en residentie van de president, is het gesloten voor bezoekers.

 

De president van de Republiek Estland ( Eesti Vabariigi President ) is het staatshoofd van de Republiek Estland.

Estland is een parlementaire republiek waarin de president een ceremonieel boegbeeld is zonder uitvoerende macht.

De president is verplicht zijn lidmaatschap van een politieke partij voor de ambtstermijn op te schorten. Gekozen wordt de president door het parlement  (Riigikogu) of een speciaal electoraal orgaan voor een termijn van vijf jaar. Ze kunnen een aantal keren worden herkozen, maar niet meer dan tweemaal achtereenvolgens.

De huidige president ( 2018 ) is Kersti Kaljulaid, op 3 oktober 2016 door het parlement gekozen en de eerste vrouw en de jongste persoon die ooit de positie heeft bekleed.

 

 


Kumu museum ( Kumu kunstmuuseum )

 

Het Kumu art museum is geopend in 2006 en is een van de grootste musea in Estland en een van de grootste kunstmusea in Noord-Europa. Kumu is een van de vijf afdelingen van het kunstmuseum van Estland en waar de hoofdkantoren zijn ondergebracht. 

Het museum presenteert zowel permanent collecties als tijdelijke tentoonstellingen. De hoofdcollectie omvat de Estse kunst vanaf de 18de eeuw, inclusief werken uit de periode van bezetting ( 1940-1991) en toont zowel het socialistische realisme als wat toen niet-conformistische kunst was.

Tijdelijke tentoonstellingen omvatten zowel buitenlandse als Estse moderne en hedendaagse kunst.

 

Kumu ontving de prestigieuze Europese Museum van het Jaar Award in 2008 van het European Museum Forum.

 

De ontwerper van het gebouw is Pekka Vapaavuori, een Finse architect die de wedstrijd in 1994 won. De bouw vond plaats tussen 2003-2006.


Song Festival Grounds ( Lauluväljak )

 

Het songfestivalterrein is een open, terrasgewijs aangelegd veld met groot overdekt podium. Het podium werd oorspronkelijk ontworpen voor het Estisch zangfeest, dat nog elke vijf jaar daar gehouden wordt.

 

De eerste fase op de huidige locatie tussen Narva Street en Pirik Street werd in 1928 gebouwd voor het 9de Estlandse Songfestival. Het bood ruimte aan 15.000 artiesten.

 

Tijdens de bezetting door de Sovjet-Unie was er behoefte aan een groter podium. De nieuwe en huidige boogfase werd in 1959 gebouwd om het 20ste jubileum van de Estse SSR te vieren in het komende jaar.  Het 15e Estlandse songfestival in 1960 werd gevierd op de nieuwe podium. Aan de noordkant van het podium is de 42 meter hoge toren die wordt gebruikt tijdens de Estse songfestivals. 

 

In 1988 verzamelden de Esten zich op het festivalterrein om Patriottische hymnes te zingen in wat bekend werd als de zingende revolutie die leidde tot de omverwerping van de sovjet regering.

 

Tegenwoordig wordt het terrein ook gebruikt voor het hosten van internationale acts zoals Iro Maiden, The Stones, Madonna, Guns N'Roses en vele anderen.

Tijdens songfestivals kan het aantal mensen op het terrein oplopen tot 100.000.