Ladies Market

De vrouwenmarkt ( ook voor mannen ) staat bekend als de voordeligste markt in Sofia. Naast groenten/fruit/vlees enz. vind je er ook kleding, aardewerk, bloemen e.d.

De markt is onlangs gerenoveerd maar heeft zijn charme behouden, heerlijk om hier en in de omgeving rond te slenteren en de cultuur op te snuiven. 

De markt ligt bij Boulevard Stefan Stambolov en is van maandag tot zondag geopend.


Central Sofia Synagogue ( Tsentralna Sofiiska Sinagoga )

De Sofia synagoge is de grootste sefardische ( Spaans-Joodse ) synagoge in Europa en bevindt zich op de hoek van de Ekzarh Yosif en G. Washington. Het is een van de mooiste architectonische monumenten in Bulgarije. Het gebouw werd voltooid in 1909. De koninklijke familie - koning Ferdinanand ( regeerde van 1887-1918 ) en koningin Eleonora woonden de heiliging bij.

 

De tempel bestaat uit een centraal koepelvormig gebouw en een narthex. De gebedsruimte heeft een achthoekige vorm. Er zijn halfcirkelvormige nissen met rechthoekige panden tussenin de vier hoeken van de hal.

De grote kroonluchter weegt twee ton en is de grootste in Bulgarije. Een altaar, omringd door een reling, staat op een platform van marmer. De gebedsruimte voor de vrouwen bevindt zich boven de nissen

De capaciteit van de hal telt 1170 zitplaatsen.


Central Market Sofia ( Tsentralni Sofiyski Hali )

De centrale markthal, in de volksmond eenvoudig bekend als The Market Hall, is een overdekte markt in het centrum van de stad, gelegen aan de Marie Louise Boulevard.

De markthal telt drie verdiepingen en biedt eetstalletjes en winkels met o.a. kleding en juwelen enz. De stijl van het gebouw is neorenaissance, met elementen uit de Neo-Byzantijnse architectuur en Neo-Barok.

In de facade van het gebouw, boven de hoofdingang,  is een reliëf met het Wapen van Sofia. De beroemde klokkentoren met drie wijzerplaten staat bovenaan het gebouw.


De wijk Hadzhi Dimitar


Street Art

Steet Art in de wijk Hadzhi Dimitar
Steet Art in de wijk Hadzhi Dimitar

In het noordoosten van Sofia ligt de wijk Hazdhi Dimitar, een wijk met  flatgebouwen uit de socialistische tijd waarvan enkele gebouwen tijdens de Urban Creature Festival zijn beschilderd met prachtige kunstwerken. Ook verder in Sofia kun je verspreid door de stad prachtige street art tegenkomen zoals in Ivan Vazov straat. 

Zie ook Bozko

Zie ook route voor Street art fans