Old Town


Hall of the Brotherhood of the Blackheads ( Mustpeade maja )

Het Huis van de Broederschap van Zwarte Hoofden is een gebouw in de oude stad. De oude fundamenten van het huis dateren waarschijnlijk uit de 14de eeuw. Het werd in 1517 aangekocht door het Broederschap van Zwarte Hoofden, een gilde van schepenbouwers, handelaren en buitenlanders uit de 14de eeuw, die actief waren in Livonia, het huidige Estland en Letland. 

In 1597 werd het huis gerenoveerd in Nederlandse renaissance-stijl onder leiding van architect Anton Passer.

Het Huis van de Broederschap van Zwarte Hoofden bestaat tegenwoordig uit drie afzonderlijke gebouwen.

Boven de deur staat een sculptuur van Sint Mauritius, de patroonheilige van de broederschap. De geschilderde deuren dateren uit de jaren 1640.

Tegenwoordig worden er hier concerten gegeven.


Green Market ( Roheline Turg )

Tegenover de Blackheads en de Zweedse Ambassade ligt de Groene Markt met een kleine kapel.

Vroeger werd hier op de Green Market vis, groente en bloemen verkocht. De kapel werd gebouwd in 1919 om te vieren dat de Russische Tsaar Nikolai II 15 jaar op de troon zat.

Nu is hier een openluchtcafe en komen mensen hier samen om iets te drinken.

 


Great Coastel Gate ( Suur Rannavärav ) Fat Margaret ( Paks Margareeta )

De Grote Kustpoort vormde de verbinding tussen de stad en de haven.

 

De Dikke Margareta werd gebouwd van 1511 tot 1530 tijdens de reconstructie van het middeleeuws stadspoortsysteem.  Met een doorsnee van 25 meter, 20 meter hoog en tot 5 meter dik is De Dikke Margareta de breedste van de torens van de stadsmuur. Behalve een fort was het ook gebouwd om indruk te maken op eventuele indringers vanuit de haven.

 

In de toren is nu het Estlandse Maritieme Museum gevestigd waar men de geschiedenis van de zeevaart kan bekijken. Er is een nautische verzameling die zich over vier verdiepingen uitstrekt. Men heeft vanaf het platform op het dak een mooi uitzicht over de stad en de Baai van Tallinn.


Three Sisters ( Kolm Öde )

Op de hoek van Pikk en Tolli staan drie prachtige middeleeuwse koopmanshuizen die bekend staan als De Drie Zusters.

Van oorsprong liet een rijke koopman de huizen bouwen voor zijn drie dochters.

Tegenwoordig is er een vijfsterren hotel in gevestigd.

Lees meer schuurmanarchitects.com


St. Olav's Church ( Oleviste kirik )

De Sint Olafkerk is het grootste middeleeuwse bouwwerk in Tallinn en ligt op de hoek van Oleviste en Lai. De kerk ontleende zijn naam aan de heilige Noorse koning Olav II Haraldsson. Het werd een van de belangrijkste kerken in de oude stad en vormde een eigen congregatie, die vooral Scandinavische kooplieden en ambachtslieden omvatte.

 

Tijdens de Sovjet-tijd was het hoofdkwartier van de KGB net om de hoek gevestigd en installeerden een antennen op de toren van de kerk.

 

In de zomermaanden kunnen bezoekers de 258 treden van de wenteltrap beklimmen naar het platform van de toren en genieten van het uitzicht.