VicksburgSiege of Vicksburg ( Slag bij Vicksburg )
Siege of Vicksburg ( Slag bij Vicksburg )

 

Vicksburg National Military Park

The Siege of Vicksburg van 18 mei - 04 juli 1863 was de laatste grote militaire operatie in de Vicksburg Campain van de Amerikaanse Burgeroorlog.

 

Toen na de lente van 1862 de Zuidelijken, Fort Henry, Fort Donelson en Memphis verloren in Tennessee en New Orleans in Louisiana, werd Vicksburg de belangrijkste plek om de Mississippi-rivier te verdedigen.

Met de overgave van Vicksburg zou de controle over de gehele rivier in handen komen van het Noorden. Vicksburg was bij uitstek geschikt om te verdedigen omdat het hoog boven de rivier lag en in het noorden beschermt werd door een doolhof van moerassige bayou.

 

Grant bedacht een gedurfde zet, dat hem in staat zou stellen om de stad in te nemen vanuit het oosten, ver achter de linies van de Geconfedereerden. Hij stuurde zijn leger van 40.000 man naar de westelijke oever van de Mississippi-rivier en marcheerden naar het zuiden tot bij Bruinsburg, 48 km. ten zuiden van Vicksburg, waar ze de rivier overstaken.

Vandaar begonnen Grant en zijn troepen zich snel naar het noorden te verplaatsen en op 18 mei kwam Grant de achterkant van Vicksburg binnen, waardoor Pemberton's troepen werden geisoleerd.

 

Zonder versterkingen, nieuwe munitie en nieuwe voedselvoorraden gaf het zuidelijke garnizoen zich na veertig dagen , op 4 juli 1863 over.

Dit was het begin van het einde van de Geconfedereerde Saten van Amerika. Het verlies van de controle over de rivier de Mississippi, de belangrijkste van alle transportroutes kon het Zuiden nooit meer goedmaken. 

 

Tot de tweede wereldoorlog werd daarom Independence Day in Vicksburg alleen door de African-Americans gevierd.

 

Na de burgeroorlog werd op 21 februari 1899 het gebied rondom Vicksburg uitgeroepen tot National Park om het beleg en de verdediging te herdenken. Na een reunie van soldaten uit beide kampen in 1917 werden er in het park monumenten opgericht voor de soldaten uit verschillende staten. 

 

Bezoekers van het Vicksburg National Military Park volgen de voetsporen van de burgeroorlog op het slagveld langs 1325 monumenten en markers, 32 km. aan historische loopgraven en grondwerken, een 26 km. lange weg door het park en een 20.1 km. lange voetpad.  Te zien is verder o.a. de USS Cairo, een van de eerste pantserschepen van de wereld die in december 1862 in

de Yazoo rivier is gezonken. 

Er komen ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers naar het park.

 

Info:  http://www.nps.gov/vick/index.htm

Info:  http://www.nps.gov/history/museum/exhibits/vick/index.html

Info:  http://mappery.com/map-of/Vicksburg-National-Military-Park-Official-Park-Map

Info:  http://www.visitvicksburg.com/


Plattegrond van het park
Plattegrond van het park
Ulysses S. Grant en John C. Pemberton
Ulysses S. Grant en John C. Pemberton