Auschwitz ( Oswiecim )

Op ongeveer 60 km. van Krakau ligt Auschwitz-Birkenau, het grootste concentratiekamp van nazi-Duitsland. Meer dan 1,1 miljoen mannen, vrouwen en kinderen verloren het leven hier. Het complex bestond uit,

Auschwitz 1   - het concentratiekamp

Auschwitz 2   - een vernietigingskamp ( Birkenau )

Auschwitz 3   - een werkkamp ( Monowitz )

Alleen het concentratiekamp en vernietigingskamp zijn te bezoeken. De bezichtiging van Auschwitz 1 gaat via de toegangspoort ARBEIT MACHT FREI. Birkenau ligt op 3 km. van Auschwitz. Info:  www.en.auschwitz.org.pl/


 

Wieliczka zoutmijn

St. Kingakapel
St. Kingakapel

De Wieliczka zoutmijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en behoort tot de populairste toeristenattracties van Polen. De stad ligt 13 km. ten zuidoosten van Krakau. De oudste zoutmijn ligt ook in Polen ( Bochnia ) en ligt ongeveer 20 km. van de Wieliczka zoutmijn en is al sinds de prehistorie in gebruik.

 

 De gangen van de Wieliczka zoutmijn zijn in totaal 300 km. lang en bereiken een diepte van 327 meter. De bezoekers gaan niet verder dan 135 meter onder de grond. Tijdens de rondleiding gaat men onder andere langs diverse zoutsculpturen, een ondergronds zoutmeer en de St. Kingakapel waar alles van zout gemaakt is. De bezichtiging duurt ongeveer 2,5 uur, Men wordt met de Danilowicz-Schacht weer naar boven gebracht. Info: www-kopalnia.pl


Zalipie

Volkskunst op de huizen in Zalipie
Volkskunst op de huizen in Zalipie

Zalipie is bekend geworden door het beschilderen van o.a. huisjes, schuren, putten en hekken, met bloemen, dieren of geometrische vormen. Deze traditie van het versieren van zowel exterieur als het interieur is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw.

De Cottage Museum ( Huisje ) was eigendom van de plaatselijke kunstenaar Felicja Curylowa ( !904-1974 )

 

Het kan voor toeristen moeilijk zijn om de huisjes te vinden, want het dorp is zeer verspreid en de huisjes staan verder van de hoofdweg.

Zalipie ligt ± 85 km. ten oosten van Krakau en 35 km. ten noorden van Tarnow.

 

Jaarlijks wordt er sinds 1940 een wedstrijd "The Painted Cottage"georganiseerd door de Tarnow Etnografisch Museum.

Info:  www.poland.travel/em/museum/cottage-museum-felicja-curylowa

        http://www.muzeum.tarnow.pl/oddzialy.php?id=6

        http://en.poland.gov.pl/Zalipie,%E2%80%

        93,the,painted,village,Events,7072x2768.html


 

Debno Podhalanskie

Houten kerk in Debno
Houten kerk in Debno

Debno is een oud bergdorp en ligt ± 12 km. ten oosten van Nowy Targ en  ± 95 km. ten zuiden van Krakau. Het is beroemd om zijn houten kerk. De kerk is gewijd aan de aartsengel Michael en wordt het eerst genoemd in kronieken uit 1335 na Chr.

De oorspronkelijke houten kerk is afgebrand en is in zijn huidige vorm herbouwd in de 15e eeuw.

 De kerk in Debno staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Info:  http://www.debno.diecezja.pl/indexang.htm

 

Overige houten kerken op de werelderfgoedlijst zijn;

De kerk van aartsengel Sint-Michael te Binarowa

De kerk van de Heilige-Maria en aartsengel Sint-Michael te Haczów

De kerk van de Allerheiligen in Blizne

De kerk van St-Leonard in Lipnica Murowana

De kerk van aartsengel Michael te Szalowa

De kerk van de apostelen St-Filippus en St-Jacobus te Sekowa

 

 De Poolse houten kerken staan aan het begin van een lange traditie van houtbouw in de Karpaten. De gebouwen behoren tot de oudste bewaard gebleven houten kerken na de Noorse staafkerken.

Info: http://whc.unesco.org/en/list/1053

 


Kasteel Niedzica

Kasteel Niedzica
Kasteel Niedzica

Niedzica ligt in het zuidelijkste deel van Polen, ten oosten van Nowy Targ, aan de voet van de Pieniny gebergte. ( ± 15 km. van Debno, zie boven )

 

Kasteel Niedzica ( ook wel Dunajec genoemd ) werd tussen 1320 en 1326 door de Hongaren gebouwd om een belangrijke handelsroute te beschermen door de Dunajec-vallei. Het kasteel staat op een kalkstenen rots van 566 meterhoog, 300 meter stroomopwaarts van de monding van de rivier Dunajec. Hij torent hoog boven een groot waterreservoir met een stuwdam gebouwd in 1990.

 

Vanaf de tegenoverliggende ruïne van kasteel Czorsztyn, aan de andere kant van het meer, heeft men een geweldig mooi uitzicht op kasteel Niedzica.

 

Het kasteel was sinds de 14e eeuw een belangrijk centrum van de Pools-Hongaarse betrekkingen en het was de plek waar, volgens een overeenkomst uit 1412, het geleende geld dat de Hongaarse koning Sigismund van de Poolse koning had geleend moest worden teruggegeven.

 

Eeuwenlang was het kasteel een grens-paal met Hongarije, maar toen 500 jaar geleden de Turkse dreiging zijn hoogtepunt bereikte werd er een deal gesloten te Niedzica dat deze regio een Pools protectoraat zou worden.

 

Het kasteel had talrijke eigenaren, sinds 1943 werd het eigendom van de Hongaarse familie Salomons. In 1949 kwam het onder toezicht van het ministerie van Cultuur.


 

Zakopane

 Zakopane, Krupowki str.in de winter
Zakopane, Krupowki str.in de winter

Zakopane is een bergdorp in het zuiden van Polen, aan de voet van het Tatra-gebergte.

Het heeft 50 skiliften en 160 km. aan pistes.

In mei begint in Zakopane het wandelseizoen, met 240 km. aan gemarkeerde paden. Bergwandelen is hier goed georganiseerd.

 

De belangrijkste hoofdweg door de stad is Krupowki, een 600 meter lange voetgangerszone. Van het monument van graaf Zamoyski loopt de weg licht naar beneden. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Giewont gebergte. Onder aan de straat aangekomen vindt men een prachtige oude houten kerk.

De straat eindigt bij een tunneltje die uitkomt bij de Gubalowka Hill Market. Vanaf hier kan men met de kabelbaan naar boven.

 

Op Krupowki nr. 10 is een museum met verzameling van regionale kunst te vinden, ook toont het museum de geschiedenis van de Tatra-gebergte.

 

Typische houten gebouwen voor deze regio vindt men aan de Koscielska straat.

 

Info:  www.krakow-info.com/zakopane.htm

www.myslopes.com/blog/skiing-in-zakopane.php#prettyPhoto

www.world66.com/europe/poland/zakopane

www.worldsheritage.wordpress.com/tag/gubalowka/


Nationaal Park Ojców

Ojców Nationaal Park
Ojców Nationaal Park

Het Ojcow Nationaal Park ( Park Krajabrazowij Orlich Gniazd ) is een van de mooiste van de 23 Poolse nationale parken en is gelegen 16 km. ten noorden van Krakau. Het heeft bijzondere rotsformaties, ravijnen en grotten. Er wordt geschat dat er ± 640 grotten en holen in het park zijn. ( b.v. Loketiek Cave, Zbojecka Cave, Dark Cave en Ciemna Cave )

Sinds 1980 is een groot deel van het park aangewezen als beschermd gebied en staat bekend als "Trail of the Eagles" ( Adelaarsnestenroute ).

 

De burchten in het park dateren grotendeels uit de 14e eeuw en dienden ter bescherming van Krakau en de handelsroutes. Van de burchten is de ruïne Ogrodzieniec het best bewaard gebleven en daarmee een van de mooiste.

 

De bekende "Knots van Hercules", een kalkstenen rots, ligt in de buurt van het prachtige renaissance kasteel, Zamek Pieskowa Skala.

 

In Grodzisko staat naast de Maria-Hemelvaartkerk een bijzonder granieten obelisk op de rug van een olifant, voorheen een fontein. Het dateert uit 1686. 

 

Tegenwoordig komen veel toeristen voor de prachtige natuurschoon, de wandelroutes en voor het kasteel in Pieskowa Skala ( Zie Pieskowa Skala hieronder ).

Info:  http://www.ojcowskiparknarodowy.pl/

         http://www.krakow-info.com/ojcow.htm

         www.opn.most.org.pl/grodzisk.htm

         http://www.poland.travel/en/underground-tourist-route/ciemna-cave

 


Chocholow

Chocholow
Chocholow

Chocholow is een dorpje dat 17 km. ten oosten van Zakopane ligt. Het is bekend om zijn houten huizen die grotendeels in de 19e eeuw zijn gebouwd.

 

Info:  http://www.local-life.com/zakopane/articles/chocholow-podhale

        http://www.khiart.com/travelphotos/poland_chocholow.html


Ruïne Ogrodzieniek

Ruïne Ogrodzieniec ( 504 m. )
Ruïne Ogrodzieniec ( 504 m. )

Pieskowa Skala

Pieskowa Skala Castle
Pieskowa Skala Castle

Pieskowa Skala is een kalksteen rots in de vallei van de rivier Pradnik en is vooral bekend om zijn renaissance kasteel.

Het is gelegen in de Ojcow Nationaal Park, 27 km. ten noorden van Krakau.

 

Het kasteel van Pieskowa is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw door Koning Kazimierz Wielki en is onderdeel van een serie van burchten die gebouwd werden  ter bescherming van Krakau en de belangrijke handelsroutes. Deze burchten lagen aan de zogenaamde "Trail of the Eagles" ( Adelaarsnestenroute ), van Czestochowa naar Krakau.  In 1377 werd het kasteel gerstaureerd en in de 16e eeuw werd het omgebouwd tot een renaissance kasteel.. De Piskowa Skala Society kocht het in 1903 en heeft het later overgedragen aan de Poolse staat die het kasteel vakkundig heeft gerstaureerd.

 

Via de prinselijke toegangspoort bereikt men de binnenplaats van het kasteel met zijn arcaden en 18e eeuwse Franse tuin.

In het kasteel bevindt zich een museum met een tentoonstelling van de Europese kunst van de 15e tot de 19e eeuw. Het museum is een dependance van het museum in de Wawel (  staatskunstverzamelingen ) in Krakau.

 

Info:  http://www.pieskowaskala.eu/index.php?page=Start

         http://www.wawel.krakow.pl/en/index.php?s=pieskowa

 


Czestochowa

Basiliek in klooster Jasna Góra
Basiliek in klooster Jasna Góra

Czestochowa is een stad gelegen in Klein-Polen ( Malopolska ) en is beroemd om zijn Jasna-Gora klooster dat jaarlijks miljoenen bedevaartgangers trekt.

In de basiliek, met zijn prachtig barok interieur, bevindt zich het belangrijkste Mariaheiligdom van Polen, het icoon "Zwarte Madonna" .

 

De legende wil dat het portret van de Zwarte Madonna is geschilderd door apostel Lucas, op een plank uit de tafel van de heilige familie in Nazareth. Volgens wetenschappers betreft het echter een kopie van de Hodegetria ( Zij die de weg wijst ) De kopie is waarschijnlijk gemaakt ergens tussen de 5e eeuw en 1384. In 1384 werd het icoon door hertog Ladislaw van Opole naar Jasna-Gora gebracht, waar ze verwerkt werd in het altaar van de kloosterkerk.

Tijdens een veldslag in 1430 rukten Tsjechische Hussieten het icoon uit het altaar. Ze namen haar mee, maar onderweg ontdekten ze dat ze steeds zwaarder werd en besloten om het icoon in stukken te hakken, Tijdens het hakken begon het icoon met Maria afbeelding te bloeden en viel in drie stukken uiteen.

Er wordt gezegd dat toen monniken het icoon oppakten er een fontein verscheen , zij gebruikten de fontein om het schilderij schoon te maken.

Het icoon is opnieuw geschilderd in Krakau, maar de wond op haar rechterwang bleef zichtbaar.

 

Verder is in het klooster te zien;

De Refter;

Het plafond van de Refter is versierd met fresco's van de 17e eeuwse schilder Karl Dankwart.

Het Museum van het 600 jarig bestaan;

Collectie voorwerpen gemaakt door gevangenen uit concentratiekampen.

Ridderzaal;

Met 17e eeuwse schilderijen.

Schatkamer;

Met o.a.  collectie edelsmeedkunst, tapijten en lithurgische gewaden. 

 

Het klooster is te bereiken via een drie km. lange toegangsweg, de "Onze Lieve Vrouwe Boulevard".

Langs de boulevard hangen luidsprekers waaruit wereldse- boodschappen en popmuziek schallen.

Ook worden er bidprenten, ansichtkaarten enz. verkocht.

 

Info:  www.czestochowa.pl

 www.nobility.org/2011/11/28/jasna-gora/

 www.kismeta.com