Wünsdorf

Bijna 100 jaar geleden was Wünsdorf een garnizoensplaats in de republiek Weimar. De nationaalsocialisten bouwden hier bunkers en kazernes. Vlak voor de Duitse inval op Polen werd op 26 augustus 1939 het hoofdkwartier van de Opperbevelhebbers naar de bunker Maybach I in Wünsdorf overgeplaatst. Tot april 1945 kwamen vanaf hier, van de "Zeppelin Nachrichtenbunker" de bevelen tot de Duitse troepen.

 

Na de Tweede-Wereldoorlog trokken 50.00 soldaten van het rode leger naar Wünsdorf. De belangrijkste Russische militaire basis van Duitsland

was ooit de grootste in Europa en werd omringd door hoge muren en prikkeldraad. Er woonden in de tachtiger jaren 60.000 Sovjet-militairen en burgers. Na de terugtocht van het Sovjet-leger in 1994 bleef Wünsdorf nog een tijd verboden gebied.

 

Op 12 september 1998 werd het projekt "Bücherstadt Wünsdorf" geopend, naar een idee van een boekenstad in Wales ( GB ). Hier in Hay-on-Wye werd in 1962 de eerste boekenstad opgericht en werden antiquariaten, restaurants en culturele activiteiten bij elkaar gebracht.

Dit idee werd in 1998 in Wünsdorf uitgevoerd en hiermee is Wünsdorf de enige boekenstad van Duitsland.

 

Men vindt er o.a.

 

Het Garnizoensmuseum, gewijd aan de 85 jarige geschiedenis van de voormalige militaire basis.

 

Museum Roter Stern, over de Sovjet/Russische troepen in Duitsland

 

Spitsbunkers, het geheim van "Betonnen sigaren"

 

Bunker Maybach I, deze bestaat uit 12 bunkers die allen leken op grote familiewoningen.

 

Bunker Zeppelin, dit was de grootste en meest geavanceerde. Het was het hoofdkwartier van het leger van nazi-Duitsland tijdens de Tweede-Wereldoorlog. Na de oorlog werd het uitgebreid en gemoderniseerd door de Sovjet bezettingsmacht.

Het was een ondergrondse "nachrichtenbunker" dat uit twee delen bestond. De langste is 117 x 22,2 meter en de aanbouw is 57,5 x 40 meter.

De totale oppervlakte is 14,700 m².

 

En er worden een een vijftal verschillende rondleidingen aangeboden door o.a. de indrukwekkende bunkers, variërend van 1.00 uur tot 4.5 uur.

 

Info:   http://www.garnisonsmuseum-wuensdorf.eu/

          http://www.buecherstadt.com/de/bunker/

         http://www.grhn105.eu/237+M5c50842c46a.html

http://www.schlingels.de/europa/deutschland/badenwuerttemberg/123.html


Spreewald

Spreewald
Spreewald

Spreewald is een bosrijk veengebied in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Brandenburg. Het landschap is ontstaan als gevolg van de laatste ijstijd. Het gebied is gevormd door de vele vertakkingen van de rivier de Spree , daarnaast zijn voor de ontwatering van het gebied vele kanalen aangelegd. Spreewald is door de UNESCO erkend als biosfeerreservaat.

 

Kahnfahrten 

De  kanalen worden nog altijd als transportweg voor bewoners en postbodes gebruikt  en de traditionele boot bepaalt dus nog steeds voor een groot deel het dagelijks leven.

Ook worden er voor toeristen veel boottochten in het Spreewald aangeboden.

 

Spreewälder Gurken

Spreewald-augurken behoren tot de weinige DDR-producten die na de Wende onafgebroken beschikbaar bleven en nog altijd verkrijgbaar zijn.

Een keer per jaar op de Spreewald Augurkendag hebben bezoekers de mogelijkheid om Spreewald augurken in verschillende smaken te proberen.

 

Info: Spreewald

Info: Kanoroutes

Info: Berlijnblog