PRAAG - Karelsbrug en Oude Stad


Karelsbrug

De oudste brug van Praag werd gebouwd om de Judith brug te vervangen. De  Judith brug werd tijdens de overstromingen in 1342 zwaar beschadigd.

Met de bouw van de Stenen Brug werd in 1357 begonnen en werd in 1402 voltooid. Het is de oudste brug van Praag en dankt zijn naam aan keizer Karel IV, die de eerste steen legde. 

De brug was de eerste vaste verbinding tussen de beide rivieroevers.

 

De brug is 516 meter lang en bijna 10 meter breed en op de brug staan aan weerszijden 30 standbeelden. De oudste standbeeld stamt uit 1667 en is dat van de Kruisiging van Christus. De bekendste is van de priester en martelaar Johannes van Nepomuk die te herkennen is aan de sterrenkrans rond zijn hoofd. Nepomuk is beschermheer tegen hoogwater en  scheepsrampen.

De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan één aan de zijde van de Oude Stad. Deze toren wordt gezien als een van de meest bijzondere gebouwen in Gotische stijl die nog bestaan.

Lees meer www.aviewoncities.com

 


Standbeeld Karel IV

Dit standbeeld van Karel IV staat midden op het Krizovnicképlein (Kruisvaardersplein), dichtbij de Brugtoren en de St. Salvator kerk. Het beeld werd in 1848 ter gelegenheid van de vijfhonderste verjaardag van de oprichting van het Carolinum universiteit gemaakt. De keizer houdt de acte van de stichting van de universiteit in zijn rechterhand. 


 

Sint - Salvatorkerk

 De St. Salvatorkerk bevindt zich aan de oostzijde van  het Kruisvaardersplein en werd gebouwd tussen 1572 en 1602. De kerk staat tegenover het bronzen beeld van Karel IV en voor de Bruggentoren Oude Stad. Het was de eerste jezuïetenkerk in Praag en maakt deel uit van het Clementinum, een grote jezuïetenschool.


Clementinum

Het Clementinum was oorspronkelijk een jezuïetencollege. Tegenwoordig is het een museum, waarvan de Barokke Nationale Tsjechische Bibliotheek, Het Mozarteum uit 1837, de Sint-Clemenskerk, de Sint-Salvatorkerk en de Sterrenwacht onderdeel zijn. Het Clementinum is het op één na grootste bouwcomplex van Praag. Hoogtepunt is de barokke bibliotheekzaal met bijna 22.000 boeken.

In de Muziekkamer en de Muziekkapel van het Clementinum worden geregeld concerten gegeven.

Lees ook www.travelvalley.nl