Boyana Church


Boyana Church ( Bojanska Tsarkva )

De Boyana kerk van Sint Nicolaas en Sint Pantaleimon ligt aan de voet van de berg Vitosha, in de wijk Boyana in Sofia. Het is een van de weinige middeleeuwse monumenten van de christelijke kunst die tot de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

 

De kerk bestaat uit drie delen, de oostelijke deel is gebouwd in de 11de eeuw.

 

Aan het begin van de 13de eeuw werd dankzij een schenking van Sebastocrator Kaloyan en zijn vrouw Desislava er een tweede gebouw van twee verdiepingen naast gebouwd. Volgens de inscriptie van de ktitor werd de kerk opnieuw ingericht in 1259. Schiders Vasilie en Dimiter, wier namen werden onthuld tijdens restauratiewerkzaamheden, plaatsten een nieuwe laag muurschilderingen over de eerste in het oude gedeelte van de kerk en versierden ook de twee niveaus van het nieuwe deel van de kerk.

De kerk dankt zijn wereldwijde faam vooral aan de muurschilderingen uit 1259 die de uitzonderlijke prestaties van de Bulgaarse middeleeuwse cultuur aantonen.

 

De portretten van de opdrachtgever van de kerk ( Kalojyn en zijn vrouw

Desislava ), evenals die van de Bulgaarse tsaar Konstantin Asen ( 1257-1277 ) en zijn tsarina Irina maken deel uit van de meest interessante en levensechte fresco's.

Een totaal van achttien scènes beeldt het leven van de heilige Nicolaas uit. De schilder voegde bepaalde eigentijdse elementen toe. In het "Mirakel op Zee" herinneren het schip en de hoeden van de zeelui aan de Venetiaanse vloot. 

De kerk bevat één van de oudste afbeeldingen van Sint Ivan van Rila, de stichter van het Rilaklooster. Het portret van Sint Ephrem de Syriër, wiens allesziende ogen de bezoekers overal volgen, is ook te zien bij de foto's van monniken en kluizenaars.

 

Begin 19de eeuw werd de derde deel gebouwd.

Lees ook Bulgaria travel

Lees ook Wikipedia

 

 


 

Rila Monastery 

Het klooster van Sint Ivan van Rila ( Johannes van Rila ), beter bekend als het Rila-klooster is het grootste en meest beroemde Oosters-orthodoxe klooster in Bulgarije. Het is op 1147 meter hoogte gelegen in het zuidwestelijke Rila-gebergte, 120 km ten zuiden van de hoofdstad Sofia. Het klooster is vernoemd naar zijn stichter, de heremiet Ivan van Rila ( 876-946 )

 

Het kloostercomplex gesticht in de 10de eeuw, wordt beschouwd als een van de belangrijkste culturele, historische en architecturale monumenten van Bulgarije en is een belangrijke toeristische trekpleister voor zowel Bulgarije als Zuid-Europa.

 

Traditioneel wordt gedacht dat het klooster werd gesticht door de heremiet Sint Ivan van Rila, wiens naam het draagt, tijdens het bewind van Tsaar Peter ( 927-968 ) . De kluizenaar woonde eigenlijk in een grot zonder materiële bezittingen niet ver van de locatie van het klooster, terwijl het complex werd gebouwd door zijn studenten, die naar de bergen kwamen om hun opleiding te ontvangen.

 

Sinds de oprichting is het Rila-klooster door de Bulgaarse heersers gesteund en gerespecteerd. Grote schenkingen werden gedaan door bijna elke tsaar van het Tweede Bulgaarse rijk tot de Ottomaanse verovering, waardoor het klooster een cultureel en spiritueel centrum werd van het Bulgaarse nationale bewustzijn dat zijn hoogtepunt bereikte van de 12de tot de 14de eeuw.

 

Het Rila-klooster werd op zijn huidige plaats door Hrelyu, een feodale heer, in de eerste helft van de 14de eeuw opnieuw gebouwd. De oudste gebouwen in het complex dateren uit deze periode - de toren van Hrelja ( 1334-1335 ) en een klein kerkje ernaast ( 1343 ). De troon van de bisschop en de rijkelijk gegraveerde poorten van het klooster behoren ook uit die tijd. 

 

De komst van de Ottomanen aan het einde van de 14de eeuw werd echter gevolgd door talrijke invallen en een verwoesting van het klooster in het midden van de 15de eeuw. 

Dankzij giften van de Sultana Mara Brankovic, de Russische orthodoxe kerk en het Rossikon klooster van de berg Athos werd het Rila-klooster aan het eind van de 15de eeuw heropgebouwd door drie broers uit de regio Dupnica. Met de invloed van de Sultana Mara Brankovic zijn de relieken van Sint. Ivan van Rila in 1469 verplaatst van Tarnovo naar het nieuwe complex.

 

Tijdens de Bulgaarse Nationale Revival ( 18de en 19de eeuw ) werd het complex in 1833 door brand verwoest en vervolgens tussen 1834 en 1862 gereconstrueerd met de hulp van rijke Bulgaren uit het hele land. De bouw van de woongebouwen begon in 1816, terwijl een klokkentoren werd toegevoegd aan de toren van Hrelyu in 1844. 

Neofit Rilske stichtte in die periode een school in het klooster. 

 

Het klooster staat bekend als een van de schuilplaatsen van Bulgaarse revolutionairen zoals Vasil Levski. 

Het klooster complex, beschouwd als een van de belangrijkste meesterwerken van de Bulgaarse Nationale Opwerkingsarchitectuur, werd uitgeroepen tot nationaal historisch monument in 1976 en werd een Unesco-werelderfgoed in 1983. Sinds 1991 is het volledig ondergeschikt aan de heilige synode van de Bulgaars-orthodoxe kerk.

 

Het hele complex beslaat uit een oppervlakte van 8800 m² en heeft een rechthoekige vorm, gecentreerd op de binnenplaats ( 3200 m² ), waar de toren en de hoofdkerk zich bevinden. 

Er zijn ongeveer 300 kamers in het klooster, waarvan 100 kloostercellen.

 

De kloosterkerk werd opgericht in het midden van de 19de eeuw en heeft vijf koepels, drie altaren en twee zijkapellen. Een van de meest waardevolle voorwerpen binnenin is de vergulde iconostase ( een muur van Iconen en religieuze schilderijen, die het schip van het heiligdom scheidt in de kerk )

De kloosterkerk is versierd met 1200 fresco's met Bijbelse taferelen.

 


Het Rilaklooster en de Boyana kerk staan beide op de werelderfgoedlijst van de Unesco