Bastenaken - Bastogne War Museum

Het Bastogne War Museum in Bastenaken is gelegen naast het Mardasson Memorial. Het is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen.

Het museum kwam tot stand met hulp en advies van generaals die elkaar destijds bestreden.

In het museum maakt u kennis met de vier personages die u gedurende uw bezoek d.m.v. audio zullen begeleiden. 

De personages zijn; 

Robert Keane;  een Amerikaanse korporaal van de 101e Airborne - divisie,

Hans Wegmüller; een Duitse luitenant van de 26e Volksgrenardier - divisie,

Mathilde Devillers; een jonge onderwijzeres aan de school van Bastenaken,

Emile Mostade; een 13 jarige leerling uit Bastenaken.

Lees verder Bastogne War Museum

Meer info; tracesofwar


 

Battle of Waterloo


 

Waterloo - Memorial 1815

Panorama Slag bij Waterloo
Panorama Slag bij Waterloo

Het Memorial 1815 is een museum over de Slag bij Waterloo. 

Dankzij een audiogids, in gezelschap van een soldaat van je favoriete leger, begin je aan een parcours van 1815m²  waar je de historische context leert kennen van het 19e eeuwse Europa.

Het verhaal start met de val van het 'Ancien Régime'  en de opkomst van de Republiek onder Napoleon. De verschillende veldslagen die Frankrijk voerde in het kader van de Coalitieoorlogen, de Russische Veldtocht en de uiteindelijke ondergang tijdens de Slag bij Waterloo. 

Aan de hand van onder meer een audiovisuele presentatie op een 3D-scherm en een aantal diorama's krijg je een beeld van de politieke en militaire situatie uit die tijd. 

Via het museum krijg je toegang tot de heuvel met de Leeuw van Waterloo.


Ferme de Hougomont

De hoeve Hougomont lag op een bijzondere strategische positie en speelde daardoor een grote rol in de Slag bij Waterloo. Hougomont had een grote ommuurden tuin, een boomgaaard en een park.

 

Voor aanvang van de slag had Wellington het bevel gegeven deze hoeve te bezetten en ten koste van alles te behouden. De divisie 'Foot Guards' kreeg de taak de kasteelboerderij te verdedigen. in het gebouw en de tuin posteerde wellington vierhonderd man onder bevel van kolonel James Macdonell. tweehonderd man onder luitenant-kolonel lord Saltoun stelden zich in de boomgaard op. 

Lees verder; Wikipedia - Slag bij Hougomont

 


Durbuy

Topiairi Park
Topiairi Park

Durbuy, het kleinste stad ter wereld, ligt aan de oevers van de Ourthe in de Ardennen.

Het gezellig middeleeuws centrum heeft een wirwar van straatjes met winkels en cafes en heeft een voortreffelijke gastronomie.

Aan de rand van het oude centrum ligt bierbrouwerij La Ferme au Cherne. Slechts één bier ( Marckloff ) wordt hier op regelmatige basis gebrouwen.  Eenmaal per jaar is er een tweede en dus zeer zeldzaam bier beschikbaar genaamd Louisiane. De kleine brouwerij is gratis te bezoeken. Info: www.hierstroomthetbier.be/2007/05/01/la-ferme-au-chene-in-durbuy/

Het Topiairi Park in Durbuy is de grootste voor het publiek toegankelijke topiairi-tuin. Topiairi zijn in vorm gesnoeide planten, meestal buxus.

Het park is meer dan 10.000 vierkante meter groot en heeft meer dan 250 figuren. Sommige planten zijn ouder dan 120 jaar.

Het ligt vlak bij de voetgangersbrug die direkt toegang geeft tot het centrum.

Info: www.topiairesdurbuy.be/Presentatie,1764.html

Vanaf de Belvedere, hoog boven Durbuy, heeft men een prachtig uitzicht over de stad en de vallei van de rivier de Ourthe ( ook te bereiken met de toeristentrein ).

 Confiturerie Saint-Amour is een familiebedrijf waar jam, gelei, azijn en medicinale producten zoals, massageolie, ambachtelijk worden geproduceerd. Ook is er een winkel waar je de producten kunt kopen .

De werkplaats is open voor het publiek.

Info: www.confitureriesaintamour.be

Ook te bereiken met de toeristentrein.

Verder kan men in Durbuy en omgeving heerlijk wandelen, joggen, kajakken, mountainbiken, fietsen enz.

http://www.durbuy.be


Polygon Wood Cemetary

Oorlogsgraven Polygon Wood
Oorlogsgraven Polygon Wood

De Slag om Polygon Wood vond plaats in de Tweede Wereldoorlog op 26 september 1917 tijdens de Derde Slag om Ieper. Bij de strijd waren 2 Australische en 5 Britse Divisies betrokken. Info:  http://www.ww1westernfront.gov.au/nl-be/battlefields/polygon-wood-september-1917.html   

Polygon Wood ligt tussen Ieper en Zonnebeke.