East End and the Docklands


Museum of London Docklands

Museum of London Docklands
Museum of London Docklands

Het museum of London Docklands ligt op het Isle of Dogs in Oost-Londen. Het gebouw is meer dan 200 jaar oud en werd gebruikt als een magazijn voor suiker. Het heeft een renovatie ondergaan en is in 2003 door de konigin geopend. Vele originele kenmerken zijn bewaard gebleven waaronder een groot deel van de houten vloeren, die zelfs nog ouder zijn dan het gebouw. Het museum vertelt de geschiedenis van de rivier, de haven en de mensen. De tentoonstelling is verdeeld over vijf verdiepingen.

Verdieping 1-    Thames Gallery 1930-1940. Verdiepig 2- o.a. een reconstructie van de straten van Wapping in Oost-Londen in 1840 -  Thee en Specerijen tentoonstelling - Tabak weegstation.  Verdieping 3- Londen, Suiker & Slavernij -  Modellen van de London Bridge ( 1440-1600) -  Een Galg - tijdens een openbare executie werd men  opgehangen aan een houten galg in een ijzeren kooi.

Een van de hoogtepunten is het Rhinebeck panorama, een 2,5 meter lange aquarel van Londen rond 1800.

Metro: Canary Warf

Info:   www.museumoflondon.org.uk/Docklands/ 

http://www.en.wikipedia.org/wiki/Museum_of_London_Docklands

http://www.golondon.about.com/od/londonmuseums/ss/museumdocklands_htm


Brick lane

Curry festival, Brick lane
Curry festival, Brick lane

Brick-Lane is een kleine wijk genoemd naar een straat dat begint in Whitechapel en doorloopt naar Shoreditch. Het gebied wordt door de inwoners "Banglatown" genoemd, omdat tussen 1920 en 1940 de Bengalen zich hier begonnen te vestigen en daarmee ook hun traditionele kookkunst met zich meebrachten. Zij waren de eersten die Aziatische restaurants openden en nog steeds staat deze wijk zeer bekend om zijn curry restaurants. Een aantal Bengaalse restaurants bijelkaar zijn te vinden op de kruising met Hanbury Street zoals, Café Bangla en de Famous Curry Bazaar.

Ooit was Brick-Lane een Joodse wijk, een paar overgebleven delicatessenwinkels en enkele synagogen herrinneren nog daaraan. Op Brick-Lane 159 is de Beigel Bakery, welke 24 uur per dag geopend is.

Verder kan men in deze wijk o.a. terecht voor Indian zijden sari's. Vooral de zondagochtend markt is een bezoek waard.

Metro:

Info:  www.brick_lane_guide.html  http://www.visitbricklane.org/#/brick-lane-info/4537675957l   www.londontour.com/LondonStreets/Brick_Lane-f6a.html

 


Petticoat Lane ( Middlesex Street )

Petticoat Lane Market
Petticoat Lane Market

Petticoat Lane is een van de bekendste en een van de oudste straatmarkten in Londen. Meer dan 400 jaar geleden werd de markt opgericht, toen de Franse Hugenoten hier hun kant en petticoats verkochten. 

Met meer dan 1000 marktkramen, met voornamelijk kleding, komen de koopjesjagers zondag's in grote getale naar Petticoat Lane. Aan het eind van Aldgate East vind men de kramen met leren kleding. Verder vind men er o.a. bric-a-brac, schoenen, huishoudelijke artikelen, speelgoed en electroninsche goederen. Omdat er nergens prijzen aanhangen kan men proberen af te dingen.

Metro: Aldgate

Info:  www.golondon.about.com/od/shopping/fr/petticoatlane.htm


Greenwich


Royal Observatory

Greenwich time
Greenwich time

De Royal Observatory ligt op een heuvel in het Londense stadsdeel Greenwich en is het meest bekend als ijkpunt van de meridiaan van Greenwich. Deze meridiaan loopt midden door het gebouw, wat door een grasstrook over het naburige plein wordt aangeduid en tegenwoordig ook door een groene laser die over Londen schijnt. Elk plaats op aarde wordt gemeten in termen van afstand ten oosten of ten westen van de Greenwich Meridiaan. De lijn zelf verdeelt de oostelijke en westelijke halfrond van de aarde, net zoals de evenaar het noordelijke en zuidelijke halfrond verdeelt.

Sinds het einde van de negentiende eeuw heeft de nulmeridiaan in Greenwich gedient als referentielijn voor Greenwich Mean Time. Het kan nu aanspraak maken als het wereldcentrum van de tijd  en was de officiële startpunt voor het nieuwe millennium.

Vervoer: www.rmg.co.uk/visit/get-here/

Info:   http://www.rmg.co.uk/royal-observatory/


Royal Maritime Museum

Royal Barge
Royal Barge

Het National Maritime Museum in Greenwich is het grootste scheepsvaartmuseum ter wereld en is gelegen tussen de Theems en Greenwich Park. Sinds 1997 staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het museum herbergt meer dan 2 miljoen voorwerpen met betrekking tot de zeevaart zoals, scheepsmodellen, marine uniformen, vlaggen, medailles, cartografie en manuscripten. Er is een grote collectie schilderijen te zien van o.a. James Cook en Admiral Horatio Nelson. Admiraal Nelson kwam om het leven bij de slag om Trafalgar.

In het Barge House zijn twee koninklijke schepen te zien, de sloep van Mary Stuart uit 1689 en de staatsieboot van prins Frederic. de oudste zoon van koning George, uit 1732. Met een lengte van 19.2 meter is deze boot het  grootste object in het museum.                                                                                             

 Metro:  Cutty Sark ( 10min.lopen )                                                                                                                                                                                                                                          www.rmg.co.uk/visit/get  www.rmg.co.uk/national-maritime-museum/

  www.collections.rmg.co.uk

  www.timeout.com/london/venue/2495/royal-museums-greenwich-including-     national-maritime-museum

 www.rmg.co.uk/visit/get-here/


Cutty Sark

De Cutty Sark voor de brand.
De Cutty Sark voor de brand.

In opdracht van John "Jock" Willis werd de Cutty Sark gebouwd in een Schotse scheepswerf en in 1869 in Dumbarton ter water gelaten. Het schip was een meesterwerk en toppunt van zeilschip design. Het was ooit de beroemdste van de grote klippers. De Cutty Sark verwierf grote roem door de races tegen zijn grote concurrent de Thermopylae en andere theeklippers. Het schip legde zijn eerste reis af in een tijd van 69 dagen, Alle volgende reizen, op één na , werden binnen 75 tot 80 dagen voltooid, Zijn grote concurrent , de Thermopylae, slaagde daar slechts één keer in.

In 1873 was het voorbij met het vervoer van thee per zeilschip. De stoomschepen hadden de theeklippers ingehaald. Vanaf toen zorgde de Cutty Sark voor het woltransport tussen Londen en Australië.

In 1897 verkocht John Willis het schip aan het Portugese bedrijf Ferreira. Het schip droeg toen ook de naam Ferreira. Het schip werd niet meer getuigd als een klipper maar als een bark. In de 20e eeuw werd het schip nogmaals verkocht en werd de naam wederom gewijzigd. Toen in 1922 Wilfred Dowman het schip kocht werd het in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

De Cutty Sark was in gebruik als een museumschip, maar in 2007 brak er brand uit op het schip dat op dat moment in restauratie was. Het schip is sinds april 2012 weer voor bezichtiging opengesteld.

Vervoer: www.rmg.co.uk/visit/get-here/

Info:  www.cuttysark.org.uk

         www.stadsverkenner.com/londen/cuttysark


Camden Town


Camden

Camden Town
Camden Town

Camden Town is een levendige wijk met veel restaurants, winkels en drukke markten. Er komen hier vele altervatieve jongeren zoals, Gothics, en Punkers. Ieder weekend komen duizenden bezoekers naar de straatmarkten waar tweedehands kleding, sieraden, tassen, schoenen enz. verkocht worden. Camden Town is tevens een populair uitgaansgebied met zijn tientallen pubs en bars, of om luisteren en te genieten naar de optredens van de diverse straatartiesten.

Langs het Regent's Canal kan men heerlijk wandelen of men kan een boottocht maken over het Canal.

Metro: Camden Town - Chalk Farm

Info:  www.camdenlock.net  www.camden-market.com 

         www.camdenguide.co.uk/visit/canalwalk.htm


 China Town (Soho)

China Town
China Town

Chinatown ligt in de Londense buurt Soho en ligt tegen West End, met zijn vele theaters, aan. 

De levendige Chinese gemeenschap heeft zich hier in deze wijk, met hun bedrijven, al sinds de jaren vijftig gevestigd. Men vindt hier een groot aantal Chinese restaurants, theehuizen, toko's, bakkers en Chinese winkels. De meeste bezoekers van Chinatown komen voor de restaurants, mede omdat men hier nog authentiek Chinees kunt eten, en erg voordelig.

Het trekt ook veel theater bezoekers uit West End.

De toegangspoorten zijn s'avonds erg mooi verlicht en hangt er een gezellige sfeer.

Ieder jaar, eind januari, of begin februari wordt er in Chinatown uitbundig het Chinees Nieuwjaar gevierd. Er komen dan honderduizenden bezoekers om dit spektakel te aanschouwen, van optochten met kleurrijke praalwagens en artiesten, tot fantastische dans , muziek en acrobatiek.

 Metro: Leicester Square

 Info:  www.chinatownlondon.org   www.historium.com 


Freud Museum  (Hampstead)

Museum Sigmund Freud
Museum Sigmund Freud

Het Freud Museum was het huis van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, en zijn familie. Zij ontsnapten van nazi annexatie ( anschluss ) van Oostenrijk in 1938 en verhuisden naar Londen.

Het huis bleef in de familie totdat Anne Freud, de jongste dochter stierf in 1982.

Het middelpunt van het museum is Freud's kamer, die er nog precies hetzelfde uitziet als tijdens zijn leven. Ook bevat het museum nog een opmerkelijke collectie oudheden zoals, Egyptische, Griekse, Romeinse en Oosterse. Bijna 2000 voorwerpen zijn er gerangschikt.

Het huis is ook gevuld met herinneringen aan zijn dochter Anna die daar 44 jaar woonde en werkte om haar baanbrekende psychoanalytische werk te ontwikkelen, vooral met kinderen.

Haar wens was dat het huis een museum zou worden ter ere aan haar illustere vader.

Metro: Jubilee Line - Metropolitan Line ( zone 2 )

Info:   www.freud.org.uk/


Portobello Road (Nothing Hill)

Portobello Road  ligt in het district Nothing Hill in de Londense wijk Kensington en Chelsea. De Portobello Road Market trekt vele toeristen, vooral de zaterdagse antiekmarkt en tweedehands spullen zijn populair. De naam van de straat verwijst naar de verovering van een hoeveelheid Spaans zilver door Admiraal Edward Vernon in 1739 bij het toenmalige Puerto Bello, nu Portello in Panama. Halverwege de 19e eeuw was de straat nog een eenvoudig landweggetje omgeven door weidelandschappen dat de verbinding vormde tussen Portobello Farm en Nothing Hill. In de tweede helft van die eeuw groeide het langzaam uit tot een verbindingsweg tussen de huidige woonwijk Paddington en Nothing Hill.

Doordat er steeds meer mensen kwamen wonen bloeide de handel en werkgelegenheid op. Tegenwoordig is Portobello, naast de bekende markten, een paradijs voor shoppers, met vele designer boetiekjes, kunstgaleries enz. In Portobello vind je enkele van de beste restaurants en bars in Londen.

Metro:  Notting Hill Gate - Ladbroke Grove

Info:   www.portobelloroad.co.uk   www.golondon.about.com/od/shopping/fr/portobelloroad.htm


Holland Park (Kensington)

Holland Park
Holland Park

Holland Park is een park gelegen in het Londense district Kensington en Chelsea en staat bekend als één van de mooiste parken van Londen. Het noordelijke deel bestaat uit bos, het centrale deel rond de ruine van Holland House is meer formeel met diverse tuinen en het zuidelijke deel wordt gebruikt voor de sport.

Het park bevat o.a. een beroemde Orangerie, een Japanse tuin, een schaakspel set, tennisbanen, een cricketveld, speeltuinen en een jeugdherberg.

Holland House werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog bij een bombardement ernstig beschadigd. De ruïnes vormen nu het decor voor het openluchttheater.

Metro: Holland Park.

Info:  www.stadsverkenner.com/londen/hollandpark


Leighton House (Kensington)

Leighton House ( Arab Hall )
Leighton House ( Arab Hall )

Leighton House is gelegen aan de rand van het Holland Park in Kensington. Het is een van de meest byzondere gebouwen uit de 19e eeuw. Het is gebouwd voor de neoklassieke schilder Frederic, Lord Leighton, naar een ontwerp van George Aitchison.

Het hoogtepunt is de Arabische zaal, waar zijn enorme verzameling islamitische geschriften en meer dan duizend zeer decoratieve tegels uit voornamelijk Damascus te bewonderen zijn.

Metro: Holland Park

Info:  www.rbkc.gov.uk/subsites/museums/leightonhousemuseum.aspx