Bulgarije - Sofia 

SOFIA

Sofia is de hoofdstad en grootste stad van Bulgarije. De stad ligt aan de voet van de Vitosha, in de Sofia-vallei die wordt omringd door de Balkanbergen in het noorden, in het westelijke deel van het land. In tegenstelling tot de meeste Europese hoofdsteden, heeft Sofia geen grote rivieren of bruggen, maar is omringd door relatief hoge bergen. Drie bergpassen leiden naar de stad, die sinds de oudheid belangrijke wegen zijn geweest. Vitosha is de waterscheiding tussen de Zwarte en de Egeïsche zee.

 

Sofia is al sinds 7000 voor Christus een gebied van menselijke bewoning. De geregistreerde geschidenis van Sofia begint met de verklaring van de verovering van Serdica door de Romeinse Republiek in 29 voor Christus van de Thracische stam Serdi.

De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer

Justianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden haar Sredets ( Serdica ) en doopten haar in 1376 om tot Sofia, naar de kerk Sveta Sofia.

 

De architectuur van Sofia bestaat uit een scala aan bouwstijlen, deze variëren van de christelijke Romeinse architectuur en middeleeuwse forten tot neoclassicisme en geprefabriceerde flatgebouwen uit de socialistische tijdperk.

Een aantal oude Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse Bulgaarse gebouwen worden bewaard in het centrum van de stad. Deze omvatten de 4de eeuwse Rotunda van St. George, de muren van het fort Serdica en het gedeeltelijk bewaard gebleven Amfitheater van Serdica.

Lees meer op Wikipedia

 


Deze foto van Amphitheatre of Serdica is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Deze foto van Amphitheatre of Serdica is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Largo ( Largoto )

Het Largo is een architecturaal ensemble van drie socialistische en classicistische gebouwen in het centrum van Sofia, ontworpen en gebouwd in de jaren 1950 met de bedoeling het nieuwe representatieve centrum van de stad te worden. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van socialistische en classicistische architectuur in Zuidoost-Europa, evenals een van de belangrijkste oriëntatiepunten van Sofia.

 

Het ensemble bestaat uit;  in het midden het Partijhuis ( voormalig hoofdkwartier van de Bulgaarse communistische partij en tegenwoordig in gebruik als het administratiekantoor van de Nationale Assemblee van Bulgarije) en twee zijgebouwen, waarvan in de ene gebouw het warenhuis TZUM en de Raad van Ministers van Bulgarije is gevestigd en in de andere zijgebouw is het kabinet van de president, het ministerie van onderwijs en een Hotel gevestigd.

 

Het plein waarrond het ensemble gecentreerd is, wordt Nezavismost Square genoemd 

( onafhankelijkheidsplein ). Het bestaat uit twee rijstroken met in het midden bestrating met bloembakken en een glazen koepel waardoor de ruïnes van de oude Thracische en Romeinse stad eronder gelegen worden belicht. 

 

Na de democratische veranderingen na 1989 werden de symbolen van het communisme in de decoratie van de Largo verwijderd, met als meest symbolische handeling het verwijderen van de rode ster op een paal bovenop het voormalige partijhuis.


Church of St. George ( Rotonda Sveti Georgi )

De Sint Joris kerk is een vroegchristelijke rode bakstenen rotonde die wordt beschouwd als het oudste gebouw in Sofia. Het ligt achter het presidentieel paleis en te midden van restanten van de oude stad Serdica.

 

De kerk is gebouwd door de Romeinen in de 4de eeuw en heeft een koepelvormige structuur gebouwd op een vierkante basis. Aangenomen wordt dat het werd gebouwd op de plaats van een heidense tempel. De Sint Joris kerk is beroemd om de fresco's uit de 12de, 13de en de 14de eeuw in de centrale koepel. Drie lagen fresco's zijn ontdekt, de vroegste uit de 10de eeuw. Prachtige fresco's van 22 profeten van meer dan twee meter hoog bekronen de koepel, geschilderd tijdens de Ottomaanse periode toen het gebouw werd gebruikt als moskee.

Lees verder op Wikipedia

 

 


Changing of the Guard at the Office of Bulgaria's President

Ieder uur op het hele uur kun je de wisseling van de wacht aanschouwen bij het presidentieel paleis van de Bulgaarse president.

Het werkpaleis van de president is onderdeel van het 'Largo complex". Iedere eerste woensdag van de maand om 12.00 uur kun je de officiële ceremonie zien, maar dan compleet met muziek en wapengeweld.


National Archaeological Institute with Museum ( NAIM BAS )

Het Nationaal Archeologisch Instituut en Museum is een nationaal centrum en coördinator van alle archeologische opgravingen van Bulgarije en oefent er wetenschappelijke controle op uit. 

 

Het Archeologisch Museum is het grootste in Bulgarije en met zijn exposities is het een van de belangrijkste centra in het land om het verleden van Bulgarije van vandaag populair te maken.

 

In het museum zijn vijf tentoonstellingen; Prehistorie, Middeleeuwen, Schatten, Numismatiek en Epigrafie, en een speciale tentoonstelling.

 

Het museum ligt in het centrum van Sofia en is gehuisvest in de oudste voormalige moskee, de Büyük camii

( Grand Mosque ) uit ongeveer 1474. 

 


Nedelya Church ( Sveti Nedelya )

De Nedelja kerk ligt direct boven het oude kruispunt van Serdica. Het is een Oosters-Orthodoxe kerk, een kathedraal van het Sofia bisdom van de Bulgaars patriarchaat.  De middeleeuwse kerk is door de eeuwen heen verwoest en vele malen weer gereconstrueerd. 

Gebouwd werd de kathedraal waarschijnlijk in de 10e eeuw en had een stenen fundering. Rond 1460 werden de overblijfselen van de Servische koning Stefan Milutin naar Bulgarije gebracht en opgeslagen in verschillende kerken en kloosters totdat ze werden overgebracht naar St. Nedelya nadat het in de 18e eeuw een bischopszetel werd. 

 

De kerk werd in 1856-1863 herbouwd, maar in 1925 verwoest toen communisten er een aanslag pleegden tijdens een door tsaar Boris III  en zijn familie bezochte begrafenismis.

De galerijen aan de noordzijde en de vergulde iconostase bleven bewaard. Fresco's uit 1970 en een marmeren vloer uit de jaren negentig geven het interieur een eigentijds aanzien.


Sofia History Museum

Het Lokaal Historisch Museum ligt in het centrum van Sofia en is gehuisvest in het Oude Badhuis.

Het heeft een  verzameling objecten van de 6de eeuw voor Chr. tot 1940 met 

o.a. een afdeling antiek, link met de Europese vorstenhuizen, en een straat in Sofia. 

Zie Regional History Museum

 


Banya Bashi Mosque

De Banya Bashi Moskee ligt in het centrum van Sofia aan de Knyaginya Maria Luiza-boulevard. Het werd met financiële steun van Mullah Effendi Seyfullah gebouwd en staat ook bekend als de Mullah Effendi Mosque. Het werd ontworpen door de beroemde Ottomaanse architect Mimar Sinan, die ook de Suleymaniye-moskee in Istanbul heeft gebouwd. 

Het hoofdgebouw heeft een vierkante vorm en vier hoeken met een centrale koepel en een minaret. Er is een bijgebouw met drie kleine koepels in het voorste deel van het complex, gebouwd ter nagedachtenis aan de vrouw van Kada Seyfullah Effendi. Op de vier verdiepingen zijn kleine torens, waaronder ondersteunende voorzieningen. De gebedsruimten en de bogen zijn volledig van steen. De kolommen zijn uit één stuk steen en de koepel is van lood.

Er zijn verschillende restauraties uitgevoerd, de laatste grote restauratie vond plaats in 1920.


National Palace of Culture ( Natsionalen Dvorets na Kultura - NDK )

Het Nationale Paleis van Cultuur is het grootste, multifunctionele conferentie en expositiecentrum in Zuidoost-Europa. Het werd geopend in 1981 ter gelegenheid van het 1300-jarig bestaan van Bulgarije. Het centrum werd geïnitieerd op aanraden van Ljoedmila Zhirkova, dochter van de communistische leider van de voormalige Volksrepubliek Bulgarije Todor Zhirkov. 

Intern heeft het gebouw een uniforme stijl met zware, donkere kleuren. Grote felle muurschilderingen met historische figuren en gebeurtenissen bedekken de hoofdmuur van de veel kleinere zalen.

 

In de negentiger jaren, onmiddelijk na de politieke veranderingen in het land, verloor de NDK een aanzienlijk deel van haar eigendommen. Sinds 2011 is het NDK geherstructureerd tot een commercieel bedrijf, maar blijft eigendom van de staat.

 

Het centrum is uitgerust om een verscheidenheid aan evenementen te organiseren, waaronder concerten, conferenties en tentoonstellingen. Het heeft een oppervlakte van 123.000 vierkante meter op acht verdiepingen en drie ondergrondse niveaus. 

 

2018: Inmiddels ziet het gebouw er verlaten uit, behalve nog een paar horecazaken op de begane grond. Als je rondom het gebouw loopt ( Buitenkant trap nemen ) ziet het er erg haveloos uit.

 

Lees verder Wikipedia


Questa foto di National Palace of Culture Congress Centre è offerta da TripAdvisor.