Washington DCWashington DC is de hoofdstad van de Verenigde Staten, gelegen tussen Virginia en Maryland op de noordelijke oever van de rivier de Potomac. De stad is de thuisbasis van alle drie takken van de federale overheid, evenals het Witte Huis, het Hooggerechtshof en het Capitool.

 

Washington DC is formeel het "District of Columbia" en wordt meestal aangeduid als DC of Washington DC, dit om verwarring met de staat Washington te voorkomen. 

Het "District of Columbia" is vernoemd naar een oude naam voor de Verenigde Staten, Columbia. Columbia is weer afgeleid van Christoffel Columbus. 

 

In de 17e eeuw werd het land rond de rivier de Potomac bewoond door verschillende stammen van de Piscataway-indianen ( ook bekend als de Conoy ). info:  http://www.loudounhistory.org/history/indians-piscataway.htm

 

Vlak na de eerste nederzetting in Jamestown ( Virginia ) in het midden van de 18e eeuw werden aan weerszijden van de Potomac twee plaatsen gesticht, Georgetown en Alexandria. Georgetown is nu een wijk in Washington DC en Alexandria een zelfstandige stad. 

 

 

piscataway indianen
piscataway indianen
The National Mall ( klik op foto )
The National Mall ( klik op foto )

De "National Mall" is een groot open park in het midden van de stad en heeft veel monumenten gewijd aan Amerikaanse leiders. Het park verbindt  het Washington Monument met het Capitool. Het Washington werd opgericht voor president George Washington, naar wie de stad is vernoemd. Het Monument staat ook weer tegenover het Witte Huis.

Het Smithsoniun Instituut, dat is gevestigd in dit district, is een onderzoeksinstituut en heeft gratis toegankelijke musea zoals, Het "National Air and Space Museum" of "The American History Museum", en nog vele vele andere. ( http://www.si.edu/ )

 

 

The White House

The White House
The White House

"The White House"is de ambtswoning en de werkplek van de president van de Verenigde Staten. Het is de residentie van elke Amerikaanse president sinds John Adams in 1800. De in Ierland geboren James Hoban heeft het ontworpen en het werd gebouwd tussen 1792 en 1800 van wit geschilderde zandsteen en in neoklassieke stijl.

Toen Thomas Jefferson erin 1801 zijn intrek nam liet hij het huis naar buiten toe uitbreiden met twee collonades die bedoeld waren als stallen en voor opslag. Vele presidenten daarna verbouwden of brachten veranderingen aan.

 

Tegenwoordig omvat het Witte Huis;

Het hoofdgebouw op de begane grond met daarin de staatsievertrekken voor ceremoniële ontvangsten en bijeenkomsten.

 

Op de eerste verdieping zijn de representatieve privevertrekken van de president en daarboven bevindt zich nog een verdieping voor de president en zijn gezin.

 

Vanuit het hoofdgebouw zijn er twee gangen die leiden naar de oostelijke en westelijke galerij

In de oostelijke galerij bevindt zich de entree voor bezoekers en tevens de werkvertrekken van de First Lady.

Onder de oostelijke galerij is een in 1942 aangelegde bunker met daarin het militaire communicatiecentrum van het Witte Huis.

 

In de westelijke galerij bevinden zich de werkvertrekken van de president, de stafchef en de nationale veiligheidsadviseur en hun medewerkers.

Verder is hier nog de "Cabinet Room", waar het kabinet vergadert en nog enkele vergaderkamers.

Aan de tuinkant van de westelijke galerij is de "Oval Office", de ceremoniële werkkamer van de president.

In de kelder bevindt zich de "Situation Room" met enkele ruimtes die niet af te luisteren zijn, hier wordt tijdens crisissituaties vergadert.

Tour door Het Witte Huis
Tour door Het Witte Huis

Klik voor een tour door het Witte Huis op onderstaande link.

Klik daarna eerst op de INTRODUCTORY VIDEO en daarna op VISIT THE WHITE HOUSE AT THE GOOGLE ART PROJECT ( onderaan de pagina )

 

Klik hier!

http://iipdigital.usembassy.gov/st/english/inbrief/2012/06/201

206187619.html#axzz30AQkU6Uy

Voor vergroting van de indeling van het Witte Huis klik hieronder,

http://vorige.nrc.nl/buitenland/inauguratieobama/article2125321.ece

Lincoln Memorial

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln

Lincoln Memorial is een 16e eeuws Nationale Monument ter ere van de Amerikaanse President Abraham Lincoln.

 

Het is gelegen op de National Mall tegenover het Washington Monument en is in witte steen gebouwd in de vorm van een Griekse Dorintische tempel met 36 iconische kolommen. Binnenin is een groot beeld van Abraham Lincoln met daarnaast aan beide zijden inscripties van twee van zijn beroemde toespraken, "The Gettysburg Address" en zijn tweede inaugerele rede.

 

Ieder jaar trekt het ongeveer zes miljoen bezoekers.

 

Lincoln Memorial
Lincoln Memorial

 

US Capitol

Het Capitool van de Verenigde Staten is de ontmoetingsplaats van het Amerikaanse Congres, de wetgevende macht van de Amerikaanse federale overheid.

 

De bouw van het Capitool begon in 1793 ( ontworpen door Dr. William Thornton ). James Hortan had de leiding over de constructie van het zandstenen gebouw. 

 

Voor de bouw en het hakken en vervoeren van stenen werden slaven gebruikt.

Het Senaatsgedeelte werd opgeleverd in 1800 en het Huis van Afgevaardigden in 1811.

De volgende 200 jaar zouden vele verbouwingen volgen.

 

 

US Capitol
US Capitol

Het gebouw heeft 540 kamers verdeeld over vijf verdiepingen. De meestopvallende kamers zijn de "Rotunda", een grote koepelvormige kamer in het centrum van het gebouw en de "National Statuary Hall", waar standbeelden van vooraanstaande burgers staan. De koepel heeft een diameter van 30 meter en werd in 1863 voltooid. In de koepel is o.a. een fresco te bewonderen van de Italiaanse kunstenaar Constantino Brumidi genaamd, "The Apotheosis of Washington".  

 

De inaugeratie van nieuwe Amerikaanse presidenten beginnen met een ceremonie op de trappen van het Capitool.

 

Het Capitool staat op de top van een heuvel, aan de oostzijde van de "National Mall". 

Info:  http://www.visitthecapitol.gov/

 

Library of Congress

Library of Congress
Library of Congress

De Library of Congress is de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten en is met zo'n 130 miljoen documenten een van de grootste en belangrijkste ter wereld.

 

De bibliotheek is opgericht door een wet van het congress in 1800 toen president John Adams een wetsvoorstel onertekende dat voorzag in de overdracht van de zetel van de regering van Pennsylvania naar de nieuwe hoofdstad Washington.

In het wetsvoorstel stond dat er $5000 beschikbaar kwam voor aanschaf van boeken die nodig konden zijn voor het gebruik van het congress.

De boeken werden in Londen besteld en de collectie bevatte toen 740 boeken en drie kaarten en werden ondergebracht in het nieuwe Capitool.

 

De bibliotheek werd verwoest in 1814 door de Britten die binnenvielen en diverse overheidsgebouwen in brand staken. Binnen een maand bood Thomas Jefferson zijn persoonlijke bibliotheek aan als vervanging.

 

De Library of Congress is gehuisvest in drie gebouwen op "Capitol Hill", 

De Thomas Jefferson Building

De John Adams Building 

De James Madison Memorial Building.

Deze drie gebouwen zijn met elkaar verbonden door ondergrondse gangen zodat een bezoeker van de bibliotheek slechts één keer langs de beveiliging hoeft.

 

Info:  http://www.loc.gov/visit/

 

 

Air and Space Museum

Air and Space Museum
Air and Space Museum

 

De Smithsonian's National Air and Space Museum heeft de grootste collectie historische lucht en ruimtevaartuigen ter wereld. Tevens is het een centrum voor onderzoek naar de geschiedenis, onderzoek en technologie van de lucht en ruimtevaart.

 

Het museum beschikt over 22 tentoonstellingszalen.

O.a. is er te zien de Apollo 11 Command Module, waarin de astronauten Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin zaten op hum missie naar de maan in 1969.

De Ruimtepak dat gedragen werd door David Scott op de Apollo 15

De Spirit of St. Louis, deze vliegtuig werd gebruikt door Charles Lindberg op de eerste transatlantischevlucht in 1927.

Chicago, het eerste vliegtuig dat rond de wereld vloog.

Space Ship I

En een 25 meter lange model van de LZ129 Hindenburg

 

Info:  http://airandspace.si.edu/

 

Air and Space Museum
Air and Space Museum

 

National Museum of American History

National Museum of American History
National Museum of American History

De "National Museum of American History" bewaart en toont de erfenis van de Verenigde Staten op het gebied van sociale, politieke, culturele, wetenschappelijke en militaire geschiedenis.

Het werd geopend in 1964 als het "Museum of History and Technology maar kreeg in 1980 zijn huidige naam.

 

Onder de tentoongestelde voorwerpen zijn o.a.  "De Star-Spangled Banner". dit is de originele vlag die tijdens de oorlog van 1812 boven Fort McHenry wapperde en die Francis Scott Key inspireerde tot het componeren van het nationale volkslied.

Verder uiteenlopende voorwerpen zoals, Kleding van First Lady's - De pak van Superman - De hoed van Abraham Lincoln - Kermit de Kikker - De stoel van Archie Bunker en een standbeeld van George Washington. 

 

Info:  http://americanhistory.si.edu/

Ford's Theatre

Ford's Theatre, met linksboven de "Presidential Box"
Ford's Theatre, met linksboven de "Presidential Box"

"Ford's Theatre" is een historisch theater in Washington D.C.

Op 14 april 1865 werd in dit theater de Amerikaanse president Abraham Lincoln  in de "Presidential Box" neergeschoten door John Wilkes Booth tijdens de opvoering van het stuk "Our American Cousin". 

 

Later werd het theater gebruikt als opslagplaats en kantoorgebouw. In 1893 stortte een deel van het gebouw in, waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

In 1968 werd het gerenoveerd en heropend als theater. Het theater werd opnieuw gerenoveerd tijdens de jaren 2000. De heropeningsceremonie was op Lincoln's 200e geboortedag, 12 februart 2009. 

 

Het Ford's theater museum ligt onder het theater en heeft twee delen van de Olroyd Collectie van Lincolniana. Te zien zijn meerdere items die betrekking hebben op de moord op president Lincoln, waaronder de Derringer pistool - Booth's dagboek en de originele deur naar de loge van de president.

 

Tegenover het theater ligt "Peterson House" en is sinds 1933 een historische museum. Hier werd de president na de aanslag naartoe gebracht.

 

Info:  http://www.fordstheatre.org/

National Portrait Gallery

National Portrait Gallery
National Portrait Gallery

"The National Portrait Gallery" is een historisch museum. De collecties richten zich op beelden van beroemde Amerikanen die een bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten.

 

Het museum heeft meer dan 15.000 kunstwerken zoals, schilderijen, beeldhouwwerken, prenten, tekeningen en foto's.

 

Enkele bekende namen zijn, Bill Clinton-Barack Obama-Lincoln-Martin Luther King Jr.-Michael Jackson-Whoopi Goldberg-Elvis en Marilyn Monroe.

 

Info:  http://www.npg.si.edu/

 

Chery Blossoms

Cherry Blossoms ( klik op foto )
Cherry Blossoms ( klik op foto )

Ieder jaar wordt er in Washington DC een Cherry Blossoms festival gehouden, zie hiervoor: http://havecamerawilltravel.com/cherry-blossoms/