Kalamaja en Telliskivi


Kalamaja ( Vishuis ) ligt ten noordwesten van het historisch stadscentrum, aan de Baai van Tallinn. De wijk is vooral opmerkelijk omdat het een van de best bewaarde houten architectuurgebieden in Estland is.

Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid geworden door zijn kleurrijke arbeiderswoningen.

 

Kalamaja ontstond in de middeleeuwen als voorstad van Tallinn buiten de stadsmuren. De oudste schriftelijke vermelding van de wijk dateert van rond 1370. 

 

Gedurende de hele geschiedenis van Tallinn diende Kalamaja als de belangrijkste vissershaven van de stad.

Een nieuw tijdperk begon in 1870 toen Tallinn per spoor met St. Petersburg was verbonden. Het treinstation Balti Jaam werd gebouwd tussen Kalamaja en het stadscentrum. Daarna begonnen er enorme fabrieken te ontstaan in dit deel van de stad en dit bracht een instroom van duizenden nieuwe arbeiders met zich mee. 

In 2011 werd een voormalig spoordijk omgebouwd tot een wandelroute / fietspad met de naam "Cultuurkilometer". Deze cultuurkilometer is in werkelijkheid ongeveer 2.5 kilometer.

De route gaat langs diverse bezienswaardigheden.

Je kunt beginnen op de parkeerplaats bij de Linnahall en de route eindigt dan bij Port Noblessner.

 


Linnahall ( Tallinna Linnahall )

Linnahall werd gebouwd als een sport en concertlocatie voor de 22ste Olympische Zomerspelen in Moskou in 1980 en staat nog steeds aan de kust van Tallinn.Zodra je de zonsopgang vanaf het dak van de Linnahall hebt gezien, zul je begrijpen waarom veel mensen om vijf uur opstaan om een ter ziele gegane stadion te bezoeken, een prachtig roze panorama van de zee, de oude stad, de nieuwe wolkenkrabbers en de fabrieken is ongetwijfeld een slapeloze nacht waard.

 

Veel gidsen typeren Linnahall als een gruwel, maar als architectonische ambitie van de Sovjet-Unie is het fascinerend.

Ook heeft het een aantal mooie graffiti/street-art.

 


Contemporary Art Museum ( Eesti Kunstimuuseum )

Het Kunstmuseum van Estland ( EKKM ) werd opgericht in 1919 en was oorspronkelijk geveastigd in het Kadriorg-Paleis. Het museum heeft zich over verschillende locaties uitgebreid en toont zowel internationale als lokale kunst.

Zie ook, EKKM


Café Klaus ( Café Klaus Kohvik )

Dit café ligt langs de cultuurkilometer aan de oude vissershaven Kalasadam.

Zie ook, visit estonia


Patarei Sea Fortress Prison ( Merekindlus )

Het zeefort Patarei is een vesting gebouwd in neo-klassiekes stijl. De Patarei gevangenis vormt een monument voor slachtoffers van het communisme en het nazisme en een krachtig symbool van verzet van de martelaren van de Republiek Estland.

 

Patarei werd gebouwd door de orde van de Russische keizer Nicholas I als fort, met als officiële naam Defensie Kazerne. Het vestingcomplex werd voltooid in 1840, maar vanwege de gewijzigde oorlogsstrategie werd het nooit gebruikt voor het beoogde doel.

Tot de ineenstorting van de Russische tsarenmacht werd Patarei gebruikt als barak. Van 1920 tot 2002 was Patarei een gevangenis. Sinds 13 mei 1997 is het grootste gedeelte van het complex een cultureel monument van de Republiek Estland.

Zie ook Website Patarei


Seaplane Harbour Museum ( Lennusadam )

Lennusadam is een supermodern maritiem museum en bevindt zich in een oude hangar voor watervliegtuigen. Het werd 100 jaar geleden gebouwd in opdracht van de Russische tsaar Nicholas II en was onderdeel van het Fort.

Het gebouw werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor watervliegtuigen.

 

 

In het museum zijn o.a. de onderzeeër Lembit 1930, boten en jachten, een eeuwenoud stoomijsbreker en een watervliegtuig te zien. Buiten in de haven zijn nog historische schepen te zien en hier ligt ook de stoomijsbreker Suus Toll.

Charles Lindbergh, de eerste man die op 20 en 21 mei 1927 solo en non-stop van New York naar Parijs over de Atlantische oceaan vloog, landde hier in de haven in 1930.

 

Sinds februari 2018 is er in Lennusadam "100 Jaar Onder De Kiel" te zien, een tijdelijke tentoonstelling gewijd aan de 100ste verjaardag van de Republiek Estland. Het is het verhaal Estland op schepen van 1919-2018.

 

Het museum heeft vele prijzen gewonnen.

Lees meer Lennusadam 


Port Noblessner

Helemaal aan het eind van de Culturele Kilometer ligt Port Noblessner. Deze haven dateert uit 1912 en diende vele tientallen jaren voor de Russische marine. Het gebied is al bijna een halve eeuw gesloten voor burgers vanwege zijn militaire functies


Energy Discovery Center ( Energia Avastuskeskus )

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum van is gevestigd in de 100 jaar oude voormalige elektriciteitscentrale in Tallinn. Het centrum motiveert kinderen om wetenschap te studeren. Om dit te bereiken heeft het Centrum  meer dan honderd tentoonstellingen waarmee kinderen veilig fysieke fenomenen kunnen bestuderen en testen.

 

Elke dag worden er bliksemdemonstraties uitgevoerd met Tesla-spoelen, een opwindende ervaring.

Er is ook een uniek planetarium, waar populaire wetenschapsfilms worden getoond.

Het onderzoekscentrum ligt op de grens van Kalamaja en de Oude Stad, aan de Pöhja Puiestee nr. 29

Lees meer, energia avastuskeskus

 


Telliskivi


Balti Jaam Station Market ( Balti Jaama Turg )

Een multiculturele overdekte markt waar je naast groente, fruit, vlees en vis ook diverse prullaria aantreft zoals, Russische medailles en propagandaposters, souvenirs, tweede hands spullen enz...

Ook is er een afdeling met streetfood, burgers, vegan food, Japanse ramen enz...

In de kelder bevindt zich nog een supermarkt.

Dit is nog maar een kleine greep uit het enorme aanbod.

De markt ligt naast het treinstation.

Zie verder, Balti Jaama Turg


Telliskivi Creatice City ( Telliskivi Loomelinnak )

Het  terrein van de Telliskivi Creative City is een complex waar oude  fabrieken van ondermeer de voormalige Baltische Treinmaatschappij verandert zijn in een hippe creatieve buurt. Het is het grootste creatieve centrum van Estland en telt 10 gebouwen en meer dan 200 bedrijven. Het biedt o.a. onderdak aan restaurants, bars, design shops, antiek shops.  ieder is vrij om de ruimte naar eigen inzicht in te richten. Ook worden er veel evenementen gehouden. Iedere zaterdag is er de grootste vlooienmarkt van Tallinn.

De Telliskivi Creative City ligt op 10 tot 15 min. loopafstand van het centrum.

Anders tram 1 of 2 nemen en uitstappen bij Telliskivi.

Zie ook website Telliskivi Creative City