Trier


Hoe een vakantie Liverpool veranderde in een weekje Trier.  (december 2017)

 

Omdat het KNMI sneeuw had voorspeld vertrokken wij i.p.v. 10 december al op zaterdagavond 9 december richting Schiphol.

De volgende dag vertrok ons vliegtuig om half vijf naar Liverpool, de stad van de Beatles. Het was onze derde poging om Liverpool te bezoeken, wegens ziekte hebben wij dat twee keer moeten annuleren. Na een overnachting in Park Inn Radisson Hotel ( we hadden al gezien dat er veel vluchten waren gecanceld ) gingen wij om 12 uur richting luchthaven. Bij aankomst op Schiphol hadden wij nog steeds hoop dat onze vlucht zou vertrekken, totdat om 13.00 uur bij ons vluchtnummer gecanceld verscheen. 

Wat nu, wat doen we nu!  Eerst maar eens naar de balie van EasyJett en we waren niet de enigen. Tjonge wat een toestand daar. Na met iemand van de luchtvaartmaatschappij te hebben gesproken besloten we terug naar het hotel te gaan en te overleggen wat we zouden gaan doen. Liverpool zat er niet meer in, met heel veel geluk zou dat op zijn vroegst dinsdag worden. 

Later in de lounche van het hotel hebben we de mogelijkheden besproken wat we zouden kunnen gaan doen. Omdat we altijd nog een keertje naar Trier wilden, langer dan een vluchtig bezoekje, dachten wij, waarom niet nu. 

Snel een hotel geregeld in Breda voor de eerste nacht en daarna een hotel in Trier geboekt. Om 16.30 uur was het opgehouden met sneeuwen en zijn we naar Breda gereden. De volgende morgen zijn we om 07.00 uur vertrokken en om 12.00 uur waren we in het Penta hotel in Trier. Snel ingecheckt en de stad in. 

We hebben verder de dag rustig aan gedaan en plannen gemaakt voor de komende dagen.

Klik op bovenstaande foto voor vergroting


Dinsdag 12 december

Na het ontbijt zijn we eerst naar de Kaiserthermen gegaan. Deze thermen uit de vierde tot vijfde eeuw waren de grootste baden van de toenmalige Romeinse Rijk. Er waren diverse soorten baden, je had er koude, lauwwarme en warme baden. 

Tevens was het, naast de mogelijkheid zoals, saunabezoek, massage en sporten,  ook een belangrijke ontmoetingsplaats.

De Kaiserthermen staan sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

 

Klik op bovenstaande foto voor vergroting

Na het bezoek aan de Kaiserthermen was het even tijd voor een korte pauze en een lekkere kop thee/koffie met een stukje gebak.

Vervolgens zijn we via het Kurfürstliches Palais  naar het stadscentrum gewandeld.

Het paleis was van de 17e eeuw tot 1794 de residentie van de keurvorsten van het aartsbisdom Trier. Het paleis is een mix van de stijlen renaissance en rococo.

In de 'Altstadt' was onze  volgende bezichtiging de Liebfrauenkirche. Deze vroeg gotische kerk is gebouwd in de dertiende  eeuw en is een van de oudste gotische kerken in Duitsland. De kerk vormt samen met de Dom St. Petrus een dubbelkerk. Beide kerken werden gebouwd op de fundamenten  van een Romeins bouwwerk uit de tijd van Constantijn de Grote. De kerk heeft een grondplan in de vorm van een Grieks Kruis. De opstelling van de acht kapellen geven echter de indruk dat het een ronde kerk betreft met een centrale vieringstoren. 

Sinds 1986 staat de kerk op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Na de Liebfrauenkirche zijn we naar het naastgelegen Dom gegaan. De St. Petrus Dom is waarschijnlijk de oudste bisschopskerk van Duitsland en werd op een voormalig paleiscomplex van Constantijn de Grote gebouwd. ( dubbelkerk )

Na het laatste verblijf van Constantijn in Trier in 328/329 werd het paleis afgebroken. Hierop werd in 330 de grootste christelijke kerk van de klassieke oudheid gebouwd. De kerk was ongeveer vier keer zo groot als de huidige Dom en besloeg de oppervlakte van Dom, Liebfrauenkirche, Domfreihof en de aangrenzende huizen met tuinen.

Het interieur van de huidige Dom is vooral barok. Een belangrijke relikwie in de Dom is de Heilige Rok ( Tunika v. Christus ), het betreft delen van een tuniek die door Jezus Christus zelf zou zijn gedragen. 

De Dom staat sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Na de Dom hebben we nog even over de "Weihnachtsmarkt am Dom" gelopen en zijn daarna terug naar ons hotel gegaan. 


 Woensdag 13 december

Na een heerlijk ontbijt bij Backwerk zijn we op weg gegaan naar het Amfitheater.

We wandelden langs het Landesmuseum, waar we na ons bezoek aan het Amfitheater nog naar toe zijn gegaan, en kwamen door een tunneltje met graffiti. 

Het Romeins Amfitheater van Trier is rond het jaar 100 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg en bood plaats aan bijna 20.000 toeschouwers. De buitenkant van het theater  is 140 bij 120 meter en de arena meet 75 bij 50 meter.  De arena werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten maar er vonden ook  gevechten met dieren plaats en executies. Onder de arena  ligt de kelder waar de gladiatoren en de wilde dieren verbleven. Het theater maakte deel uit van de stadsmuur en werd gebruikt als oostelijke toegangspoort.

Het Amfitheater staat sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Ons volgende bezoek werd zoals gezegd, het Rheinische Landesmuseum Trier.

Dit museum is een van de belangrijkste archeologische musea in Duitsland en documenteert 200.000 jaar geschiedenis en culturele ontwikkeling van de hele regio, van de prehistorie tot het einde van de 18e eeuw. Op 3.500 vierkante meter in het museum worden ongeveer 4.500 objecten getoond, waaronder de grootste mozaïekcollectie ten noorden van de Alpen, de gigantische stenen monumenten van Neumagen met levendige alledaagse taferelen en de grootste Romeinse gouden munten schat ter wereld. Lees verder: Landesmuseum Trier

Het Landesmuseum Trier staat sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Na dit geweldig indrukwekkend museum zijn we gaan lunchen in het museumcafé, café Zeitsprung. 

We zijn na de pauze richting Altstadt gewandeld om daar de Basilica ( 310 ) te bezichtigen. De Basilica ( troonzaal van de keizer ) van Constantijn I is een groot , indrukwekkend gebouw uit de Romeinse tijd. De Romeinen wilden door de architectuur de grootsheid en de macht van de keizer tot uitdrukking brengen. De afmetingen van de "Aula Palatina" zijn 27.2 meter breed, 33 meter hoog en 67 meter lang. Dit gebouw was met mozaïeken en beelden versierd. 

Vandaag de dag doet de Basilica dienst als Evangelisch-Lutherse kerk.

De Basilica staat sind 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst. 

 

 

Iets voorbij de Liebfrauenkirche en de Dom is het Museum am Dom. Dit museum was voeger een Koninklijke Pruisische gevangenis waarin nu veel werken van christelijke kunst en religieuze gebruiken worden tentoongesteld.

Veel indruk maakten de Constantijnse plafondschilderingen uit het keizerlijk paleiscomplex en de Dom.

Tip!  Bekijk de video over de restauraties van de plafondschilderingen.

 

Na het Museum am Dom hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Zum Domstein en zijn daarna moe maar voldaan weer terug naar ons hotel gegaan.


Donderdag 14 december

Na het ontbijt zijn we naar het Karl Marx -Haus gelopen. Heelas was het museum wegens verbouwing gesloten tot mei 2018. Jammer, we hadden graag het museum willen bezoeken. Misschien een goede reden om nog een keertje terug te komen in Trier. Karl Marx werd hier op vijf mei 1818 geboren. Niet veel later verhuisde de familie Marx naar de Simeonstraße 8, dichtbij de Porta Nigra.  Later vertrok Marx uit Trier om rechten te gaan studeren in Bonn. Marx was een groot denker  en een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur van het socialisme en communisme. Das Kapital wordt als Marx belangrijkste werk gezien. Hij overleed in Londen op 14 maart 1883.

Karl Marx-Museum-Info.

 

Na het Karl Marx-Haus zijn we naar de Porta Nigra gelopen. De Porta Nigra ( Zwarte Poort ) was onderdeel van de 6.418 meter lange stadsmuur. In de stadsmuur waren vier toegangspoorten gebouwd en hiervan was Porta Nigra de Noordelijke poort en de enige poort die bewaard gebleven is. De poort is in opdracht van de Romeinse keizer Augusta gebouwd tussen 160-200 na Chr. en daarmee het oudste monument van zijn soort in Duitsland. De stadspoort heeft twee doorgangen van ieder zeven meter hoog. De ene doorgang diende om de stad in te gaan en de andere om er uit te gaan. De Porta Nigra staat sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Meer info: Porta Nigra

 

Als laatste museum voor vandaag gingen we naar het direct naast de Porta Nigra gelegen Stadt Museum Simeonstift Trier. 

Dit museum is ontstaan uit belangrijke nalatenschappen van burgers van Trier in de 19e en 20e eeuw. 

De permanente tentoonstelling is onderverdeeld in themakamers.

De Trebetazaal - met o.a. 16e eeuwse figuren van de Petrus-Fontein, 15e eeuwse stenen figuren en het originele kruis uit de 10e eeuw.

De Rode zaal - Geschiedenis van Trier van de oudheid tot het heden. Een groot stadsmodel van de staat Trier in de periode rond 1800.

De Gele zaal - Objecten en mediastations over geselecteerde onderwerpen uit de geschiedenis van de stad.

Stifterkabinett - Schilderijen, mode, Oost-Aziatische kunst en andere geschenken aan de stad Trier.

Verdere informatie wikipedia

 

 

Voordat we terug gingen naar ons hotel  zijn we nog naar het Historische Keller Restaurant gegaan. Dit restaurant hoort bij een "Kaufhaus" en ligt in de winkelstraat die uitkomt bij de Porta Nigra. Het bleek nog te vroeg te zijn voor de grote menulijst  en de kleine kaart had voor ons te weinig keus. Na alleen iets te hebben gedronken zijn we nog over de kerstmarkt gelopen en daarna naar Quo Vadis  gegaan, een geweldig goed Italiaans restaurant. 

Quo Vadis


Vrijdag 15 december

Het was onze laatste volle dag in Trier en hebben deze dag alleen maar gewinkeld en gezellig koffie/thee gedronken en kuchen gegeten in een van de vele konditoreien van Trier. 

Ter afsluiting van de dag hebben wij heerlijk vis gegeten bij restaurant Oechsle Wein & Fischhaus. 

We hebben deze week volop genoten en het was een goed alternatief voor onze geannuleerde reis naar Liverpool. 


Zaterdag 16 december

We zijn vroeg opgestaan, de koffers ingepakt en afscheid genomen van Trier. De terugreis ging via Belgie waar we in Bastenaken ( Bastogne ) nog het Bastogne War Museum hebben bezocht. Dit uniek herinneringscentrum is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog met een focus op de Slag om de Ardennen. In het museum maakt men kennis met vier personages die je d.m.v. audio begeleiden.

Eerste personage is Robert Keane, een Amerikaanse korporaal van de 101e Airborne-divisie.

Tweede personage is Hans Wegmüller, een Duitse luitenant van de 26e volksgrenardier-divisie.

Derde personage is Mathilde Devillers, een jonge onderwijzeres aan de school van Bastenaken.

Vierde personage is Emile Mostade, een 13 jarige leerling uit Bastenaken.

Verdere websites:

Traces of War

ensannereist

 

Na het museum hebben we nog het naastgelegen Mémorial du Mardasson bezocht.

Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen en staat op de Mardassonheuvel.

Info: Traces of War

 

Nog onder de indruk van dit boeiende en leerzame museum was het dan toch echt tijd om naar huis terug te gaan. Het Bastogne War Museum was een omweg  meer dan waard. Wij hebben een prachtige, maar helaas natte week gehad. Trier was het zeker waard om langer dan een vluchtig dagje te bezoeken.