Oude Stad


De Jacob's Barakken 

Jacob's  Barakken
Jacob's Barakken

De Jacob's Barakken ( Jekaba kazarmas ) zijn gelegen in het centrum van de oude stad in Torna Iela. Ze dateren uit de 18e eeuw en werden tot 1993 voor militaire doeleinden gebruikt. Na de Letse onafhankelijkheid kregen de Barakken een andere bestemming. Nu zijn er o.a. Ambassades, Kantoren , Winkels en cafes in ondergebracht. Op nr. 4 is de Nederlandse Ambassade. Het is met zijn 200 meter een van de langste gebouwen in Riga.

Info:  http://latvia.nlembassy.org/organization/the-building.html


Kasteel van Riga

Kasteel van Riga
Kasteel van Riga

Het Kasteel van Riga (  Rigas Pils ) is gebouwd in 1330 op de plaats van de oude vestingwerken en was de hoofdzetel van de Lijflandse Orde. Tijdens gevechten met de burgers van Riga werd het kasteel meerdere malen verwoest.

 

Van 1481 tot 1491 braken er gevechten uit tussen de burgers van Riga en de Lijflandse Orde, waardoor in 1484 het door de burgers gehate kasteel van de Orde werd verwoest.

Na de overgave in 1491 moesten de burgers het kasteel binnen 6 jaar herbouwen, maar ze konden de bouw tot 1515 vertragen. Uit die tijd stammen de twee wachttorens, die uitziet over de rivier Daugava.

Tot 1561 werd het kasteel gebruikt door de Lijflandse Orde. Vanaf de 16e eeuw hebben verschillende renovaties plaatsgevonden. De belangrijkste vonden plaats in de 18e en 19e eeuw, toen er nieuwe gedeeltes werden toegevoegd. De laatste grote renovatie vond plaats in 1938, toen de Drie Sterren toren ( Eizens Laube ) werd gebouwd. Eeuwenlang werd het kasteel gebruikt als residentie voor de Poolse, Zweedse en Russische heersers. Thans is het de residentie van de Letse President.

In het kasteel bevindt zich het Nationaal Historisch Museum.

Info:  http://www.president.lv/pk/content/?cat_id=11&Ing=en

 


Nationaal Historisch Museum

Nationaal Historisch Museum
Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum ( Latvijas Nacionalais Bekleedselen Muzejs ) werd opgericht in 1869 als Museum voor de Riga/ Letse maatschappij. In 1924 werd het een openbaar museum.

Het heeft een permanente expositie van de geschiedenis van Letland tot 1940, verder een over Heilige Kunst en een over de geschiedenis van het onderwijs in Letland, Museum Classroom. De collectie in het museum bevat op dit moment bijna een miljoen kunstvoorwerpen. Dit zijn onder meer, voorwerpen van archeologische opgravingen, munten, sieraden, klederdrachten, volkskunst, gravures en schilderijen.

Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

Sinds 1920 is het Nationaal Historisch Museum gevestigd in het Kasteel van Riga.

Info:  http://www.history-museum.lv/english/pages/majas.php


Het Kattenhuis

Het Kattenhuis
Het Kattenhuis

Het Kattenhuis ( Kaku Nams ) is een middeleeuws gebouw uit 1909, met Art Nouveau elementen. De naam van het gebouw komt van de twee zwarte katten  op het dak.

Er wordt gezegd dat de eigenaar van het huis uitgesloten werd als lid van de machtige Grote Gilde aan de overkant van de weg. Hij liet daarom de katten op het dak draaien, met hun achterwerk omhoog richting de Grote Gilde, als belediging voor zijn vijanden. Er volgde een lange gerechtelijke strijd, waarna hij uiteindelijk toegelaten werd tot het Gilde, nadat de katten weer gedraaid waren.


Bezettingsmuseum

Museum of Occupation
Museum of Occupation

Het Zwarte gebouw in de oude stad waarin het Bezettingsmuseum is gehuisvest, is misschien wel symbolisch voor de donkere tijden die de Letse bevolking onder de bezetters meemaakte. Doel van het Museum is mensen er aan helpen herinneren wat er in de periode 1949-1991 in Letland is gebeurd onder het bewind van de communistische Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland. Daarnaast de wereld helpen herinneren aan de misdaden die zijn begaan door buitenlandse mogendheden tegen de staat en de bevolking van Letland. En de herdenking van slachtoffers, die werden vervolgd en zijn omgekomen, met geweld gedeporteerd of gevlucht voor de terreur van de bezetter.

Een van de tentoonstellingen toont een Siberische Goelagbarak op ware grootte.

Info:  www.memorialmuseums.org/eng/denkmaeler/view/285/Okkupationsmuseum-Letland


Vrijheidsmonument

Het Vrijheidsmonument
Het Vrijheidsmonument

Het Vrijheidsmonument ( Brivibas Piemineklis ) is het symbool van Letland, is 42 meter hoog en heeft het opschrift - Voor Vaderland en Vrijheid. Het werd onthuld in 1935 en is van de beeldhouwer Karlis Zalen.

Milda, de vrouw op de sokkel, draagt drie sterren die de Letse regio's Kurzeme, Vidzeme en Latgale symboliseren. 13 beelhouwwerken en reliëfs van het monument beelden de geschiedenis van Letland uit. Na de tweede wereldoorlog wilde het Sovjet-regime het monument slopen, maar een beroemde Russische beeldhouwer is er in geslaagd om de Sovjet-leiders ervan te weerhouden.

De eerste demonstraties in de jaren 80, voor de vrijheid van Letland en tegen het Sovjet-regime, werden gehouden bij het Vrijheidsmonument.

De aflossing van de wacht is ieder heel uur.


Pakhuizen

Pakhuizen
Pakhuizen

Aan de Vecpilsetas en aan de Alksnaja Iela staan nog pakhuizen uit de 17e en 18e eeuw, toen in Riga Russische goederen overgeslagen werden. Het oudste pakhuis staat aan de Alksnaja Iela nr. 7/9 en werd gebouwd van 1552-1559. De grote stenen pakhuizen staan met de achterkant naar de straat gericht. Stenen emblemen boven of naast de zware eiken deuren  hebben de afbeeldingen van b.v. een vogel  of andere beesten. Men geloofde dat deze emblemen bescherming boden tegen boze geesten, ook dienden ze als adres, b.v. olifanten-pakhuis of leeuwen- pakhuis. De Ankers en Kruizen aan de voorkant van de huizen zijn de enige decoraties die op de huizen voorkomen.


Centrale Markt

 

Centrale Markt
Centrale Markt

De Centrale Markt werd voor het eerst geopend in november 1930 en was de meest vooruitstrevende markt ter wereld, aldus de Inspectie voor de Bescherming van Erfgoed.

De markt bestaat uit paviljoens met groenten, fruit, vlees, vis en kruidenierswaren. Het is een van de meest opvallende bouwwerken uit de 20e eeuw in Letland en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De markt wordt gehouden in oude Duitse Zeppelin hangars met een oppervlakte van 72.300 m² en heeft meer dan 3000 stands.

 

De markt werd niet beinvloed door de eerste Sovjet-bezetting in 1940, echter tijdens de drie en een half jaar durende Duitse-bezetting mochten de boeren niet vrij hun producten verkopen maar werden gedwongen om aan het Duitse leger te leveren, zodat ze maar een gelimiteerde voorraad konden verkopen.

 


Russisch Orthodoxe Kerk

Russische Orthodoxe kerk
Russische Orthodoxe kerk

De Russische Orthodoxe Kerk is gebouwd tussen 1876 en 1883, toen Letland deel uitmaakte van Rusland. Tijdens de eerste wereldoorlog bezetten Duitse troepen de Kathedraal en werd het een Lutherse kerk. Tijdens de Letse onafhankelijkheid in 1921 werd de Kathedraal  terug gegeven aan de Orthodoxe gelovigen. Echter ten tijde van het Sovjet-Regime werd de Kathedraal in 1960 veranderd in een planetarium. Tenslotte werd de Kathedraal , toen Letland de onafhankelijkheid in 1991 terug kreeg, weer een Orthodoxe kerk.

Info:  http://www.latvia.travel/en/orthodox-churches