HessenBiebertal

Keltentor
Keltentor

Biebertal is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen en maakt deel uit van het district Giessen.

Het is een prachtig landschappelijke omgeving met historische bezienswaardigheden. Van verre ziet men het orientatiepunt van Biebertal, de in de tijd van de Kelten al bewoonde 500 meter hoge Dünsberg, al liggen.

 

Er is door vrijwilligers een reconstructie gemaakt van een Tangentialtor. Ook is er een kleine bezoekerscentrum/museum waar men informatie kan krijgen over oa. de geschiedenis van de Kelten

Verder is er hier een Archeologische wandelroute van 2.0 en 3.5 km  

 

Dünsberg

Op de zuidelijke helling van Dünsberg bevinden zich grafheuvels met vondsten uit het Neolithicum en de Bronstijd. Daarom is de nederzetting in het pre-Keltische tijdperk waarschijnlijk. Systematische versterkingen van de heuveltop zijn terug te voeren tot de Urnenveldperiode ( 8e eeuw voor Christus )

 

Wandern: Kelten-Römer-Pfad im Gleiberger Land

Info: Verein Keltenwelten Dünsberg

 

Gail'scher Park

 

Het Gail'scher Park is een unieke landschapspark in Biebertal, in Midden Hessen.

 

De afwisseling van open en gesloten parkruimten en groepen bomen, sculpturen, waterlopen en vijvers komen overeen met eigentijdse kenmerken van het park in Engelse stijl.

Er is in het park ook een Zwitserse Huis, gelegen op een kleine heuvel. Verder is er o.a. nog een vijverhuis met een berkenpad, waarvan de gevel is versierd met mozaïeken. Het interieur van Marianne's Speelhuis, gebouwd in Art Nouveau-stijl in 1910, is versierd met tal van sprookjesachtige friezen.


Burg Krofdorf-Gleiberg

Het kasteel van Gleiberg met het omliggende dorp Gleiberg is een gelijknamige deel van Krofdotf-Gleiberg en behoort tot de gemeente Wettenberg in het district Giessen.

 

Het kasteel bevindt zich op de gelijknamige, 308 meter boven de zeespiegel, hoge Gleiberg.

Niet ver weg, tussen Gleiberg en Dünsberg, ligt de kasteelruïne Vetzberg, een voormalig tweede kasteel van de graven van Gleiberg. Het kasteel is verdeeld in het oudere bovenkasteel, gedateerd 950 na Chr. en het benedenkasteel, gebouwd in de 16e eeuw. In de tweede helft van de 16e eeuw werden de Albertusbau en de Nassauerbau van het lager gelegen kasteel gebouwd. De ruïnes van het paleis met een nog overeind staande gevelmuur en spitsbogen dateren uit de 13e eeuw.

 

Sinds 1879 is de ruïne eigendom van de Gleibergverein, die zich inspant om deze te behouden. Het restaurant "Burg Gleiberg" met biertuin is gevestigd in een gebouw op de binnenplaats in het lager gelegen kasteel.

Lees verder op wikipedia

Info :  Burg-Gleiberg


Glauberg

De Glauberg is een heel bijzondere plek die al in het Neolithicum door mensen werden bewoond. Vondsten uit drie Keltische graven uit de 5e eeuw voor Christus BC en het standbeeld van een Keltische heerser zijn uniek en worden wereldwijd erkend als een wetenschappelijk sensatie. 

Het museum maakt deel uit van de "Keltenwelt am Glauberg", waar zich ook een onderzoekscentrum en een groot archeologisch park bevinden.

Info: Keltenwelt-Glauberg

Info: Verein-Keltenwerken

 


Wetzlar

Wetzlar is de hoofdstad van het district Lahn-Dill-Kreis en de op elf na grootste stad van de deelstad Hessen. 

 

Het is een prachtig stadje , gelegen aan de rivier de Lahn , met in de altstadt veel historische  vakwerkhuizen en gebouwen in Romaanse stijl , maar ook gotiek en renaissance worden er aangetroffen.

 

De bouw van de Dom van Wetzlar werd in 1230 begonnen. Het is een van de vier kerken in Duitsland waarin zowel Katholieke als Protestantse diensten gehouden worden. Ondanks de benaming Dom , is het geen Kathedraal.

 

De Oude Lahnbrug ( Alte Lahnbrücke ) is een boogbrug over de Lahn in Wetzlar.

De brug werd tussen 1250 en 1280 gebouwd. Hij heeft zeven rondbogen en verbindt de oude met de nieuwe stad.

 

Het Lottehaus, historische woning van het meisje waar Goethe verliefd op was en over schreef.

Info: wikipedia

Info: Hessen Tourisme

Leica Welt - Wetzlar
Leica Welt - Wetzlar

 

Leica Welt

Het Leitz-Park is gecreërd op een unieke plek waar de Leica-fans , liefhebbers van fotografie en gasten van over de hele wereld hun hart kunnen ophalen.

Tijdens rondleidinge van ongeveer 60 min. kom je meer te weten over een fascinerende geschiedenis van het bedrijf en ervaar je uit de eerste hand de fijnste kunst van precisietechniek en handgemaakte perfectie.

Adres, Am Leitz-Park 6A -Wetzlar.

Info: Leica Erlebniswelt


Braunfels

Braunfels is een stad in de Duitse deelstaat Hessen. Wetzlar, de hoofdstad van het district ligt vijf kilometer oostelijker.  Het wordt samen met Slot Braunfels in 1246 voor het eerst genoemd en heeft sinds 1607 stadsrechten.

 

Er is een indirekte link tussen het Nederlands KoniniklijErk Huis en Braunfels. De echtgenote van Frederik Hendrik van Oranje en moeder van stadhouder Willem II van Oranje, Amalia van Solms, is in 1602 geboren in Braunfels en is telg van het geslacht Solms-Braunfels, die het kasteel in Braunfels bewoonde.

 

Hoog boven de schilderachtige stad staat het imposante slot. De historische marktplaats met zijn rijk versierde vakwerkhuizen nodigen uit tot een verblijf. 

Op elk moment van het jaar is een bezoek aan de oude stad waard. 

Braunfels maakt deel uit van verschillende Duitse reisroutes: de Lahnvallei Vakantie route - de Duitse West en Middenhessense vakwerkhuizen route - de Solmser route en de Oranje route.

Info: wikipedia

Info: Slot Braunfels

Info: Wandelroute Braunfels


Bad Nauheim

Het kuuroord in Hessen heeft veel bezienswaardigheden. Aan te raden zijn de zoutmuren , het Salzmuseum , het openluchtconcertpodium van het Kurhaus. Er is fascinerende Art Nouveau architectuur , bloeiende parklandschappen , geweldige uitkijkpunten , borrelende fonteinen enz.

 

In de voetsporen van Elvis.

Elvis Presley woonde van 1958 tot 1960 in Bad Nauheim en heeft spannende sporen achtergelaten. Volg een rondleiding om de plaatsen te bezoeken waar hij was en waar de stad vandaag de dag nog steeds de wereldster herdenkt. 

 

In oktober 1958 bereikte Elvis Presley met de trein Friedberg , de naburige stad Bad Nauheim , waar hij zijn militaire dienst zou moeten vervullen. Een week nadat de zanger arriveerde , arriveerde ook zijn vader en grootmoeder en twee vrienden en lijfwachten.

 

Hotel Villa Grünewald

Elvis huurde de tweede verdieping van het hotel aan de Terrassenstrasse. De "Elvis-Kamer" nr. 10 is tot op de dag van vandaag in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en kan worden geboekt voor die speciale overnachtingservaring.

 

Info: Bad Nauheim

Info: Elvis Presley

Elvis - Streetart in Bad Nauheim
Elvis - Streetart in Bad Nauheim

Marburg

De slingerende straatjes en stegen met alleraardigste winkeltjes en kroegen lopen van de rivier de Lahn tot het alles dominerende stadspaleis. De universitaire flair en de fraaie ligging van de stad maken Marburg tot een hoogtepunt van elke reis.

 

Beeldbepalend is het residentieslot van de Marburger graven die er ooit gewoond hebben. Het slot gebouwd in de periode 13e - 15e eeuw is hooggelegen op de Schlossberg en van verre zichtbaar.

Boven het slot wordt u beloond met een magnifiek uitzicht over de stad.

 

Info: Hessen-tourismus

Info: Marburg-Tourismus


Freilichtmuseum Hessenpark

Het Hessenpark is een openluchtmuseum in Neu-Ansprach , in de omgeving van Frankfurt. Het openluchtmuseum Hessenpark laat op 65 hectare grote terrein zien hoe mensen in de regio leefden en werkten. 

Het doel van het Hessenpark is het bewaren en tentoonstellen van traditionele gebouwen uit verschillende regio's rond de deelstaat Hessen. Exposities zijn gegroepeerd in "Baugruppen" die de manier weergeven waarop deze gebouwen zijn gevonden , zoals dorpen , boerderijen of werkplaatsen , vaak inclusief meubilair en gereedschap machines.

Info: wikipedia.en

Info: hessenpark.de