Oude Stad


Raadhuis  ( Stare Mesto )

Raadhuis Oude Stad
Raadhuis Oude Stad

Het Raadhuis in de Oude Stad werd in 1338 gebouwd nadat koning Jan de Blinde had besloten de inwoners van Praag de rechten te geven om een wijkraad samen te stellen. De bouw van het raadhuis werd gefinancierd door een wijnaccijns. 

Door de jaren heen zijn er diverse gebouwen bijgekomen. 

 

De hoogte van het gebouw is 56.59 meter. Aan de gevel bevindt zich het astronomisch uurwerk van Praag.

Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. De klok stamt uit 1490 en bestaat uit drie onderdelen.

Het eerste onderdeel is de astronomische wijzerplaat die de vijf soorten tijd aangeeft. De wijzerplaat laat ook de stand van de zon en de maan zien. 

Het tweede onderdeel wordt de parade van de Apostelen genoemd. Elk uur gaan er namelijk twee deurtjes open en komt er een parade van de apostelen.

Het derde onderdeel is de wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen.

Lees ook www.wijzerweb.be

Lees ook www.praag-nu.nl

 


Representatiehuis

Het Representatiehuis geldt als het mooiste jugendstil gebouw in Praag. De buitenkant is versierd met beelden. Boven de hoofdingang is een halfronde mozaïek, Hommage aan Praag, van Karel Spillar. De glazen koepel vormt het dak van de Praagse congreszaal, de Smetanazaal.

De Smetanazaal is de thuisbasis van het Praags symfonieorkest en de grootste concertzaal in Praag.

Het gebouw telt verder o.a. nog een Burgermeesterkamer met schilderijen van Alfons Mucha, Foyer en vele kleine zalen en vergaderruimtes.

Verder heeft het representatiehuis nog een jugendstilcafé en restaurant.

Op 28 oktober 1918 werd in het representatiehuis de onafhankelijkheid van de Staat Tsjechoslowakije uitgeroepen.

Lees ook www.praag-nu.nl


Kruittoren

De Gotische Kruittoren werd tussen 1475 en 1508 gebouwd op de plek waar voorheen de 11e eeuwse Bergtoren stond, een van de 13 oorspronkelijke stadspoorten van Praag. De eerste steen werd gelegd door Vladislav II , die de toren kreeg als koningsgeschenk. Hij werd gebouwd ter bescherming van het Koninklijk Paleis. Sinds de 17e eeuw begon men de toren te gebruiken als opslagplaats voor kruit en munitie. Tijdens de bezetting van 1757 werd de toren zwaar beschadigd door de Pruisen. Van 1857 tot 1886 werd hij weer opgebouwd.

 

In 1990 werd de 43 meter hoge toren prachtig gerenoveerd. 

De toren vormt de toegangspoort tot de Koninklijke Route.

Tussen de 15e en de 19e eeuw liepen Tsjechische vorsten op weg naar hun kroning langs de bekende Koninklijke route, die door de Oude Stad loopt over de Karelsbrug tot aan de burcht op de heuvel.

De laatste tocht vond plaats in 1836.

Lees verder, www.aviewoncities.com