Rheinland PfalzBernkastel-Kues

Marktplein
Marktplein

Bernkastel-Kues is schitterend gelegen in het dal van de Moezel en omgeven door wijngaarden.

Vanuit het middeleeuwse plaatsje met prachtige vakwerkhuizen kan men tussen de wijngaarden door naar de ruïne "Burg Landshut" lopen.

Burg "Landshut" is gebouwd in 1277.

In 1692 werd de burcht door een brand verwoest. De toren kan nog steeds worden beklommen en vanaf hier heeft men een geweldig uitzicht over wijngaarden en de Moezel.

 

In het stadje, waar het altijd gezellig druk is, zijn veel restaurants en winkeltjes. Het heeft een prachtig middeleeuwse marktplein en nauwe straatjes met veel terrasjes waar het bij mooi weer goed toeven is.

Vanaf ongeveer begin september kan men er genieten van de Federweiszer, dat is wijn die nog aan het gisten is, maar heerlijk smaakt. ( vleugje alcohol )

De Federweiszer wordt vaak gedronken in combinatie met "Zwiebelkuchen".

Info: www.bernkastel.de


Beilstein 

Het middeleeuwse wijnstadje Beilstein, ook wel Doornroosje aan de Moezel genaamd, ligt in een dal met steile wijnhellingen. Het heeft smalle straatjes met wijnbars, cafes en restaurants.

De burchtruïne Metternich dateert uit de 12e eeuw en is via steile trappen te bereiken. Vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de Moezel.

Beilstein was vaak het decor voor filmopnames. De BBC heeft hier opnamen gemaakt van de film "Vanity Fair". 

 

Info:  www.beilstein-mosel.de


Cochem

Cochem heeft een centrum met veel historische gebouwen, een gezellige marktplein en nauwe straatjes.

Het symbool van de stad is de in 1020 gebouwd "Reichsburg", die diende als bewaking over de stad tegen aanvallen. Zij is de grootste van de bergburchten aan de Moezel.

Een prachtig uitzicht op de "Reichsburg" heb je vanaf de andere kant van de Moezel.

 

Cochem werd al in de tijd van de Kelten en Romeinen bewoond. In 886 werd het voor het eerst in een officiële document van het abdij van Prüm als Villa Cuchema, genoemd. Later volgden er nog vele namen, zoals Chuckema in 893, Cochemo in 1051 of Cocheme in 1144.

Cochem kreeg in 1332 stadsrechten.

Reichsburg Cochem
Reichsburg Cochem

Traben-Trabach

Traben-Trabacher Unterwelt
Traben-Trabacher Unterwelt

Traben-Trarbach ligt aan de Moezel en wordt omringd door bossen en prachtige wijngaarden. 

Vroeger waren Traben en Trarbach twee plaatsen, maar sinds 1904 is het één stad. Kenmerkend voor de stad zijn de Art-Nouveau gebouwen langs de Moezel en een poortgebouw uit 1895 ( Brückenstranke ) , waardoor je de stad via de brug over de Moezel binnenkomt.

Info:  Traben-Trabarch

Brückenstranke
Brückenstranke

Een rondleiding door de Traben-Trabacher "Unterwelt"en de "Kellergewölbe" is een spannende ontdekking van de wijnbouwgeschiedenis en de oude techniek van het maken van de Riesling.

Rondleiding op de laatste vrijdag van de maand om 18.00 uur. Duur ± 1.5 uur. Info: Rondleiding "Unterwelt"

 

De burchtruïne Grevenburg ligt op een heuvel boven de stad en was een voormalige residentie van de graven van Sponheim. Het werd in 1350 gebouwd door graaf Johann III van Sponheim-Starkenburg.

 

In 1680 werd het veroverd door Lodewijk XIV van Frankrijk en werd het uitgebreid, samen met het Fort Mont Royal ten noorden van Traben-Trarbach, als onderdeel van de vestingwerken.

 

In 1734 werd de burcht door de Fransen zelf weer vernietigd.

Info : Ruïne Grevenburg

Bij de ruïne zijn tegenwoordig een eethuis ( Burchtschenke ) en een tuin.

Vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving.

 

Buddha-Museum
Buddha-Museum

In een voormalig "Jugendstill-Weinkellerei" heeft ondernemer Wolfgang Preuß zijn Boeddha museum ondergebracht. De ondernemer, die zijn geld in de "IT und Medientechnik-Unternehmen" verdiend heeft, heeft in 20 jaar tijd zijn Boeddha verzameling bijeengebracht. De meer dan 2000 figuren komen uit Birma, China, India, Cambodja, Laos en Thailand en stammen uit verschillende perioden en materialen. Naast Boeddha figuren worden ook Arhats ( Arhats ) en Bodhisattvas ( Bodhisattvas  ) tentoongesteld.

De grootste figuur in het museum is 3.90 meter hoog en weegt twee ton.

Info:  Buddha-Museum ).


Saarburg

Saarburg is gelegen aan de rivier de Saar, ten zuiden van Trier. Het middeleeuws stadje ligt aan de voet van de Warsberg en is omgeven door wijnhellingen en bossen. 

 

De ruïne Saarburg ligt hoog boven het stadje en stamt uit het jaar 963. Vanaf hier heeft men een mooi uitzicht op het stadje.

 

In de bovenstad stroomt de Leuk, een zijriviertje van de Saar door de Stad en stort zich 17 meter via rotsen naar beneden. Onderaan de waterval staat de Hackerberger Mühle, een watermolen die tegenwoordig in gebruik is als museum.

 

Verder is er in Saarburg o.a. een klokkengieterijmuseum, een zomerrodelbaan en kan men boottochten maken over de Saar.

 

Info:  www.saarburg.eu/tourismus.html


Ahrweiler

rotweinwanderweg
rotweinwanderweg

Ahrweiler is gelegen in het dal van de Ahr en is omgeven door wijnbergterrassen. De streek staat dan ook bekend als rode wijnparadijs. Het leent zich hier uitstekend om lange of korte wandeltochten te maken, b.v. de Rotweinwanderweg. Ahrweiler heeft gezellige steegjes en pleinen en is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur, die nog geheel intact is. Info: www.ahrtal.de/ahrweiler.php


Südliche Weinstrasse

De Südliche weinstrasse bevindt zich in het zuiden van de Pfalz. Het kronkelt idyllisch door wijngaarden en langs pittoreske dorpjes zoals , Bad Dürkheim-Neustadt an der Weinstrasse-Edenkoben-Rodt unter Rietburg en St. Martin.

In de herfst wordt de regio druk bezocht door toeristen die de "Nieuwe Wijn" vieren met wijnmakers en wijnboeren. De wijn wordt ter plaatse geproefd en verkocht. Ook worden sappen , distillaten , wijngelei en likeuren aangeboden.

 

Pfälzer Mandelpfad

Vroeg in de lente wandel je langs de roze bloesems van de Pfälzer Mandelpfad , een tocht van in totaal 77 km. die begint in Bad Dürkheim en eindigt in Schweigen-Rechtenbach.

Info: pfalz-info

Info: pfalz-info (wandelroutes)

 

 


Göcklingen

 

 

Göcklingen ligt idyllisch omgeven door wijngaarden en aan de Kaiserbach. De stad wordt beinvloed door de wijnbouw en is een van de grootste wijnbouwgemeenschappen in de Pfalz. Maar niet alleen de wijnbouw wordt met succes geëxploiteerd , ook de lokale brouwerij is populair. Het Göcklinger Hausbräu brouwt licht , donker , tarwe en speciaalbieren , afhankelijk van het seizoen. Tevens is Göcklingen een populaire bestemming voor wandelaars en om te fietsen.

Eind juni is de Göcklinger Weinfest.

Info: pfalz-info.com

Info: landauland-suedlicheweinstrasse