Londen


Buckingham Palace

Buckingham Palace
Buckingham Palace

Buckingham Palace is sinds 1837 de officiële Londense residentie van de Britse vorsten en thans is het het administratieve hoofdkwartier van de Monarch.

Het paleis heeft 775 kamers, waaronder 19 Staatkamers,52 Royal en gastenkamers, 188 medewerkers - slaapkamers, 92 kantoren en 78 badkamers. Het gebouw is 108 meter lang en 120 meter diep en 24 meter hoog.

Het paleis is ook de plek voor grote Koninklijke ceremonies, staatsbezoeken en inhuldigingen, die allemaal worden georganiseerd door het Koninklijk Huis. Meerd dan 50.000 mensen bezoeken het paleis elk jaar als gasten voor banketten, lunches, diners, recepties en de Royal Garden Partijen. 

Het wisselen van de wacht vindt plaats binnen de omheining van het voorhof van Buckingham Palace. De wachten hebben een schitterend uniform aan. Tijdens de 45 minuten durende ceremonie zorgt een gardekapel voor muzikale begeleiding. De kapitein van de oude wacht overhandigt tijdens de ceremonie de sleutels van Buckingham Palace aan de kapitein die de wacht overneemt. De andere wachten marcheren vervolgens naar St. James's Palace.

Het wisselen van de wacht vindt ieder ochtend om 11.30 plaats.

In de maand oktober vindt het plaats op oneven data, in de maanden november en december vindt het plaats op even data.

Metro: St. James Park.

Info:  www.royal.gov.uk/


The Queen's Gallery

The Queen's Gallery
The Queen's Gallery

The Queen's Gallery in Buckingham Palace is een permanente ruimte gewijd aan exposities van items uit de Royal Collection. De collectie omvat schilderijen, tekeningen en aquarellen, meubels, keramiek, klokken, zilver, sculpturen, sieraden, boeken en manuscripten, prenten en kaarten, wapens en wapenuitrustingen, en textiel.

De Gallery is gelegen aan de westelijke voorgevel van het paleis.

Metro: St. James Park - Victoria station.

Info: www.thequeensgallery.net   http://www.,theroyalcollection.org.uk


St. James's Park 

St. James Park
St. James Park

St. James's Park is gelegen in de City of Westminster ten oosten van Buckingham Palace en ten westen van Downing Street. Het park bevat een klein meer, het St. James's Lake met twee eilanden, Duck Island en West Island. Het is de thuishaven van een breed scala aan vogels, waaronder 15 verschillende soorten watervogels. Vanaf de brug over het meer heeft men een prachtig uitzicht op Buckingham Palace, omgeven door bomen en fonteinen.

Metro: St. James's Park - Westminster.

Info:  www.royalparks.gov.uk/St-Jamess-Park.aspx


National Gallery

National Gallery
National Gallery

The National Gallery is een musem voor schilderkunst, gelegen aan de Trafalgar Square. Het biedt een zeer volledig overzicht van West-Europese schilderkunst uit de periode tussen 1250 en 1900.

Te zien zijn o.a. werken van Botticelli, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Turner, Renoir, Cezanne en van Gogh.  Metro: Charing Cross

Info:  www.nationalgallery.org.uk/


Royal Mews 

Gold State Coach
Gold State Coach

The Royal Mews zorgt voor vervoer van de Koningin en leden van de Koninklijke familie. Het is de thuisbasis van de Koninklijke collectie van historische koetsen en rijtuigen die gebruikt worden voor kroningen, staatsbezoeken, koninklijke huwelijken, de State Opening van het Parlement en bij officiële opdrachten. De meest schitterende is de Gold State Coach, gebruikt bij het jubileum viering in 2002.

Verder zijn er 30 paarden ondergebracht en de Staats auto's.

De koetsiers, lakeien, chauffeurs en andere medewerkers zijn ondergebracht in appartementen boven de koetshuizen en de stallen.

Metro: Victoria.

Info:  www.royalcollection.org.uk/default.asp?action=article&ID=31

 


Piccadilly Circus 

Piccadilly Circus
Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is een van de drukste wegen, en bekendste in hartje Londen. In het midden van het Circus staat Shaftesbury Memorial. Het werd gebouwd in 1893 en is opgedragen aan Lord Shaftesbury, een Engels politicus, filantroop en een sociaal hervormer.

Op de top van het standbeeld staat de Engel van de christelijke liefdadigheid, later werd deze omgedoopt naar Eros, de Griekse god van de liefde en schoonheid. De naam 'Piccadilly' is afkomstig van een 17e eeuws ruches kraag genaamd 'Piccadil'. Roger Baker, een kleermaker die rijk geworden is door het maken van Piccadils, woonde in het gebied. Het woord Circus verwijst naar een cirkelvormig plein. Piccadilly Circus is nu voor een deel autovrij en een favoriete ontmoetingsplaats.

Metro: Piccadilly Circus.

Info: http://www.londontown.com/LondonSteets/piccadilly_circus_8a9.html/


Horse Guards 

Trooping the Colour
Trooping the Colour

Horse Guards is een monumentaal gebouw in Palladiaanse stijl tussen Whitehall en Horse Guards Parade.

De Horse Guards Parade is een plein waar de Trooping of the Colour , een jaarlijks terugkerende ceremonie, wordt gehouden. Deze ceremonie wordt ieder jaar op de zaterdag voor of na 10 juni ter ere van de officiële verjaardag van de regerende monarch van het verenigd koninkrijk gehouden. Tijdens de parade tonen militaire gardes een eerbetoon aan de koningin d.m.v. vlagvertoon en een defilé.

Als men de lijfwacht van de koningin wil zien, moet men naar de aparte ceremonie gaan die dagelijks plaats vindt bij de Horse Guards Parade. Deze ceremonie duurt 25 minuten. De wacht marcheert van Hyde Park Corner, via Constitution Hill en the Mall naar de Horse Guards Parade.

Dagelijks om 11.00 uur, zondags om 10.00 uur.

Metro: Embankment-Charing Cross-Westminster.

Info:  www.tourist-information-uk.com/horseguards.htm


Houses of Parliament ( Westminster Palace )

Houses of Parliament
Houses of Parliament

Westminster Palace is gelegen aan de oever van de Theems in de wijk Westminster. Het is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhuis ( House of Commons ) en het hogerhuis ( House of Lords ). Sinds 1987 staat het samen met Westminster Abbey en Saint Margaret's Church op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebouw heeft 1000 kamers, 100 trappen en meer dan drie kilometer aan gangen.

De Clocktower ( Elizabeth Tower ) is 96 meter hoog.  De bel weegt maar liefst 14 ton. De vierkante toren aan de zuidwestelijke kant is de Victoria Tower.

Het Hoger en Lagerhuis liggen in het centrale deel van het gebouw.

Toeristen kunnen in de zomer van 24 juni-4 september en van 18 september tot 2 oktober tours volgen, tijdens deze tours kan men zowel de kamers van The House of Commons als de House of Lords bezichtigen.

De tours starten om de paar minuten en duren ongeveer 75 minuten.

Metro: Westminster.

Info:  www.parliament.uk


Westminster Abbey

Westminster Abbey
Westminster Abbey

Westminster Abbey is een prachtige gotische kerk op loopafstand van de Theems. Traditioneel is het de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden, maar ook staatslieden, aristocraten, literaire grootheden, priesters enz. zijn onderdeel van de geschiedenis van de kerk. Veel van hen werden begraven in de abdij zoals, Charles Dickens, Geoffrey Chaucer, dr. Samuel Jonson en Charles Darwin. Er is een speciale Wetenschappershoek in de kerk, met een gedenkteken voor Isaac Newton.

Vanaf 1100 vonden in de abdij vele Koninklijke huwelijken en begrafenissen plaats, met in 2011 het huwelijk van Prins William en Kate Middleton.

Metro: Westminster.

Info: www.westminster-abbey.org

 

 


Cabinet War Rooms

Cabinet War Rooms
Cabinet War Rooms

De Cabinet War Rooms zijn de ondergrondse hoofdkwartieren die werden gebruikt door Winston Churchill en de Britse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het complex bestaat uit 21 kamers en is beschermd door een laag versterkt beton. Men kan o.a. de "Cabinet Room, de Transatlantic Telephone  Room" en de "Map Room" bezichtigen.

De rondleidingen worden geleid door oudgedienden die tijdens de oorlog in de War Rooms hebben gewerkt.

Metro: Westminster

Info:  www.ivm.org.uk


Downing Street 10

Downing Street 10
Downing Street 10

Downing Street 10 is de officiële residentie van de Britse Premier. Het ligt in het centrum van Londen en is een zijstraat van Whitehall, enkele minuten lopen van de Houses of Parliament en Buckingham Palace. De straat is gebouwd door Sir George Downing ( 1632-1684 ), militair en diplomaat onder Oliver Cromwell.

Het gebouw is veel groter dan blijkt uit de gevel. Oorspronkelijk bestond Downing Street 10 uit drie huizen. In opdracht van Sir Robert Walpole werden de drie huizen samengevoegd. Enkele van de beroemdste politieke figuren van de moderne geschiedenis hebben gewoond en gewerkt in nummer 10, zoals Margaret Thatcher en Gordon Brown. Tony Blair woonde op nummer 11 omdat zijn familie te groot was.

Metro: Westminster

Info: : www.number10.gov.uk


London Eye

London Eye
London Eye

Sinds de opening in maart 2000 is de London Eye uitgegroeid tot een monumentale monument en een symbool van het moderne Groot-Brittannië. Het is met zijn 135 meter het grootste observatierad ter wereld, met een spectaculair 360 graden uitzicht vanaf de top van het wiel. Je kunt op een heldere dag tot wel 40 km. ver kijken.

De Eye heeft 32 capsules die de 32 wijken van Londen symboliseren. Het kan 800 passagiers per omwenteling dragen en ieder capsule weegt 10 ton.

De London Eye is speciaal ontworpen voor het Millenium en wordt daarom ook wel Millenium Wheel genoemd.

Het ligt aan de Westminster Bridge Road, op de zuidoever van de Theems tegenover de Houses of Parliament.

Metro: Westminster.

Info:  http://gttp://www.londoneye.com


Covent Garden

Covent Garden Market
Covent Garden Market

Covent Garden ligt in de wijk City of Westminster, een gezellige buurt middenin London.

Eén van de trekpleisters in Covent Garden is de New Covent Garden Market, een grote overdekte historische gebouw dat bestaat uit een aantal arcades met o.a. modieuze boetieks, cafés en winkels met kunstnijverheid.

Het hart van Covent Garden is de Piazza. Daar treden vaak straatmuzikanten op en vertonen straatkunstenaars hun kunsten.

Vanaf de terrassjes rondom de Piazza heb je een prachtig uitzicht op het plein met de artiesten.

Metro: Covent Garden

Info:  www.coventgardenlondonuk.com

 


Transport Museum

London Transport Museum
London Transport Museum

Ook in Covent Garden ligt het London Transport Museum, ondergebracht in een prachtig Victoriaans gebouw. Het museum heeft als doel het erfgoed van het vervoer in Groot-Brittannië te behouden.

Er is o.a. een replica te zien van een omnibus uit 1829, een stoomlocomotief die dienst deed op 's werelds eerste ondergrondse treinenstelsel, een paardenbus, en Londens eerste trolly-bus.

Metro; Covent Garden-Leicester-Charing Cross.

Info:  www.ltmuseum.co.uk