COUNTY TIPPERARY


Cahir

Cahir Castle
Cahir Castle

Cahir Castle staat op een rotsachtig eilandje in de rivier de Suir en is een van de indrukwekkendste kastelen van Ierland. Het is sinds 1375 in bezit van de machtige familie Butler.

Onder leiding van de Butlers werd het kasteel tussen de 15e en 17e eeuw gerenoveerd en uitgebreid. Het bestaat uit een buiten, een midden en een binnendeel, waarvan het binnenste deel staat op de fundamenten van een Normandische kasteel uit de dertiende eeuw. Later van 1840-1846 is het opnieuw gerestaureerd, wat de familie bijn bankroet maakte. Na het overlijden van de laatste erfgenaam ging het kasteel in 1964 over naar de Ierse staat, die verdere restauratiewerkzaamheden liet uitvoeren.

Onderdeel van een bezoek aan Cahir Castle is een audiovisuele presentatie die de bezoekers informeert  over de geschiedenis van het kasteel.

Info:   www.heritageireland.ie/en/south-east/cahircastle/


 

Swiss Cottage

Swiss Cottage
Swiss Cottage

Een paar kilometer ten zuiden van Cahir Castle, aan de rivier de Suir, ligt het prachtige Swiss Cottage. Het werd gebouwd voor Richard Butler en zijn vrouw Emily en ontworpen door de Engelse architect John Nash.

Hier konden Lord en Lady Cahir, in boerenkleding, met hun gasten het plattelandsleven naspelen en picknicks houden.

De cottage heeft een schitterende wenteltrap, tearoom, muziekkamer en twee slaapkamers. Vanaf Cahir Castle is er een wandelpad langs de rivier de Suir, die op een gegeven moment bij een trap komt, die leidt naar  Swiss Cottage.

Info:  www.heritageireland.ie/en/South-East/SwissCottage/


 

Rock of Cashel

Rock of Cashel
Rock of Cashel

Rock of Cashel,( vroeger genaamd Caiseal, wat betekent steen fort ) is een op een rots gebouwde vesting en was vanaf de 5e eeuw de residentie van de koningen van Münster. In 1101 overhandigden zij het kasteel aan de kerk en vanaf toen werd het een religieus centrum. Vanaf 1111 werd Cashel de zetel van de aartsbisschop.

Het oudste en hoogste gebouw is de goed bewaard gebleven 12e eeuwse Round Tower. Vanuit de toren werd het omliggend gebied in de gaten gehouden naar eventuele aanvallers.

De Gotische Kathedraal stamt uit de 13e eeuw, maar ondanks dat het geen dak meer heeft, is het zeer indrukwekkend. De Hall of the Vicars Choral is uit de 15e eeuw.

Info:  www.sacred-destinations.com/ireland/rock-of-cashel