Wittenberg

Lutherhaus

De 95 stellingen gegraveerd in de deur van de "Schlosskirche"
De 95 stellingen gegraveerd in de deur van de "Schlosskirche"

Lutherhaus was oorspronkelijk onderdeel van het Augustijnerklooster dat vanaf 1504 werd gebouwd als onderwijsruimte en overnachtingsplek voor monniken die studeerden aan de in 1502 opgerichte universiteit van Wittenberg. Meer dan 35 jaar was het de belangrijkste plaats van Maarten Luther. Hij woonde hier sinds zijn komst in Wittenberg in 1508 om als Augustijnen-monnik theologie te gaan studeren aan de universiteit. Hij promoveerde in 1512 aan de universiteit tot doctor in de theologie en werd benoemd tot hoogleraar bijbelse theologie.

In 1914 werd Luther predikant aan de "Wittenberger Schlosskirche".

Op de deur van deze "Schlosskirche"zou Luther in 1517 zijn 95 stellingen genageld hebben. ( de meningen zijn hierover verdeeld ) De publicatie van zijn stellingen op 31 oktober 1517 was het begin van het protestantisme.

Luther stierf in 1546.

 

Sinds 1883 is het "Lutherhaus" geopend als museum voor de geschiedenis van de reformatie en is de grootste in de wereld. Het heeft ca. 1000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther met o.a. veel schilderijen, boeken en gekalligrafeerde handschriften. Ook is de "Lutherstube" te zien met een handtekening van Tsaar Peter de Grote op de deur.

Info: http://www.lutherstadt-wittenberg.de/lutherhaus.html

Standbeeld Maarten Luther op marktplein
Standbeeld Maarten Luther op marktplein

Wernigerode

Aan de noordelijke grens van de Harz ligt de stad Wernigerode aan de voet van de Brocken , de hoogste berg van de Harz. De vakwerkstad Wernigerode werd in de 12e eeuw gesticht en verwierf stadsrechten in 1229. De aanblik van de stad met zijn centrum van voornamelijk vakwerkhuizen getuigt van de historie van deze stad.

 

Bezienswaardigheden:

 

Het prachtige 'Rathaus',  dat waarschijnlijk in de 13e eeuw gebouwd werd.

 

 

Het 'KLeinste Haus' in de Kochstrasse,  huisvest tegenwoordig een museum.

 

Schloss Wernigerode, dat hoog boven de stad uittorent is een middeleeuws kasteel die door de Duitse keizer veelvuldig is gebruikt als verblijfplaats in de Harz.

 

Miniatuurpark 'Kleiner Harz' 

 

Vanuit Wernigerode vertrekt de "Harzquerbahn" over een van de smalspoorwegen dwars door de Harz waarop stoomtreinen hun diensten draaien.

Info: harzgids

Info: Viatioga

 

 


Quedlinburg

Quedlinburg is gelegen in de deelstaat Sachsen-Anhalt en ligt aan de oostelijke rand van de Harz. Op de heuvel torenen het slot en de vierkante torens van de bijna duizend jaar oude stiftskerk van Sint-Servaas ( Stiftskirche St. Servatii ) ver boven de stad uit. In de kerk ligt de beroemde kerkschat , de Domschatz. Rond de Schlossberg slingeren pittoreske steegjes en straatjes met kleurijke vakwerkhuizen omhoog. Het oude centrum herbergt ruim 1300 oude vakwerkhuizen uit de 17e eeuw en 18e eeuw.

 

Grote poorten leiden naar kleine hofjes erachter. Via een kleine tunnel loop je naar de smalle Schuhof , vroeger een hofje van schoenmakers. Deze komt uit in de Hölle , een smal straatje tussen het oude en het nieuwe centrum. 

Aan het marktplein ligt het prachtige renaissance Rathaus , met daarvoor een standbeeld van ridder Roland. Het Rathaus is ontstaan in de 14e eeuw , maar het huidige gebouw stamt uit 1616.

Info: Viatiago.nl

Info: Wikipedia

Info: Harzinfo

 

 


Magdeburg