BUDA


Kettingbrug

Kettingbrug
Kettingbrug

De Kettingbrug is een hangbrug die de Donau overspant tussen de stadsdelen Pest en Buda. Széchenyi Lánchid, zoals de Hongaren de brug noemen, werd ontworpen door de Engelse ingenieur William Tierney Clark en in 1849 geopend. Het was met een lengte van 375 meter en een breedte van 16 meter destijds de langste brug van Europa. De brug steunt op twee pijlers met torens, naar voorbeeld van de antieke triomphbogen. De pijlers houden de robuuste ijzeren structuur van bijna 5200 ton. Imposante stenen leeuwen bewaken de brug aan beide bruggenhoofden, ze werden geplaatst in 1885 en zijn ontworpen door János Marschalkó.

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bliezen Duitse troepen de brug op. Precies 100 jaar later na de eerste opening werd op 21 november 1949 de herbouwde brug weer geopend.

 

Vooral 's avonds is de brug in trek bij toeristen voor het maken van foto's van o.a. het verlichte parlementsgebouw, burchtheuvel en natuurlijk de kettingbrug zelf.

 

Info:  http://www.topsightseeing.com/hungary/budapest/topsights/chainbridge.htm

Kettingbrug, zomer's in het weekend
Kettingbrug, zomer's in het weekend

GELLERTHEUVEL

citadel met vrijheidsmonument
citadel met vrijheidsmonument
Koningin Elizabeth Monument
Koningin Elizabeth Monument

Vanaf de 235 meter hoge Gellért heuvel ( Gellért-hegy ) heeft men een panoramisch uitzicht over de burchtheuvel en over Pest. Vooral 's avonds is vanaf de heuvel de verlichte stad indrukwekkend.

 

De Gellért heuvel behoort tot de Buda-gebergte en werd vernoemd naar de heilige Gellért, die hier de marteldood vond in 1046.

In de 18e eeuw waren de heuvels bedekt met wijngaarden.

 

De geschiedenis van de heuvel gaat duizenden jaren terug. Volgens archeologische vondsten stond er een wachttoren uit de Romeinse tijd.

 

De Citadel, een voormalige fort, werd ontworpen na de Hongaarse opstand in 1848-1849 door de Oostenrijkse Habsburgers en gebouwd door Hongaarse dwangarbeiders. Het werd voltooid in 1854. In juni 1854 vestigden Oostenrijkse troepen zich in de Citadel, het was een strategische plek om in geval van een opstand beschietingen uit te voeren richting zowel Buda als Pest.

 

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse revolutie in 1956 was de Gellért heuvel een plek waarvan beschietingen werden uitgevoerd. Russische tanks vuurden vanaf de heuvel richtins de stad.

 

Op het einde van de Citadel staat het vrijheidsbeeld ( Szabadság Szobor ), een monument opgericht door het Rode leger om hun overwinning in de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

De 14 meter hoge standbeeld, van een vrouw met een palmblad in haar handen, staat op een 26 meter hoge sokkel.

Na de val van het communisme kreeg deze standbeeld de opschrift "Ter herinnering aan de mensen, die hun levens opofferden voor de onafhankelijkheid, de vrijheid en het succes van Hongarije", in plaats van " Opgericht door de dankbare Hongaarse natie ter herinnering aan de bevrijding door Russische helden". 

 

Info: http://visitbudapest.travel/local-secrets/statue-of-queen-elisabeth/


Gellért Hotel en Badencomplex

Gellért Spa
Gellért Spa

 

De Gellértbaden werden gebouwd tussen 1912-1918 in de Art Nouveau stijl en zijn gevestigd in hetzelfde gebouw als Hotel Gellért, aan de voet van de Gellért heuvel.

 

Aanwijzingen dat er geneeskrachtig water op deze locatie is gevonden gaan terug naar de 13e eeuw.

In de middeleeuwen werden in de buurt van de bronnen ziekenhuizen gebouwd en weer later bouwden de Turken hun baden op dit terrein. De"geneeskrachtige bron" werd tijdens de 16e en 17e eeuw door de Turken gebruikt. Het bad werd Sárosfúrdö genoemd ( modderbad ), omdat minerale modder zich afzette op de bodem van het zwembad.

 

Gellert Spa is beroemd om zijn grote zaal met galerij en glazen dak, gebouwd in Art Nouveau stijl.

 

Info:  http://www.gellertbath.com/

         


Grotkerk

De grotkerk is te vinden op Szent Gellért rakpart nummer 1, op de zuidelijke helling van de Gellért heuvel.

De kerk is maar ten dele een grotkerk, want vanaf 1925 werd het uitgebreid naar het model van de grot van Lourdes.

 

De grotkerk werd tot 1951 gebruikt door de Pauliner orde. het waren de communisten die de kerk sloten. De kapel werd afgesloten met een 2,25 meter dikke betonnen muur en pas na 38 jaar weer verwijderd. Na de val van de communisten in 1989 werd de grotkerk weer teruggegeven aan de Pauliner orde en weerd heropend.

 

De kapel heeft rotswanden en diverse nissen met beelden en altaren.

Grotkerk
Grotkerk

Rudas baden

Aan de voet van de Gellert heuvel zijn de Rudas-baden ( Rudas Fürdó ). De thermale bronnen waren al in gebruik in de middeleeuwen.

 

Tijdens de Turkse periode, in de 16e eeuw, werd de Rudas thermaal bad opgericht. Het centrale deel bevat een achthoekig koepelvormig zwembad, met een diameter van tien meter. Aan het eind van de 19e eeuw werd een bad voor therapeutisch zwemmen en een sauna toegevoegd.


Elizabethbrug

De Elisabeth brug ( Erzsébet hid ),  met een totale overspanning van 290 meter, ligt over het smalste deel van de Donau. De witte kabelbrug werd gebouwd tussen 1961-1964 en ontworpen door Pál Sávoly. 

 

De oorspronkelijke brug werd gebouwd tussen 1897-1903 maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeblazen door terugtrekkende Wehrmacht soldaten.

 

Vernoemd is de brug naar Elisabeth van Beieren ( Sisi ), die door haar huwelijk op acht juni 1867 met Franz Joseph, koningin van Hongarije werd.

Een grote bronzen standbeeld van Elisabeth staat aan de Buda zijde van de brug.

 

De Elisabeth brug verbindt Ferenciek tére in Pest met Gellért rakpart aan de Buda zijde, gelegen aan de voet van de Gellért heuvel.

 

 

 


Vrijheidsbrug

Standbeeld van Szent Istvan , de eerste koning van Hongarije, met op de achtergrond de Vrijheidsbrug.
Standbeeld van Szent Istvan , de eerste koning van Hongarije, met op de achtergrond de Vrijheidsbrug.

De groene Vrijheidsbrug ( Szabadság hid ) heette oorspronkelijk Franz Joseph brug, vernoemd naar de Keizer van het Habsburgse Rijk. De brug werd gebouwd in 1894 en geopend in 1896 en was onderdeel van de duizendjarige viering van Hongarije.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug door de Duitsers opgeblazen. Kort na de oorlog werd de brug weer opgebouwd. Toen de brug in 1946 werd heropend kreeg het zijn huidige naam.

Het is een van de acht bruggen die de stadsdelen Pest en Buda met elkaar verbindt.

De brug heeft een lengte van 333.6 meter en een breedte van 20 meter.

 

Het is een van de meest herkenbare bruggen van Budapest, na de Kettingbrug. De brug heeft vier torens/masten en op ieder toren staat een bronzen Turul, een vogel uit de Hongaarse Mythologie. Tussen de twee torens, aan beide zijden, is de wapenschild met koningskroon van Hongarije aangebracht.

 


Aquincum

Aquincum
Aquincum

De oude stad Aquincum was gelegen aan de noordoostelijke grens van de Panonia provincie binnen het Romeinse Rijk.

Aquincum was een belangrijke Romeinse nederzetting met meer dan 30.000 inwoners.

 

De ruïnes dateren uit de tweede en derde eeuw. Resten van een Amfitheater ( 100 meter noordelijker ), mozaïekvloeren, grafstenen, standbeelden en een gereconstrueerde waterorgel uit AD228, zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in het Museum van Aquincum.

 

Aquincum is te bereiken met de HEV vanaf Betthany ter.

 

Info:  http://visitbudapest.travel/arts-entertainment/budapest-museums/museum-of-aquincum/

Info:  Website Aquincum