Midden-Bohemen


Mensenhoofden Harfenice ( Turistickamapa )
Mensenhoofden Harfenice ( Turistickamapa )

Duivelskoppen ( Certovy hlavy )

Bij het dorp Zelízy staan monumentale rotssculpturen die in het midden van de 19e eeuw door de beeldhouwer Václav Levý in de zandstenen rotsen werden uitgehouwen.

 

De Duivelskoppen zijn ongeveer 9 meter hoge rotsreliëfs van twee gigantische koppen uitgehouwen in zandstenen blokken in een dennenbos boven het dorp Zelizý in het Melnikdistrict.

De zijn vrij toegankelijk en te vinden door de blauwe borden te volgen vanaf het gemeentehuis in Zelizý.

Vanaf de Duivelskoppen kun je gemakkelijk over het wandelpad naar andere rotsformaties lopen.

 

Blanek en de Klácelka-grot. 

Ook de kunstmatige grot van Klácelka werd in 1845 gemaakt door Václav Levý.

 

Rotsreliëfs en de Harfenice grot bij hetdorp Zelizý.

De reeks reliéfs van Václav Levý dankt zijn naam aan de centrale figuur, een zittend meisje met een harp. De reeks bevat ook vijf monumentale hoofden en een grot met sfinxkoppen op het portaal. 

Het zandsteenblok van Harfenice ligt ca. 2 km. van Zelizý, naast een breed bosweg.

Op de rots zijn reliëfs van mensenhoofden afgebeeld. 

Je kunt de grot en de gebeeldhouwde hoofden vanuit Zelizý bereiken door het gele bord te volgen ( richting Stéti ) Op het kruispunt van Harfenice sla je rechtsaf een ongemarkeerd pad op, waar je de grot en de hoofden na ongeveer 70 meter zult ontdekken. Totale afstand is 2km.

Info: turistickamapa-cz

Info: Kudyznudy-cz

Info: czechbyjane

 

 


Regionaal Museum Melnik ( Skalni Obydli Lhotka )

Rotswoning Lhotka

Deze rotswoning is een van de vele rotswoningen in Kokorinsk. Hier werden niet alleen rotsplaten, maar ook boerderijen uitgehouwen in de zandstenen rotsblokken. De woningen in Lhotka behoren tot de langst bewoonde en meest interessante.

 

Het ontstond voornamelijk in de tweede helft van de 18e eeuw en in de 19e eeuw. De armste van het dorp woonden erin en soms werden de woningen gebruikt voor de tijdelijke huisvesting, bv. na een brand, maar ook als schuilplaatsen in tijden van oorlog enz.

Info: kudyznudy.cz

Info: wikipedia


Podebrady

 

De stad Podebrady is vernoemd naar Jiri van Podebrady ( George van Podebrady ), die van 1458-1471 koning van Bohemen was.

Podebrady is een kuuroord in de regio Midden-Bohemen en maakt deel uit van het district Nymburk. De waterbronnen in de stad brengen water omhoog met diverse mineralen, die voor diverse doeleinden worden gebruikt. 

 

Het kuuroord Podebrady is al meer dan 100 jaar een populaire bestemming met veel mogelijkheden. De aangename rustige sfeer van de colonnade wordt omgeven door het groen van het park, en de rustige oever van de rivier de Elbe.

 

Het historisch centrum bestaat uit het Jirihoplein en zijn omgeving. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Podebrady. Hij werd herbouwd tot zijn huidige vorm in 1752-1755 in opdracht van Maria Theresa. Op het plein voor de museum staat een ruiterstandbeeld van de koning van Bohemen. 

Tegenwoordig doet het dienst als museum. 

Info: Kudyznudy.cz

 

Crystal Bohemia Glasfabriek

Liefhebbers van Tsjechisch glas kunnen een excursie maken naar de Crystal-glasfabriek. Je ziet het volledige productieproces van geperst en geblazen glas. Ook kun je zien hoe prachtige decors worden gemaakt in de handen van ervaren slijpers. In de groothandel kun je kiezen uit een breed assortiment hhogwaardig, gebruiks en decoratief glas tegen redelijke prijzen. 

De rondleiding wordt gedaan in het tsjechisch, of in het Engels via een uitleg op papier. De rondleiding begint bij het hoofdpoortgebouw.

Parkeren kan achter de fabriek aan de Druzstevni straat. 

Info: Kudyznudy.cz 

Info: cystal-bohemia.com

 

Film Legends Museum

De Film Legends Museum, uniek in zijn soort in Europa, heeft in vier steden , Praag-Podebrady-Kromeriz en Kutna Hora, een museum.

Het museum toont adembenemende gedetailleerde Beelden-Figuren en Replica's.

Film Legends Project heeft de grootste filmpopcultuurcollectie ter wereld. 

Info: overenorodici-cz

Info: filmlegendsmuseum-cz


Nymburk

Nymburk ligt in de regio Midden Bohemen, aan de beide oevers van de rivier de Elbe, in het vruchtbare middelste deel van de rivier. De stad ligt op 50 km ten oosten van de hoofdstad Praag. Het stadscentrum van Nymburk is goed bewaard gebleven. De bakstenen kerk van St. Gilis werd gebouwd in 1280-1380. De kerk is samen met de Nymburk vesting een uniek voorbeeld van gotische baksteen architectuur. 

 

Ooit werd de stad omringd door muren met ongeveer vijftig torens en twee sloten. De vestingwerken werden tijdens de Dertigjarige Oorlog bijna volledig verwoest. 

Naast de bewaard gebleven delen van de stadsmuren, beschikt de stad ook over een verkeersbrug uit 1913, die het stadscentrum verbindt met met de wijk Zalabi. 

Verdere bezienswaardigheden  van de stad zijn: 

Renaissance stadhuis uit 1526, Stadswaterleiding de Turkse Toren uit 1597, de Pestzuil uit 1717 of het Renaissance Mouterij uit de 16e eeuw. 

Info: wikipedia.en

 

Educatieve wandelroute  ( Naucna turisticka trasa mestem Nymburk )

De route bestaat uit 68 metalen borden die voornamelijk in het centrum of de omgeving ervan staan. 

Om de route te lopen heb je een oriëntatieplan nodig, dat gratis verkrijgbaar is bij het informatiecentrum op het Premyslovcu-plein. 

De wandelroute duurt ongeveer twee tot drie uur.

Info: kudyznudy.cz


Kutna Hora

Kutna Hora
Kutna Hora

Kutna Hora ligt in de regio Midden-Bohemen. De stad ligt 70 km. ten oosten van de hoofdstad Praag. Het historisch centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een veel bezochte toeristenbestemming. 

 

De oorspronkelijke naam Kuttenberg dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun "Kutte", duits voor monnikspij. 

Info: wikipedia.nl

 

Hradek ( zilvermuseum )

Het oorspronkelijke "Hradek", klein kasteel, was een eenvoudige versterking, gebouwd in de 13e eeuw. In de eeuw daarna werd het verbouwd tot een versterkt paleis. Door de jaren heen wisselde het kasteel vele malen van eigenaar. Misschien wel de meest beroemde of beruchte eigenaar was Jan Smisek van Vrchoviste. Smisek verdiende zijn fortuin in de (zilver) ertshandel, kocht zich daarna in bij de aristocratie en verbouwde het kasteel op grote schaal. Hij betaalde deze hele operatie met de producten van een illegale zilvergieterij, die verborgen waqs in zijn kasteel. 

 

In de 16e eeuw werd het Hradek gekocht door Albrecht van Gutenstein, de Meester van de Koninklijke Munt. 

In de volgende eeuw werd het een seminarie van de Jezuïeten en een jongensschool.

In de 19e en 20e eeuw diende het weer een opvoedkundige doel: deze keer werd het een pedagogische academie.

In 1938werd Hradek een museum, maar dat duurde maar even, omdat het werd gevorderd door het Duitse leger.

Het museum ging na de oorlog weer open.

Info: vakantietsjechie.cz

 

Het zilvermuseum is gehuisvest vlak bij de kathedraal. 

Er zijn twee soorten rondleidingen:

Rondleiding 1 - De stad van het zilver ( Mesto striba )

Deze route neemt je mee door het binnenste van het kasteel, waar je het "mazhaus" kunt zien, een grote ruimte die ook als werkplaats werd gebruikt en waar nu een expositie van de geologie en de geschiedenis van Kutna Hora is te zien. ( 2022 )

Deze rondleiding gaat ook door de Renaissance Zaal, de Ridderzaal, de Munt, de Banket Zalen en door de kapel van St. Wenceslas.

 

Rondleiding 2 - De route van het zilver ( Cestra striba )

Deze rroute geeft een idee van het dagelijkse leven van de middeleeuwse mijnwerkers. Je kunt de hulpmiddelen zien die ze gebruikten en hoe het zilvererts werd gedolven en verwerkt. En als je niet aan claustrofobie lijdt, kun je een echte mijn onder de grond bezoeken. 

De mijn ligt vrij diep!

Je daalt af via een trap, ongeveer 6 verdiepingen van een normaal huis.

Info: vakantietsjechie.cz

 

Kathedraal St. Barbara

De kathedraal van St. Barbara, is een juweel uit de laatgotische periode. Het is een van de bekendste gebouwen van Kutna Hora. De kathedraal werd over een tijdspanne van vijf eeuwen gebouwd, de bouw begon in de 14e eeuw en was voltooid in de 16e eeuw. De voorgevel was pas klaar in de 20e eeuw. Binnen zijn o.a. middeleeuwse fresco's ( o.a. met de mijnbouw als onderwerp ), kapellen en beelden te zien. 

De kathedraal heeft een dakconstructie in de vorm van een tent.

Info: expedia.nl

 

Jezuïetencollege

De Jezuïetencollege is in de 17e eeuw voor de lokale college van de Jezuïeten gebouwd. Het gebouw dat zich tussen de kathedraal van St. Barbara en de oude binnenstad van Kutna Hora bevindt, staat sinds 1958 op de monumentenlijst. Vandaag de dag herbergt het de Centraal-Boheemse Regio Gallery. 

De beeldengalerij langs de oostkant van het Jezuïetencollege werd gebouwd op een kunstmatig verhoogd terras. Er staan beelden van twaalf heiligen van de orde tussen 1703 en 1717, waaronder de Boheemse patroonheilige, St. Wenceslas. De galerij doet denken aan de twee rijen figuren op de Karelsbrug in Praag.

Info: mamaija.net/wiki

 

Sedlec Ossuarium 

Het Ossuarium is een kleine rooms-katholieke ondergrondse kapel van de Allerheiligenbegraafplaats en maakte oorspronkelijk deel uit van de cisterciënzerabdij in Sedlec, die in 1142 werd gesticht door Miroslav van Markvartic. De kerk werd in de 14e eeuw gebouwd als graanschuur. Het bestaat uit twee kapellen die op elkaar zijn gebouwd en volgens de meest recente onderzoeken werd dit gebouwd naast andere buitengebouwen die de hele abdij vormden.

Info: sedlec.info

 

Het ossuarium bevat de skeletten van 40.000 tot 70.000 personen die de ornamenten van de kapel vormen.

Een bezoek aan het Ossarium van Sedlec is een zeer aparte ervaring, je ziet er een enorme kroonluchter, een kruis, een kelk, een monstrans of zelfs een groot wapenschild van de familie Schwarzenberg, gemaakt van alle botten in het menselijk lichaam. Ook is er een objekt bekend als de Turk wiens ogen worden uitgepikt door een raaf. 

Info: visitczechrepublic.com

 

Romaanse kerk St Jacub

Romaans gebouw van de kerk van St Jacub ligt op een heuvel boven de rivier Klejnarka midden op een groot dorpsplein ( nu onderdeel van het dorp Cirkvice ) . Het is een gebouw uit de 12e eeuw. De kerk heeft een rechthoekig schip met een apsis- einde  en een aanzienlijk verhoogde toren aan de westgevel. Het gebouw is vooral opmerkelijk vanwege de zuidkant, die is rijkelijk versierd met romaanse sculpturen. 

Deze decoratie is de meest uitgebreide bewaarde collectie romaanse sculpturen van Tsjechië.

Info: sedlec.info/koste