ATHENE 


Akropolis

 

De Akropolis is het meest bezochte bezienswaardigheid van Athene en is gebouwd op een 156 meter hoge tafelberg die vanuit de verre omtrek te zien is. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, die allemaal gewijd zijn aan verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athena was.


Propyleeën

Je betreedt de Akropolis via de Propyleeën, een monumentale toegangspoort aan de westkant van de Akropolis.

Het middelste deel bestaat uit twee galerijen met zes kolommen, een aan de buitenkant en een die naar de binnenkant van de Akropolis leidt. De galerijen werden gebruikt als toegang voor bezoekers en de middelste doorgang werd gebruikt door wagens en de offerdieren.

Eenmaal door de Propyleeën valt je oog gelijk op het Parthenon.

Direkt rechts, staat de tempel van Athena Nike.


Nike -Tempel

Aan de voorzijde van de zuidvleugel van de Propyleeën staat de tempel van Athena-Nike, gewijd aan de godin van de overwinning. Het is een kleine tempel met aan de voor en achterkant vier Ionische zuilen. De Nike-tempel werd ook echt gebruikt als tempel. Hier werden rond het oude altaar ceremoniële diensten gehouden ter ere van de godin Athena.

Lees meer op www.pausanias-footsteps.nl

 


Het Parthenon.

Het huidige Parthenon was niet de eerste tempel die hier in de oudheid gebouwd werd. Er zijn sporen teruggevonden van twee oudere tempels. de eerste was gebouwd in steen en de tweede in marmer.

 

Met de bouw van het huidige Parthenon is begonnen in 447 voor Chr. en werd ingewijd in 437 voor Chr. , al werd er daarna nog vijf jaar aan de frontsculpturen gewerkt.

Lees verder wikipedia, geschiedenis 

Het Parthenon is een Dorische tempel, al zijn er ook enkele Ionische elementen en heeft het aan voor en achterzijde acht zuilen in plaats van de gebruikelijke zes. De tempel is een zogenaamde peripteros, dat wil zeggen dat hij aan alle kanten door zuilen omgeven is. het gebouw was geheel gemaakt van wit pentelisch marmer, afgezien van het dak dat van hout was, bedekt met pentelisch marmeren dakpannen. 

Lees verder wikipedia, gebouw 

In het centrale deel van de tempel, de zogenaamde cella, stond het beroemde beeld van Athene.  Het beeld was gemaakt van ivoor en goud door de kunstenaar Pheidias.

Lees verder, athensinfoguide.com - reuze Athena

 


Ereichteion

Erechtheion is gebouwd in Ionische stijl tussen 421 en 406 voor Chr.. De tempel is vernoemd naar de legendarische koning Erechtheus en voor een deel gewijd aan Poseidon en Athena. 

Aan de zuidkant van de tempel ligt een galerij met zes kariatiden, dit zijn zuilen in de vorm van vrouwen. Waarschijnlijk werd deze hal gebruikt als een baldakijn boven het graf van koning Kekrops. De vijf originele vrouwenbeelden staan in het Akropolis Museum.

Lees wikipedia Erechtheion


Odeon van Herodus Atticus

Het Romeinse Odeon werd gebouwd in 161 na Chr. in opdracht van Tiberus Claudius Atticus Herodus en werd voornamelijk gebruikt voor muziekevenementen. Het theater werd gebouwd in een halve cirkel en was d.m.v. de Stoa van Eumenes verbonden met het Dionysos theater. Waarschijnlijk is het theater overdekt geweest, men heeft bij opgravingen een aslaag met resten van een cypressen houten dak gevonden.

De voorgevel is 28 meter hoog en bestaat uit drie etages met openingen waarin standbeelden hebben gestaan. 

Tegenwoordig worden er op zomeravonden weer openluchtconcerten gegeven, maar ook antieke Griekse tragedies, opera's en balletvoorstellingen. 

lees meer op www.pausanias-footsteps.nl


Dionysos theater

Het Dionysos theater ligt aan de voet van de Akropolis en werd opgericht door Peisistratos rond 540 voor Chr. en is het oudste theater gebouw in Europa. Vele Griekse schrijvers maakten hier met theaterstukken hun debuut tijdens Dionysia, een theaterfestival dat gewijd was aan de god Dionysos, naar wie het theater werd vernoemd. Dionysos werd beschouwd als de beschermgod van het theater.

Lees verder Theater v. Dionysos op www. aviewoncities.com