Zuid-Bohemen


Telc

Het historisch stadje Telc is aan drie kanten omringd door meren. Het centrum van Telc heeft een groot plein met daaraan prachtige Renaissance en Barok huizen met hoge gevels en arcades. In het midden van het plein is er een fontein en een pestzuil. 

 

Het gotische kasteel werd in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd. Aan het einde van de 15e eeuw werden de fortificaties versterkt en werd er een nieuwe poort-toren gebouwd.

Halverwege de 16e eeuw voldeed het kasteel niet meer aan de wensen van  Zachariás van Hradec, die het kasteel liet aanpassen in de Renaissance stijl. In 1553 werd de begane grond opnieuw gewelfd, de gevel werd versierd met sgraffito, en de staat appartementen en de woonruimtes kregen stucwerk ornamenten.

 

Op de gevel van het huis nr. 15, aan het centrale plein, is een prachtige sgraffito-decoratie met bijbelse motieven uit de tweede helft van de 16e eeuw te zien.

Lange tijd waren ze bedekt, maar in 1952 werden ze tijdens een verbouwing ontdekt.

In Telc zijn geen veganistische restaurants.

 

IJssalon "Gelato Jadran"

Zachariáse z. Hradce nr. 34 te Telc

Geopend van 10.00 - 18.00 uur.

Deze IJssalon ligt op een hoek van het plein in de oude stad.

Biedt duidelijk gemarkeerde veganistische ijs, zoals de smaken aardbei, Mango, Citroen en Belgische chocolade.

 


Kasteel Zvikov

 

Kasteel Zvikov ligt 20 km. ten noorden van Pisek, boven de rivieren Moldau en Otava, in de buurt van de Orlik-dam. De ingang van het kastelencomplex is via een stenen brug door de Pisek-Poort. Vanaf de muren heb je een fantastisch uitzicht over de Orlik-Dam.  Bezoekers kunnen zich verheugen op bewaarde en gereconstrueerde zalen, inclusief historische schilderijen en meubels. Men kan een kijkje nemen in de kelders, en bezoek brengen aan de terrassen met uitzicht op de samenvloeïng van de rivieren, of de kapel versierd met muurschilderingen. Ook is er een tentoonstelling met lokale archeologische vondsten. Tevens kan men een kijkje nemen in de Hlizova toren, het oudste bewaard gebleven gebouw op het kasteelterrein ( rond 1240 )

In tegenstelling tot vele andere kastelen, kan men hier vrij door het kasteel lopen zonder gids, genavigeerd met pijlen. Langs de route staan teksten in o.a. Nederlands, Duits en Engels.  

Open: Juli en Augustus, di-zo van 09.00 - 17.00 uur

Andere maanden en openingstijden zie, www.hrad-zvikov.cz/cs

Info: vltava-river.com

Info: gigaplaces.com

Info: Hoe er te komen


 Pisek - Starý kamenný most ( Hertenbrug )

De Hertenbrug is de oudste nog bestaande brug in Bohemen en de zeldzaamste in Midden-Europa. 

De eerste vermelding stamt uit de tijd van Karel IV, om precies te zijn 1348, toen de keizer beval dat de boetes die in de stad werden verzameld, gebruikt moesten worden voor het onderhoud van de brug.

 

De vroeg gotische brug heeft zes halfronde bogen met een overspanning van 8.15m en een segmentboog op de linkeroever met een overspanning van 13.1m. Het is 109.75m lang en 6.25m breed. 

Op de brug staan replica's van barok beelden en sculpturen uit de 18e eeuw. 

De originelen maken deel uit van de tentoonstelling in het Práchenské Museum in Pisek.

Info: wikipedia.nl

Info: amazingczechia.com

Info: gigaplaces.com

 

 

Práchenské Museum Pisek

Práchenské Muzeum v Pisku
Práchenské Muzeum v Pisku

Het Práchenské Muzeum werd in 1996 bekroond met de prijs voor het Europees Museum van het Jaar door het Comité van de Raad van Europa. Het museum heeft meerdere permanente tentoonstellingen: 

Prehistorie en Slavische tijden - Begin van het kasteel van de stad Pisek - Geschiedenis van de regio - Goud in Pootavi - Vis en Visserij - Het Platteland van Piscky in de 19e eeuw - De Fotogalerij van Tsjechische vorsten. Ook is er museumwinkel met kleine versnaperingen.

Info: prachenskemuzeum.cz

 


Holasovice

Het typische Zuid-Boheemse dorp Holasovice ligt in de gemeente Jankov.

Het dorp ligt 15 km. ten westen van Céské Budéjovice en minder dan 30 km. ten noorden van Ceský Krumlov.

 

Dankzij het unieke architecturale van Holasovice, staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het dorp heeft een unieke reeks bewaarde boerderijen die in de 19e eeuw structureel en artistiek werden gewijzigd in een specifieke vorm van de zogenaamde boerenbarok. 

Info: holasovice.eu


Hluboká nad Vltavou

Kasteel Hluboká ligt ten noorden van Ceské Budejovice in Hluboká nad Vltavou . In de tweede helft van de 13e eeuw werd op deze [plek een gotisch kasteel gebouwd. 

Tijdens zijn geschiedenis werd het kasteel verschillende keren herbouwd. het kreeg zijn huidige uiterlijk in de 19e eeuw en wordt gerekend tot een van de mooiste kastelen van Tsjechië. Voor de bouw van het huidige kasteel stond Windsor Castle als model. 

Het kasteel heeft o.a. een bibliotheek met Delfts porselein. Er zijn vele portretten en een collectie 17e eeuwse Vlaamse tapijten. Het heeft binnenhoven en een voormalige manege, waarin een galerie is gevestigd met Vlaamse en Hollandse kunstschilders.

Info: wikipedia.nl


Ceský Krumlov

Ceský Krumlov is een middeleeuwse stad en staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het ligt in Zuid-Bohemen , in een lus van de rivier de Moldau ( Vltava ).

 

Door het grotendeels autovrije centrum is het ideaal om door de straatjes te slenteren. De rivier meandert door het centrum en in de zomermaanden is het heerlijk om langs de rivier op een terrasje te genieten van een drankje. 

Info: wikipedia.nl

Info: theorangebackpack.nl

 

Staatskasteel Ceský Krumlov ( Zamek Ceský Krumlov )

De eerste vermelding van de kasteel dateert uit 1253. 

Het kasteel werd gebouwd door de heren van Krumlov, die behoorden tot de adelijke familie Vitkova. In 1302 kwam de kasteel in het bezit van de familie Rosenbergs

( Rozenberks ). Tijdens het bewind van Rosenberg werd het gotische kasteel door Italiaanse bouwkundigen verbouwd tot een renaissance verblijf. In de 17e eeuw volgden nog enkele verbouwingen in de barokstijl, waarbij ook een barokke kasteeltuin is aangelegd.

Info: Wikipedia.nl

Rondleiding 1

Het kasteelcomplex is vanuit het oosten toegankelijk vanaf de Latrin-straat via de rode poort die leidt naar de eerste binnenplaats van het kasteel, genaamd Rejdisté.

Lees meer hier

 

De rondleiding door het kasteel gaat over een stenen brug die is gebouwd op de plaats van een voormalig houten ophaalbrug. het is versierd met de beelden van de Maagd Maria en St. Joseph. De brug strekt zich uit over de slotgracht waar al in de 16e eeuw beren werden gefokt. De doorgang is omzoomd met stenen platen, met daarop het wapenschild van Schwarzenberg, dat op de top leidt naar de tweede binnenplaats van het zogenaamde benedenkasteel.

Lees meer hier

 

Via de steil oplopende gang ( Corridor ) uit 1574-1575 die de tweede en derde binnenplaatsen van het kasteel verbindt, leidt het naar het bovenste kasteel, dat is gecreëerd door het complex van enkel gebouwen gelegen rond de derde en vierde binnenplaatsen.

Lees meer hier

 

Het paleizencomplex rond de vierde binnenplaats is ontstaan tijdens bouwactiviteiten in het midden van de 14e tot 18e eeuw. De paleizen behielden de kenmerken van de renaissancestijl uit de meest bloeiende periode in de tweede helft van de 16e eeuw, tijdens het bewind van Wilhelm van Rosenberg ( 1535-1592 )

Lees meer hier

 

 

Het gebied van de vijfde binnenplaats is toegankelijk vanaf de gebouwen van het bovenkasteel over de zogenaamde Mantelbrug , ( ook wel bekend als, The Cloak Bridge en als Plástový-Most ) een werk van ongewone en indrukwekkende constructie. De overdekte gang met drie verdiepingen was gebouwd op massieve pilaren die op elke verdieping aan elkaar gewelfd waren. De oorspronkelijke ophaalbrug over de middeleeuwse gracht werd tijdens bouwfasen in 1686-1707-1748 en 1765 vervangen door de stenen constructie. 

De gang in de onderste verdieping verbindt de Masquerade Hall met het Kasteeltheater en de verbindingsgang in de bovenste verdieping van de brug maakt doorgang naar het Kasteelpark mogelijk.

Lees meer hier

Info: The Cloak Bridge, theorangebackpack.nl

 

Rondleiding 2

De tweede rondleiding in het kasteel richt zich op de geschiedenis van de familie Schwarzenberg. De route van de tour begint op de derde binnenplaats van het kasteel, en duurt ongeveer 60 minuten. Het omvat het bezoek aan de Schwarzenberg Portrait Gallery

 

 

Het volgende deel van de tour is gewijd aan het interieur van de zogenaamde "Schwarzenberg 19e eeuwse Suite", die de bezoekers vertrouwd maakt met de dagelijkse levensstijl van het woonhuis in de vorige eeuw.

 

De tour gaat verder met een bezoek aan wat ooit de privésuite was van Eleonore zu Schwarzenberg was. Het interieur van de kamers van de hertogin werd met succes opnieuw geïnstalleerd op hun oorspronkelijke manier uit de tweede helft van de 19e eeuw.

 

Sinds mei 2005 is de tweede rondleiding uitgebreid met de fotogalerij van de Plástový-Most. ( Mantelbrug ) De rondleiding eindigt op de vijfde binnen[plaats van het kasteel.

Plattegrond Kasteeltuinen Ceský Krumlov
Plattegrond Kasteeltuinen Ceský Krumlov

Adressen van gelegenheden om vegan te eten en of te drinken

Restaurant Laibon 

Parkán nr. 105

Ma-Zo - van 11.00 uur tot 23.00 uur

Keuken, Veganistisch, Lacto, Internationaal

 

Restaurant 99

Latrán nr. 99

Wo-Zo - van 11.00 uur - 22.00 uur.

Veganistische opties beschikbaar, zoals een Boeddha-schaal en gerechten die veganistisch kunne worden gemaakt, zoals Beyond-burger, Taco's en Nacho's.

www.restaurant-99.com

 

Restaurant Krcma U dwau Maryi

Parkan.P. 104

Ma-Zo - van 11.00 uur - 23.00 uur.

Veganistische opties beschikbaar. Menu toont veel vegetarische gerechten, waaronder een Oud-Boheems vegetarisch feestgerecht voor 1 - 8 personen, die op verzoek ook veganistisch kan worden gemaakt.

Het is een oude traditionele Tsjechische taverne/restaurant.

www.2marie.cz

 

Koffiebar '"Dronken koffie"

Dlouhá 95

Zo-Do - van 10.00 uur - 20.00 uur en Vr-Za - 10.00 - 22.00 uur

Koffiebar met kokos en sojamelk.

Hummus en enkele veganistische dessert opties. Soms veganistische soep

www.drunkencoffee.cz

 

Kafe Plesivecká

Plesivecká 130

Di-Za - 08.30 - 18.00 uur en Zo - 09.00 - 16.00 uur

Café in familiestijl met veganistisch gebak, lichte maaltijden en soepen.

Amandelmelk voor in de koffie.

Aanbieding verandert dagelijks.