NOORD-IERLANDNoord-Ierland


 

Belfast

Murals
Murals

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en van de provincie Ulster en behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een periode van jarenlange strijd tussen katholieken en protestanten achter de rug. Op de huizen werden muurschilderingen ( murals ) aangebracht die betrekking hadden op de strijd tussen beide bevolkingsgroepen. In de protestantse wijk aan de Falls Road en in de katholieke wijk aan de Shankill Road. Beide wijken zijn door metershoge hekken van elkaar gescheiden. De Troubles duurden tot halverwege de jaren negentig. Tegenwoordig is Belfast een bruisende stad waar je niet meer bang hoeft te zijn. De stad heeft meer te bieden ;

Het heeft de grootste droogdok ter wereld. waar de beroemdste schip ter wereld werd gebouwd, de Titanic. Verder de Crown Liquer Saloon, een pub uit ongeveer 1880 met een victoriaanse bar die wordt beheerd door monumentenzorg. Info: www.gotobelfast.com

 


Ballymoney

Dark Hedges
Dark Hedges

De"Dark Hedges" is een prachtige laan met beuken, geplant door de familie Stuart in de achttiende eeuw.

Het was bedoeld om bezoekers te imponeren als ze bezoek brachten aan hun Georgische herenhuis, "Gracehill House".

Twee eeuwen later blijft het een prachtig gezicht en is het een van de meest gefotografeerde natuurlijke onderwerp in Noord-Ierland. De "Dark Hedges"

werden als filmlocatie gebruikt in de serie "Game of Thrones". 

Info: www.continentalroadtrips.com

Info:  http://www.visitballymoney.com/

 


Carrick a rope bridge

Een rotsachtig eiland met een touwbrug aangesloten op de klippen. Bijna dertig meter boven zeeniveau, werd 350 jaar geleden de touwbrug aangebracht door zalm vissers. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bestemming en trekt het vele vogelaars naar de noordkust van Noord-Ierland.

Voor de dapperen wacht een fantastisch uitzicht op "Rathlin Island", Schotland en de "Causeway Coast".

Info: www.virtualvisittours.com/carrick-a-rede-rope-bridge/


Giant Causeway

 

 

De "Giant Causeway" is een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland, die bestaat uit ± 40.000 basalt-zuilen. De formatie staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Er zijn vier paden in de "Giant Causeway" geschikt voor elk niveau. Het is geschikt voor picknicks, wandelingen en klifwandelingen. Honden zijn, mits aangelijnd, welkom.

 

Eeuwenlang verwonderen talloze bezoekers zich over het mysterie van de "Causeway".  Het is doordrenkt van mythen en legenden , zoals de legende van Finn McCool ( Fionn mac Cumhaill ).

De reus Finn McCool zou de "Giant Causeway"gebouwd hebben om bij de vijandelijke reus te komen die in Schotland woonde, om hem te bevechten. Hij bouwde deze pad omdat er geen boot groot genoeg voor hem was om hem naar Schotland te brengen. 

Toen McCool in Schotland aankwam stelde hij vanuit de verte al vast dat de Schotse reus, Benandonner, veel groter was als hem. Uit pure angst vluchtte McCool  terug naar Ierland, maar Benandonner had al gehoord van Finn McCool en besloot een bezoek te brengen aan Ierland. 

McCool hoorde dat en schrok zo erg dat hij Benandonner wilde ombrengen. Zijn vrouw Oonagh had een geniale plan bedacht, zij trok Finn babykleren aan en legde hem in een wieg. 

Toen Benandonner in Ierland aankwam zei hij tegen Finn's vrouw, dat haar man naar buiten moest komen om tegen hem te vechten. Oonagh antwoordde dat haar man op jacht was, maar dat hij wel op hem mocht wachten tot hij terug zou komen. Benandonner  zat in Finn's huis op hem te wachten en in gedachten verzonken keek hij naar de baby. Als deze baby al zo groot is, dan moet Finn McCool wel gigantisch zijn. Uit angst besloot de reus Benandonner niet meer op McCool te wachten en meteen naar Schotland terug te gaan. 

Terug in Schotland vernielde hij de "Giant Causeway", om te verhinderen dat McCool hem achterna zou komen. 

 

Daarom is de "Giant Causeway", volgens de legende, niet meer zo groot.

 

Tegenwoordig is er alleen nog een gedeelte in Ierland en een gedeelte op de Staffel eiland in Schotland te zien.

 

De "Giant Causeway" zou zijn ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen zo'n 60 miljoen jaar geleden.

Info:  http://www.nationaltrust.org.uk/giantscauseway/

 


 

Ulster American Folk Park


 

Derry ( Londonderry )

Derry is de tweede grootste stad in Noord Ierland.

De oude ommuurde stad ligt op de westelijke oever van de rivier de Foyle, die wordt overspannen door twee verkeersbruggen en een voetgangersbrug. Het is de enige overgebleven volledig intacte ommuurde stad in Ierland en een van de mooiste voorbeelden van een ommuurde stad in Europa. De muren werden gebouwd in de periode 1613-1619 als verdediging voor de 17e eeuwse kolonisten uit Engeland en Schotland. De muren, die ± 1.6 km. in omtrek zijn en variëren in hoogte en breedte tussen de 3.7 en 10.7 meter, zijn volledig intact en vormen een wandelpad rond de binnenstad. 

De vier oorspronkelijke poorten naar de ommuurde stad zijn, "Bishop's Gate", "Ferryquay Gate", "Butcher Gate" en Shipquay Gate'. 

Drie andere poorten werden later toegevoegd, "Magazin Gate", "Castle Gate" en "New Gate", waardoor er zeven poorten in totaal zijn.

 

Historische gebouwen binnen de muren zijn de Gotische Kathedraal "St. Columb" uit 1633, de "Apprentice Boys Memorial Hall" en de "Courthouse". 

 

Derry is een van de oudste continu bewoonde plaatsen in Ierland. De vroegste historische referenties dateren uit de 6e eeuw, toen er een klooster werd gesticht door "St. Columba of Colmcille", een beroemde heilige uit wat nu "County Donegal" is.

Info:  http://iriswalledtownsnetwork.ie/page/derry/derry-info

          http://www.bbc.co.uk/history/events/day_troubles_began

          www.traveladdicts.net/2013/11/troubles-murals-derry-northern-ireland.html