Josefov


 Joodse Wijk 

Ten noorden van de Oude Stad van Praag ligt de joodse wijk Josefov. 

 

Al in de 9e eeuw vestigden joodse handelaren zich in Praag. Er warend voortdurend spanningen met de christelijke autoriteiten die in de 13e eeuw joden dwongen zich in een bepaald deel van de stad te vestigen. Ook kregen joden beperkingen opgelegd in hun vrijheid. De wijk werd al snel het joodse getto genoemd. Sinds 1850 werd de wijk Josefos ( Jozefstad ) genoemd, naar keizer Jozef II van het Heilige Roomse Rijk. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd een groot deel van de wijk verwoest om er huizen te bouwen voor de gegoede burgerij.

 

Belangrijke bezienswaardigheden in de wijk zijn het Joods Museum, de Synagogen, de Oude Joodse Begraafplaats, het geboortehuis van Franz Kafka en het Joodse Raadhuis.

Lees meer, www.cityspotters.com

 


Pinkassynagoge

Pinkassynagoge
Pinkassynagoge

De Pinkasynagoge in Praag is de op een na oudste synagoge en tegenwoordig ingericht als monument van de Holocaust. Op de binnenmuren staan namen van de slachtoffers van de Shoah.

 

De oorsprong ligt in de familie Horowitz, een bekende joodse familie in Praag. Een archeologische opgraving heeft aangetoond dat in de 15e eeuw in het gebied van de huidige Pinkas-synagoge putten, een mikveh en bewoonde huizen waren. In 1535 besloot een van de familieleden, Aharon Meshulan Horowitz, om het huis te vervangen door een synagoge voor zijn gezin. Tussen 1607 en1625 werd een bijgebouw in renaissancestijl toegevoegd en zo werd de synagoge uitgebreid met een vestibule, een vrouwenafdeling en een balkon.

Lees verder wikipedia

Pinkassynagoge - Namen van slachtoffers op de muren
Pinkassynagoge - Namen van slachtoffers op de muren

Oude Joodse Begraafplaats

De Oude Joodse Begraafplaats werd vermoedelijk gesticht in de eerste helft van de 15e eeuw en is daarmee de oudste bestaande joodse begraafplaats van Europa. Er liggen en staan meer dan 12.000 grafstenen. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. 

 

De Oude Joodse Begraafplaats is niet de eerste joodse begraafplaats in Praag. De eerste was de zogenaamde "Joodse Tuin" gelegen in het gebied van de huidige Nieuwe Stad. Deze begraafplaats werd gesloten in opdracht van koning Vladislaus II in 1478 wegens klachten van Praagse burgers. 

 

Het is bekend dat de geschiedenis van De Oude Begraafplaats daarvoor begon, maar de precieze datum waarop het werd gesticht is onbekend. De enige aanwijzing is de oudste grafsteen op de begraafplaats uit 1439 van rabbijn en dichter Avigdor Kara.

Lees verder, wikipedia


Oud-Nieuwsynagoge

De synagoge werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw en is de oudste van Europa. Het werd gebouwd in Gotische stijl. De opvallende trapgevel kreeg het in de 14e eeuw. In de 18e eeuw werd er aan de west en noordzijde een galerij toegevoegd van waaruit de vrouwen de dienst konden volgen via openingen in de muur. In de 18e en 20e eeuw hebben er nog driemaal renovaties plaatsgevonden.

 


 

Spaanse Synagoge

De Spaanse synagoge bevindt zich op de plaats waar vroeger de oudste synagoge van Praag stond.

Het huidige gebouw telt twee verdiepingen en bevat vooral Moorse elementen. De grote hal met koepel is omgeven door drie ingebouwde balkons. Op het zuidelijke balkon bevindt zich een orgel. In de oostelijke muur is een groot rond glasraam met een centraal ornament.

Sinds de laatste verbouwing in 1998 is er een expositie over de moderne joodse geschiedenis te zien. 

Tegenwoordig wordt de Spaanse Synagoge beheerd door het Joods Museum in Praag.Joods Museum

Het Joods Museum in Praag is verdeeld over verschillende locaties, waaronder o.a. de Pinkassynagoge, Spaanse Synagoge, Maiselsynagoge, Klausensynagoge en de Oude Joodse Begraafplaats.

Het oorspronkelijke doel van het museum was  het bewaren van de waardevolle voorwerpen uit de Praagse synagoges die gesloopt waren tijdens reconstructie van de joodse wijk Josefov aan het begin van de 20e eeuw.

 

Aan het begin van de tweede wereldoorlog werd het museum gesloten nadat de nazi's Praag hadden bezet. In 1942 stichtte de bezetter op dezelfde locatie het Centrale Joods Museum. Alle waardevolle voorwerpen van alle opgeheven joodse gemeenschappen in Bohemen en Moravië werden naar het museum gebracht. Na de oorlog werd het museum onderdeel van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Tsjechslowakije. In 1950 werd de staat echter eigenaar van het museum. De val van het communistische regime in 1989 zorgde ervoor dat de gebouwen weer eigendom konden worden van de joodse gemeenschappen in Tsjechië ( 1994 )