TupeloTupelo is een stadje gelegen in het noorden van de Mississippi en is de grootste stad in Lee County.

Tegenwoordig is de stad vooral bekend als de geboorteplaats van Elvis Presley.

 

Tijdens de burgeroorlog vochten in 1864 de Unie ( de Noordelijke Staten ) en de Confederatie ( de Zuidelijke Staten ) in het gebied met elkaar, wat bekend staat als "De Slag van Tupelo " ( Zie de site van Tupelo National Battlefield, http://www.nps.gov/tupe/index.htm )

Battle of Corinth ( Nu Tupelo )
Battle of Corinth ( Nu Tupelo )

Na de burgeroorlog werd er een cross-state spoorweg door het noorden van de Mississippi aangelegd en hiermee bloeide de industrie in Tupelo. In het begin van de 20e eeuw was het vooral de textielindustrie die de groei van Tupelo stimuleerde, waar alleen witte volwassenen en kinderen werkzaam waren.

 

In het voorjaar van 1936 beleefde Tupelo een van de slechtste natuurrampen. De "Tupelo tornado" sloeg in de nacht van vijf op zes april toe en vernietigde grote woonwijken aan de noordkant van de stad.

Een van de overlevenden van de storm was de één jarige Elvis Presley. De Tupelo tornado wordt erkend als een van de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis. Er kwamen 216 mensen om het leven en meer dan 700 gewonden.

 

 

Tegenwoordig is Tupelo bekend om zijn meubelindustrie, maar ook vooral als de geboorteplaats van Elvis Presley. ( www.elvispresleybirthplace.com )

Elvis werd in Tupelo geboren op acht januari 1935. Zijn ouders zijn Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley. Zijn tweelingbroer Jesse Garon Presley kwam levensloos ter wereld.

Ze woonden in een kleine houten woning met twee kamertjes die de vader van Elvis voor 180 $ heeft gebouwd. 

 

Info:  nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley#Biografie

Info:  www.elvismatters.com  ( Nederlands )

 

Geboortehuis Elvis Presley
Geboortehuis Elvis Presley
Hier kocht Elvis zijn eerste gitaar
Hier kocht Elvis zijn eerste gitaar

 

Info:  http://tupelo.net/about/

Zie ook de website van Tupelo Automobiel Museum ( http://www.tupeloautomuseum.com/index.php )

 

 

Natchez Trace Parkway

Buiten Tupelo stad ligt de "Natchez Trace Parkway", een 444 mijl lange route die door een uitzonderlijke landschap voert. 

Deze route werd vroeger gebruikt door de Amerikaanse indianen "Kaintucks", Kolonisten en toekomstige presidenten en speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis.

Info:  http://www.nps.gov/natr/index.htm

Natchez route
Natchez route