Bugac Puszta

Bugac is een van de bekendste Hongaarse hoogvlaktes en is nog steeds een van de centrale gebieden van de inheemse Hongaarse veehouderij. Het maakt deel uit van het Kiskunsag National Park , waar jeneverbessen , zandbossen , moerassen , natte weiden en zoute vlaktes zijn. 

 

Bij de ingang van de Bugac Puszta is een herberg en een Karikás Csárda. Het interieur van de taverne is versierd met volksmotieven zoals , blauwgeverfde tafelkleden . De voorwerpen die aan de muur hangen stralen de sfeer uit van het leven op het platteland.  Vanaf het terras kun je via een kleine houten brug het uitzicht op de eindeloze vlakte bewonderen.

 

In de zomer is er elk weekend een eenvoudig programma , waarvoor je kaarten kunt kopen bij de Csárda. De locatie van de show ligt op 1.5 km van de informatiebalie.

Info: Karikás Cszárda

Info: Wikipedia


Balatonmeer

Balaton is het grootste zoetwatermeer in Europa. Het meer is 72 km lang en heeft een oppervlakte van bijna 600 km². Het ligt op ongeveer 80 km van Boedapest.

Mooie plekken aan het meer zijn o.a.

Siofok.  Wordt ook wel de 'hoofdstad van Balaton' genoemd.

Balatonfüred. Dit is de oudste en een van de drukste badplaatsen aan het meer. 

Keszthely. Dit is een populaire plaats voor dagtripjes vanuit Boedapest.

 


Keszthely

Keszthely ligt aan de westelijke punt van het Balatonmeer en op 28 km van het noordoostelijk gelegen wijnstadje Tapolca. Het bekende openluchtkuuroord Héviz is slechts 6 km van Keszthely verwijderd.

 

Festetics kastély

Het Festetics kasteel is in het midden van de 18e eeuw gebouwd.  Voor de rechtervleugel van het kasteel staat het standbeeld van György Festetics ( 1755-1819 ) . Het slot is met 101 vertrekken het op twee na grootste van Hongarije. Het werd in barokstijl gebouwd , maar kreeg zijn huidige vorm pas tussen 1880 en 1890. Het kasteel ligt aan de rand van het stadje in de richting  van Héviz.

Info: Wikipedia

Info: Festetic Kastély

 

Balatoni Múzeum

De permanente tentoonstelling in het Balaton Museum herinnert aan de geschiedenis van het meer door middel van elf kamers , waarin het museum historische , archeologische , etnografische en natuurhistorische collecties heeft tentoongesteld , die bestaan uit 380.000 items.

Info: Balatoni Múzeum

 

Helicon Kastély Múzeum

Dit Jacht en Koetsmuseum is ondergebracht in het voormalig koetshuis van het Festetics Kastély. Tegenover de achteruitgang van het kasteelpark is er een nieuw gebouw met een jachttentoonstelling en een historische modelspoorlijn tentoonstelling.

Info: Kasteelpark

 

Marcipán Múzeum

Het marsepein museum bevindt zich dicht bij het Festetics kasteel , tegenover de toren. Grenzend aan de koffie en zoetwarenwinkel is het beroemde  marsepein museum , waar een permanente tentoonstelling te zien is van decoratief werk  van marsepein uitgestald in vitrines.

Het museum is tijdelijk gesloten wegens verandering van eigenaar! ( Oktober 2021 )

Info: Marsepein museum


Szeged

De universiteitsstad Szeged is de op drie na grootste stad van Hongarije. Het centrum van de stad ligt op de rechteroever van de rivier de Tisza. Aan de promenade langs de rivier en bij de binnenstadsbrug staat het cultuurpaleis , dat het Ferenc Móra-Museum huisvest. Achter het museum liggen nog enkele resten van de vroegere burcht , die tot de 18e eeuw strategisch belangrijk was. Het hoofdplein van Szeged is het 50.000 m²  grote Széchenyplein , een combinatie van plein en park , met bomen , bloemperken , standbeelden en zitbanken.

 

Tegenwoordig heeft de binnenstad van Szeged brede lanen. Dit komt vooral door de grote overstroming van 1879 , die de hele stad wegvaagde. Keizer Franz Joseph bezocht de stad en beloofde dat "Szeged mooier zal zijn dan dat het was" . Hij hield zich aan zijn belofte en in de daaropvolgende jaren verrees uit de ruïnes een nieuwe , moderne stad , met paleizen en brede straten.

 

Szeged is bekend als thuisbasis van de paprika. De paprika arriveerde in de tweede helft van de 16e eeuw in Hongarije als sierplant. 100 jaar later werd de plant gekweekt als kruid en paprika zoals wij die kennen. 

Szeged is ook beroemd om zijn szekelgulyas , een goulash gemaakt van varkensvlees , zuurkool en zure room.

Info: Wikipedia

 

Flatiron House

Het ijzeren Art Nouveau appartement dankt zijn naam aan zijn spectaculaire vorm.

Op de begane grond zijn winkels met een binnenhoogte van vijf meter en op de entresol zijnzowel kantoorruimtes als appartementen.

Als we van een afstand naar de gevel kijken mogen we veronderstellen dat het een historisch monument  , met zijn hoekpieken , richels en erkers , meesterlijk uitgevoerd.

In de kapitelen van de pilaster op de begane grond vinden we authentieke Art Nouveau die zorgvuldig zijn uitgevoerd en versierd met roodkoperen reliëf.

Adres: 9 Horváth Mihály Street en 9 Takaréktár Street 

Info: Flat Iron House

Info: Szeged Tourism

 

Beregi House

Het Beregi huis is een van de juweeltjes in de prachtige rij paleizen van het stadsbeeld van Szeged , dat een voorbeeld is van baksteen architectuur en de Art Nouveau architectuurschool. De rode en gele bakstenen hebben prachtige bloemornamenten geïnspireerd op Hongaarse volksmotieven.

Adres: Deák Ferenc Street 22

Info: alifewithoutborders

Info: Szeged Tourism

 

Szeged Synagogeu

De nieuwe synagoge ( Szegedi zsinagóga ) is gebouwd in 1903. Het is de op één na grootste in Hongarije , na de Dohány Street-Synagoge in Boedapest , en de 4e grootste ter wereld.

Het 48.5 meter hoge gewelfde plafond , is gebaseerd op meerdere historische stijlen om de algehele Art Nouveau/Moorse-stijl te produceren. Het interieur wordt door de betoverende harmonie van de ornamenten in ivoo , goud en blauw. 

Adres: Josika utca 10

Info: Szeged Tourism

 

Musical Clock

De muziekklok ( Zenélö Óra ) op de bovenste verdieping van het gebouw , tegenover de hoofdingang van de kathedraal , is een symbool van middeleeuwse universiteiten.

Het was in 1936 dat de muziekklok voor het eerst zijn deuntjes speelde tijdens het Open Air Festival.

Adres: Dóm tér

 

Dom Square

Het Dom-plein ( Dóm tèr ) met exact dezelfde afmetingen als het San Marcoplein in Venetië ( 12.000 m² ) omzoomd door elegante gebouwen in Noord-Europese stijl.

Het Nationale Pantheon , dat onder de arcade is geplaatst , omvat meer dan honderd beelden die de prominente personages uit de Hongaarse geschiedenis , wetenschappen en kunst vertegenwoordigen.