DENEMARKEN


Kopenhagen

Amalienborg
Amalienborg
Nyhavn
Nyhavn

Kopenhagen ligt in het oosten van Denemarken in de regio Seeland en is een van de oudste hoofdsteden van Europa. De Deense monarchie is de oudste ter wereld. De stad is wijds van opzet met veel groen, heeft een gezellige stadscentrum met vele bezienswaardigheden , leuke terrasjes en je kunt er prima shoppen.

Info:  http://www.visitcopenhagen,com

 

Grote trekpleister in Kopenhagen is de Nyhavn met zijn vele terrasjes en kleurige huizen, waarvan sommige al 300 jaar oud zijn. Tijdens zomerse dagen is het een fantastische plek om te gaan eten en drinken en te genieten. Met de vele rondvaartboten die door de grachten varen is hier altijd wat te zien en te doen. Nyhavn is tevens het vertrekpunt van de rondvaartboten.

Hans Christian Anderson heeft in verschillende huizen aan de Nyhavn gewoond en hij schreef hier het verhaal van de Kleine Zeemeermin.

Nyhavn is uitgegraven tussen 1670-1673 door krijgsgevangenen uit de oorlog tussen Denemarken en Zweden.

 

Koninklijk Paleis Amalienborg is de residentie van de koninklijke familie. Het paleis bestaat eigenlijk uit vier, aan de buitenkant identieke gebouwen, gelegen aan een plein. In het midden van het plein staat een ruiterstandbeeld van Koning Frederik V uit 1771. De paleizen zijn oorspronkelijk voor adelijke families gebouwd in de 18e eeuw ( 1701-1754)  door Nicolai Eigtved. Nadat in 1794 Paleis Christiansborg in vlammen is opgegaan, heeft de koninklijke familie de vier paleizen gekocht en werd Amalienborg hun residentie.

Amalienborg wordt dag en nacht bewaakt door koninklijke lijfwachten ( Den Kongelige Livgarde ), Hun kostuums doen denken aan die van de Foot Guards van het Britse leger, een rode jas, een blauwe broek en een berenvel muts. Iedere middag is er een wisseling van de wacht.

 

Slot Rosenborg ligt in het centrum van Kopenhagen in het Kongens Have ( Koningstuinen ). Het werd gebouwd in opdracht van Christiaan V van 1606-1634, die hier woonde tot aan zijn dood in 1648. Na de dood van Christiaan V woonde zijn zoon Koning Frederik III in Slot Rosenborg en  voerde verscheidende moderniseringen toe. De laatste koning die er verbleef was Koning Frederik IV.

In 1838 werd Slot Rosenborg geopend voor het publiek en sindsdien is het een museum waar koninklijke verzamelingen, met voorwerpen van de Deense Cultuur uit de late 16e eeuw tot de 17e eeuw, zijn ondergebracht.

In de kelder van het slot zijn o.a. de koninklijke kroonjuwelen tentoongesteld, welke zeer de moeite waard zijn om te bekijken.

Rond het slot ligt de oudste koninklijke tuin van het land en werd in Renaissance stijl aangelegd door Koning Christiaan IV in 1606.

Deze tuinen zijn al sinds 1770 opengesteld voor het publiek.

 

De KLeine Zeemeermin ( Den Lille Havfreu ) is een beeld dat is gebaseerd op het gelijknamig sprookje van Hans Christiaan Anderson. Het beeld is kleiner dan men waarschijnlijk verwacht, het is slechts 1.25 meter, en is geplaatst op een grote kei in de haven aan de rand van het centrum, bij de Kastellet ( Citadel ).

 

De Kastellet is een verdedigingswerk dat bestaat uit vijf bastions met daarbinnen o.a. een kerk, gevangenis en een windmolen.

De bouw van de Kastellet ( Citadel ) begon in 1626 in opdracht van Christiaan IV in een poging om de stad tegen aanvallen te beschermen.

Zijn opvolger Frederik III zette na de dood van zijn vader het werk voort. Na de Zweedse belegering in 1658-1660 werd hulp ingeroepen van de nederlandse ingenieur Hendrick Ruse, waarna het vestigingswerk werd herstelt en uitgebreid.  ( Hendrick Ruse was een typische vertegenwoordiger van de 16e eeuwse fort ingenieurs, met hun kennis reisden ze van land tot land om hun beroep uit te oefenen ).

Tegenwoordig is de Kastellet een populaire ontmoetingsplaats en een favoriete toeristische bezienswaardigheid.

 

Attractiepark Tivoli ligt ter hoogte van het Centraal Station, in het centrum van Kopenhagen. Het park bestaat al sinds 1843 en telt nu zo'n 27 attracties, waaronder een Rollercoaster, de Odin Express, The Magic Carpet, de Ballon Carousel, een tochtje met de Drakenboot of de 63 hoge Turbo Drop, waar je met een snelheid van 65 km. per uur naar beneden valt.

Verder heeft het park 400.000 bloemen en 135.000 planten .

Vooral in de avond is het een prachtig gezicht als het park verlicht is met zo'n 120.000 lichtpunten, tijdens de kerst zijn er zelfs 2 miljoen lichtjes.

http://www.tivoli.dk/composite-7438.htm

 

De Gefion Fontein ( Gefionspringvandet ) is het grootste monument in Kopenhagen, met de Godin Gefion als hoofdfiguur en is gebouwd in 1908. De fontein werd geschonken aan de stad door de Carlsberg Foundation ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de brouwerij. De fontein is gelegen aan het einde van de Amaliengade, vlakbij de Kastellet. 

Info:  www.copenhagenet.dk/cph-map/cph-gefion.asp

 

Het Carlsberg museum werd in 1847 opgericht door Jacob Christian Jacobsen en vernoemd naar zijn zoon Carl, die in 1882 zelf een brouwerij opricht onder de naam Ny ( nieuw ) Carlsberg. Jacob Christian Jacobsen verandert  daarna de naam van zijn brouwerij in Gamle ( oude ) Carlsberg. 

Ontdek de geschiedenis van Carlsberg en zijn wereldberoemde bier in het bezoekerscentrum welke zich in de oorspronkelijke brouwerij van J. C. Jacobsen bevindt. Een aantal van de productiehallen zijn omgebouwd tot expositieruimtes. Door de borden te volgen komt men in ruimtes waar men meer te weten kan komen over het brouwen van bier en de geschiedenis van de Carlsberg en Tuborg brouwerij. Er is tevens een collectie van meer dan 18.000 flessen bier, van over de hele wereld te zien. Verder komt men o.a.langs garages met oude wagons en paardenstallen. De rondwandeling duurt ongeveer 1-2 uur. Het bezoekerscentrum is gelegen in Valby, ongeveer 3.5 km. van het centraal station. Met bus 18 of 28 te bereiken.

Info:  http://www.visitcarlsberg.dk

http://www.visitcarlsberg.dk/history/Pages/Default.aspx 

 www.visitdenmark.com

 

Den Lille Havfreu
Den Lille Havfreu