Krakau

Grote Markt
Grote Markt

Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen, het kasteel en de Wawelheuvel herinneren daaraan.  Info:  www.wawel.krakow.pl/en/   http://www.museums.krakow.travel/en/routes  Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad vrijwel geheel bewaard gebleven. Het historisch stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Rynek Glówny ( Grote Markt ) met zijn Lakenhal is het hart van Krakau. 

 

Het grote aantal studenten houdt deze stad jong en vernieuwend. Er zijn meer dan 400 clubs en cafés, vaak ondergebracht in kelders van huizen die eens aan middeleeuwse adelijke families behoorden. Rondom Rynek Glówny ( Grote Markt) zijn veel terrasjes en restaurants. Een bekende bar aan de markt is de Harris Piano Jazz Bar. 

 

Ook aan de Rynek Glówny staat de Maria Basiliek, het werd gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw tot  aan het begin van de vijftiende eeuw. Het is een klassiek voorbeeld van Gotisch architectuur in Polen. De façade van de basiliek is versierd door twee prachtige torens - de hoge toren is 81 meter hoog, de lage 69 meter hoog. Sinds de veertiende eeuw wordt er elk uur een trompetsignaal gespeeld vanf de hoogste toren.  Info:  www.mariacki.com

http://www.pajorama.eu/wirtualnymariacki/mariacki.html#/Fasada/

 

Onder de Lakenhal aan de Rynek Glówny vindt men het museum Rynek Underground. Hier volgt men de route - In de voetsporen van de Europese identiteit van Krakau - en proeft men de sfeer van deze middeleeuwse stad.

Info:  www.podziemiarynku.com

         www.krakow.pl/english/ 

  http://www.poland.travel/en/gallery-museum/underground-museum-in-krakow-4

   


Kosciól Sw. Wojciecha ( Adalbertuskerk )

In Kosciól Sw. Wojciecha, een kleine barokkerk gelegen op de grote markt ( Rynek Glowny ), worden klassieke concerten gegeven.

Er bevindt zich een  klein archeologisch museum onder de kerk, dat als het niet te vochtig is bezichtigd kan worden.

Info:  www.cracowconcerts.pl/Home-Page  

 http://www.cracowonline.com/accommodation_nl.php?no=1


 

Wawel

Wawel ( Klik op foto voor panorama )
Wawel ( Klik op foto voor panorama )

De Wawelheuvel met zijn kasteel ligt op de linkeroever van de Wisla ( Vistula ) op ± 228 meter boven de zeespiegel.

Hier op de heuvel begon zo'n 5000 jaar geleden de vroegste nederzetting van de stad.

Het is een plek van grote betekenis voor de Polen, tot in de 17e eeuw was het een residentie voor de Poolse koningen en zij werden dan ook gekroond en begraven in de kathedraal. Krakau was de hoofdstad van Polen en later van de Pools-Litouwse Gemenebest.

Het Koninklijk Paleis met o.a. het arsenaal en de kathedraal bevinden zich op de wawelheuvel.

 

De Wawel is sinds 1978 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Info:  http://www.wawel.krakow.pl/en/

 

 


Palac Sztuki ( Paleis van de Schone Kunsten )

Paleis v. d. Schone Kunsten
Paleis v. d. Schone Kunsten

Het Paleis van de Schone Kunsten werd gebouwd van 1898-1901 en ligt in de oude binnenstad ( 4 Plac Szczepanski ), naast de Planty.

Het was het eerste art-nouveau gebouw in Krakau en geïnspireerd door de oude Griekse tempels. De gevel van het paleis is versierd met een portiek met pilaren en daarboven de figuur Apollo. In de zijkant van het gebouw zijn nissen met bustes van Kunstenaars uit Krakau, uit het begin van de 20e eeuw.

Het Paleis van de Schone Kunsten biedt een kunstgalerie met hedendaagse kunst en tentoonstellingen van buitenlandse kunstenaars.

Info:  http://palac-sztuki.krakow.pl/muzea/palac-sztuki/


Bunkier Sztuki

Bunker of Art
Bunker of Art

Tegenover het Paleis van de Schone Kunsten staat de Bunker of Art, een moderne expositieruimte met poolse en internationale moderne kunst.

De tentoonstellingen zijn over twee verdiepingen verdeeld.

 

Naast de galerie heeft het gebouw ook een Bunkercafé, waar vooral ´s avonds een magische sfeer heerst.

Het gebouw kreeg de naam Bunker of Arts door zijn grijze betonnen muren en omvangrijke vorm.

Info  http://bunkier.art.pl/?lang=en


Czartoryski Museum

Princes Czartoryski Museum
Princes Czartoryski Museum

Het Czartoryski Museum dateert uit 1796 en is het oudste museum van Polen en heeft de meest waardevolle kunstcollecties van het land.

Topstukken van het museum zijn Leonardo da Vincis "Dame met de hermelijn" en "Het lanschap met de barmhartige Samaritaan" van Rembrandt van Rijn. Deze topstukken zijn te zien op de Galerij van de Europese schilderkunst, op de tweede etage.

 

Het museum is gevestigd in drie oude gebouwen op de hoek van Pijarska en de Sw. Jana. Het paleis van de Czartoryskis aristocratische familie en de 18e eeuwse voormalige klooster tegenover bevatten permanente exposities.

Info:  http://www.muzeum.krakow.pl/About-the-museum.94.0.html?&L=1


Planty

Planty is een stadspark dat de oude stad ( Stare Miasto ) omringt en dateert uit de 19e eeuw. Hat park is verdeelt in acht tuinen, de tuin bij de Wawel, Universiteit, Paleis v. d. Kunsten, Florianska, Barbacan, Station, Grodek en de Stradom.

 

Planty kwam tot stand als gevolg van ontmanteling van de middeleeuwse stadsmuren en fortificaties. Slechte enkele verdedigingswerken zijn bewaard gebleven, zoals de Barbacan en de Florianskapoort.

 

Nadat het park in en na de tweede wereldoorlog ernstig in verval was geraakt werd het vanaf 1988 weer opgeknapt.

Planty heeft een oppervlakte van 52 hectare en een lengte van 4 kilometer.

Met zijn lommerijke paden tussen de oude bomen en een veelheid aan bankjes is het een heerlijke plek om te ontspannen.

Er staan veel standbeelden in het park o.a. van Copernicus ( wiskundige en astronoom ) en Wladyslav II Jagiello van Polen ( koning van Polen 1357-1434 )

 

Met behulp van een plattegrond kan men eenvoudig een wandeling rond de Planty combineren met b.v. een bezoek aan de Wawel en de joodse wijk Kazimierz.

 

Info:  http://www.cracow-life.com/poland/krakow-planty

         http://www.grodzka.net.pl/travel/krakow_planty.php

Barbacan
Barbacan

 

Kazimierz ( Joodse wijk )

Kazimierz - restaurant Ariel ( Szerokastraat )
Kazimierz - restaurant Ariel ( Szerokastraat )

Kazimierz is de Joodse wijk van Krakau. In de ul. Szeroka (Szerokastraat ) is een groot deel van Schindler's List gefilmd en ligt ook de Remuh-synagoge ( 1557 ), de enige waar nog geregeld diensten worden gehouden. Achter de synagoge ligt de oude begraafplaats.

Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/

Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/see/remuh-synagogue/

 

De Alte Schul ( Oude-synagoge ) ligt aan ul. Szeroka 24 en is het oudste joodse gebouw in Polen en dateert uit de 15e eeuw. Tegenwoordig is er een afdeling van het Historisch-Museum in gevestigd, met tentoonstellingen  over de geschiedenis en cultuur van de joden uit Krakau. Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/see/old-synagogue/

 

De Synagoga-Poppera ( Wolf Popper-synagoge ) ligt aan ul. Szeroka nr. 16. , tegenwoordig is het in gebruik als kunstatelier ( Youth Culture Center ) Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/see/wolf-popper-synagogue/

 

Andere synagogen zijn:

De Tempel-synagoge aan  ul.Miodowa 24 is gebouwd van 1860 tot 1862 in neo-renaissance stijl met Moorse interieur decoraties. De Tempel-synagoge  wordt gebruikt door niet-orthodoxe joden.

Op ul. Miodowa 55 vindt men de Nieuwe begraafplaats.

 Info: http://www.jewishkrakow.net/en/see/tempel-synagogue/

 

De Kupa-synagoge werd gesticht in de 17e eeuw en  werd bekend als de "Poor People's Synagoge".

 Info: http://www.jewishkrakow.net/en/see/kupa-synagogue/

 

De Izaac-synagoge uit de 17e eeuw ligt aan de ul. Kupa 18

Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/see/izaak-synagogue/

 

De Hoge-synagoge uit 1590 is de hoogste synagoge in Krakau en ligt aan de ul. Jozefa 38.

 Info:  http://www.jewishkrakow.net/en/see/high-synagogue/

 

In Restaurant Klezmer Hois en Restaurant Ariel kan men terecht voor Klezmer muziek. Info:  

http://www.ariel-krakow.pl/?page=ko&lan=en

 

Oude begraafplaats Remuh-synagoge in de wijk Kazimierz
Oude begraafplaats Remuh-synagoge in de wijk Kazimierz

Nationaal Museum Krakau

Afd.  Wapens en kleuren in Polen
Afd. Wapens en kleuren in Polen

Muzeum Narodowe w Krakowie ( Het Nationaal Museum van Krakau ) is opgericht in 1879 en heeft de grootste collectie 20e eeuwse Poolse kunst van de stad. Het museum bestaat uit 21 dependances die zijn ondergebracht in verschillende gebouwen in de stad.

 

Het hoofdgebouw aan de al. 3 Maja 1 heeft drie permanente exposities.

Op de begane grond is de expositie 'Wapens en kleuren in Polen' met o.a. Poolse wapens, harnassen, uniformen en militaire voorwerpen vanaf de middeleeuwen tot aan de tweede wereldoorlog.

 

Op de eerste etage vindt men de expositie toegepaste kunst met prachtig glas-in-lood, borduurwerk en zilverwerk. Tevens is er een collectie Poolse kunstnijverheid uit de 20e eeuw met o.a. traditionele kostuums.

 

Op de bovenste etage is Poolse schilderkunst en beeldhouwkunst uit de late 19e eeuw te bewonderen.

Info:  http://www.krakow-info.com/museum2.htm

         http://www.muzeum.krakow.pl/

Info:  http://www.museums.krakow.travel/en/muzea/id,82,title,national-museum-in-krakow.html

Info: Nationaal Museum


Dom Slaski

Museum Dom Slaski
Museum Dom Slaski

Dom Slaski, een museum dat inzicht geeft in het leven in Krakau onder de nazi's. Er zijn ruimtes te zien die gebruikt werden als cellen en martelkamers. Het werd in de tweede wereldoorlog gebruikt als Gestapohoofdkwartier. Dom Slaski is gelegen aan Ulica Pomorska 2, bereikbaar met tram 4-13-14 en 24 naar Plac Inwalidów. Info:  www.mhk.pl/ulica_pomorska 


 

Oskar Schindler

Fabryka Oskara Schindlera Emalia
Fabryka Oskara Schindlera Emalia

Oskar Schindler werd op 28 april 1908 geboren in Zwittau. In 1939 werd hij lid van de nazipartij en na verovering van Polen in datzelfde jaar verhuisde Schindler naar Krakau. Hij kocht er een Joodse emailfabriek en noemde deze, Deutsche Emailwarenfabriek en nam goedkope Joodse arbeidskrachten in dienst. In juni 1942 verschenen vele werknemers niet in de fabriek, ze zouden getransporteerd worden naar werkkampen. Meer dan 7000 mensen verlieten de getto onder bevel van de sadistische SS Hauptsturmführer Amon Göth. In overleg met Göth zorgde Schindler ervoor dat de resterende inwoners in het bedrijf konden blijven werken. Schindlers DEF- kamp beschermde de Joden.

In augustus 1944 begon het doden in Plaszow-Kamp. Schindler zorgde er snel voor dat alles in gereedheid was voor de mensen die hij hiervan wilde redden. Achthonderd man werden per wagon vervoerd naar Moravië, driehonderd vrouwen kwamen een week later aan. Door een fout werd het vervoer van de vrouwen veranderd en werden ze naar concentratiekamp Auschwitz gebracht. Op dat moment werd Oskar Schindler opgepakt en ondervraagd. Na een week werd zijn onschuld bewezen en werd hij vrijgelaten. Meteen ging hij zijn vrouwelijke werknemers in Auschwitz helpen. Schindler beloonde de SS met diamanten voor de vrijlating van de vrouwen.

 

In de Oskar Schindler Factory is een permanente tentoonstelling over Krakau onder de nazi-bezetting van 1939-1945.

Adres - Ul. Lipowa 4

 

 Info:  www.mhk.pl 

www.oskarschindlersfactory.com

www.krakow-info.com/schindler.htm

http://nl.tracesofwar.com/artikel/1200/

http://en.tracesofwar.com/article/15753/Concentration-Camp-P%26%23322asz%F3w.htm

 

Museum in Emaillefabriek
Museum in Emaillefabriek

Nowa Huta

Nowa Huta
Nowa Huta

In de jaren 40 van de 20e eeuw begon de bouw van Nowa Huta in opdracht van Stalin, het moest een arbeidersstad en een toonbeeld van het ware socialisme worden.

 Ze wilden mensen uit de lagere klasse naar de regio halen als tegenwicht voor de intellectuele elite van Krakau, die in 1946 het communisme hadden afgewezen.

De communisten bouwden er de grootste staalfabriek van Europa genaamd Nowa Huta ( 1949-1955 )

In de jaren 60 kwam er een conflict tussen de arbeiders en het communistische regime omtrent een vergunning voor de bouw van een kerk.

 

Nowa Huta werd in de jaren 80 het centrum van de anticommunistische beweging Solidarnosc. Niet lang daarna kwam de val van het communisme.

 

Een bijzondere manier om Nowa Huta te verkennen is met een tour van Crazy Guides. Info:  http://www.crazyguides.com/

 

Info:  http://en.wikipedia.org/wiki/Nowa_Huta

         http://www.cracow-life.com/poland/krakow-nowa-huta

         http://www.cracowonline.com/110,Nowa_Huta_Route.htm

         http://www.nh.pl/english/index.htm

        

 


Bastion III Kleparz

Kleparz Fort
Kleparz Fort

Bastion III Kleparz, ook bekend als Fort Kleparz ( Fort Kleparski ), is een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken. Gebouwd door de Oostenrijkers in opdracht van Franz Josef I in het midden van de 19e eeuw als onderdeel van de vesting Krakau.

 

 Binnen vijf decenia werd de stad omringd met drie ringen van verdedigingswerken die Krakau veranderden in een van de grootste verdedigingscomplexen van Europa. 

 Fort Kleparz was nooit onderdeel van de gevechten.

 

 In 1914 diende het als kazerne en magazijn.

 

Het gebouw wordt waarschijnlijk een hotel en congrescentrum.

Een klein deel van het fort wordt gebruikt door Muziekclub Forty Kleparz.

 

Info:  http://www.fortyck.pl/fort_iii_kleparz.htm

         http://www.twierdza.art.pl/bastion_3_kleparz.htm


Heuvels van Krakau

Kosciuszki heuvel en kapel
Kosciuszki heuvel en kapel

Krakau heeft twee prehistorische heuvels, de Heuvel van Krak ( Kopiec Krakusa ) en de Heuvel van Wanda ( Kopiec Wandy ). Historischi zijn verdeeld over de vraag of het 7e eeuwse monumentale graven,  fortificaties of heidense tempels zijn.

Net als Stonehenge en Newgrange werden de heuvels Krak en Wanda astronomisch uitgelijnd. Kijkend vanaf de heuvel Krak, aan de vooravond van de Keltische viering van de zon ( 1 mei ), komt de zon precies over de heuvel van Wanda. Op Keltisch nieuwjaar ( 1 november ) kijkt men vanaf de heuvel Kosciuszki naar de zonsopgang boven de heuvel van Krak.

 

De Heuvel van Kosciuszki ( Kopic Kosciuszki ) werd opgericht in het begin van de 19e eeuw ter herdenking aan de Poolse leider Tadeusz Kosciuszki. De kunstmatige heuvel is aangelegd naar voorbeeld van de prehistorische grafheuvels Krak en Wanda.  Het heeft een hoogte van 34.1 meter en werd in 1813 voltooid.

Vanaf de top van de heuvel heeft men een prachtig uitzicht over de rivier de Wisla en over de stad. De Oostenrijkers bouwden van 1850-1854 een bakstenen citadel rond de heuvel . Naast de citadel werd een neo-gotische kapel gebouwd. Tussen 1945-1956 werd de toegangspoort en de zuidwestlijke wal en verschansing ontmanteld.

 

Info:  http://kopieckosciuszki.

         http://www.exciting-krakow.com/54,krakow-mounds-tour.html

http://adamfularz.salon24.pl/497734,historia-ziem-polski-w-czasach-pogan-w-swietle-ic