Londen


St. Paul's Cathedral

St. Paul's Cathedral and the Millenium Bridge.
St. Paul's Cathedral and the Millenium Bridge.

Het huidige St. Paul's Cathedral stamt uit de 17e eeuw en is de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen. Het is de op een na grootste kerkgebouw in het Verenigd Koninkrijk na de Liverpool Cathedral. De koepel heeft drie galerijen; The Whispering Gallery, The Stone Gallery en The Golden Gallery. Vooral de Whispering Gallery trekt veel bezoekers. Fluisteren aan de ene kant van de koepel kan men aan de andere kant van de galerij duidelijk verstaan. Beklim daarna nog 271 treden en bereik de top van de koepel waar men van een adembenemend uitzicht over Londen kan genieten.

In de crypte van St. Paul's liggen enkele helden van de natie waaronder de architect van St. Paul's, Sir Christopher Wren en de prachtige graven van Lord Nelson en de hertog van Wellington.

Via de multimedia en de rondleidingen kan men meer te weten komen over de geschiedenis, de architectuur en het dagelijks leven van de cathedraal.

Ontspannen kan men tijdens een typische Engelse Afternoon Tea in het Restaurant St. Paul's, met o.a. scones met clotted cream, sandwiches en een uitgebreide keuze aan cakes.

Metro St. Paul's

Info:  www.stpauls.co.uk

 http://www.sacred-destinations.com/england/london-st-paul


Tower Bridge

Tower Bridge
Tower Bridge

De Tower Bridge is gebouwd tussen 1886 en 1894 en is ontworpen door Sir Horace Jones. Hij bedacht het idee van een basculebrug met twee torens gebouwd op pijlers. De centrale overspanning werd opgesplitst in twee gelijke bascules, die zouden kunnen worden verhoogd, zodat het scheepvaartverkeer door kon gaan. De twee torens zijn bovenin met elkaar verbonden door middel van loopbruggen.

De brug is 224 meter lang en de torens zijn 65 meter hoog. De loopbruggen zijn 44 meter boven de rivier bij hoog water.

Het oorspronkelijke mechaniek voor het openen en sluiten van de brug was hydraulisch, tegenwoordig wordt de brug electronisch geopend.

De Tower Bridge werd officieel geopend op 30 juni 1894 door de Prins of Wales ( de latere koning Edward VII ), en zijn vrouw, de Princes of Wales ( Alexandra van Denemarken ).

De huidige kleuren van de brug dateren van 1977, toen werd de brug ter ere van Koningin Elizabeth's zilveren jubileum blauw, wit en rood geschilderd. De originele kleuren zijn een mid groen-blauwe kleur. De loopbruggen zijn nu na renovatie in gebruik als tentoonstellingsruimte en zijn een aanrader voor toeristen.

Metro: Tower Hill

Info:   www.towerbridge.org.uk   www.towerbridge.org.uk/TBE/NL/BridgeHistory/

www.thetowerbridge.info


Tower of London

Tower of London
Tower of London

In 1078 gaf Willem de Verovenaar, als koning Willem I, opdracht voor de bouw van de White Tower, een vierkant fort dat moest dienen ter bescherming van de Normandische veroveraars tegen aanvallen van binnen en buiten.

Opeenvolgende vorsten voegden meer gebouwen toe. In zijn lange geschiedenis is de Tower of London een fort, een paleis, een gevangenis, koninklijke schatkist en de belangrijkste arsenaal van het koninkrijk.

Berucht was de Tower als executieplaats van tal van hooggeplaatste personen, zoals Anna Boleyn, vrouw van Hendrik VIII in 1536.

www.webhistoryofengland.com/?p=86

Een van de populairste attracties bij een bezoek aan de Tower is een Yeoman Warder tour. Deze Yeoman, beter bekend als Beefeaters, fungeren als gidsen en bieden veiligheid, en zijn al lang symbolen van Londen. Elke avond nemen ze deel aan de ceremonie van de Keys als de toren wordt gesloten voor de nacht.

Er wordt gedacht dat de naam van Beefeaters is afgeleid van hun positie als koninklijk lijfwacht en zij zoveel vlees van de tafel van de koning konden eten als ze wilden. Hun oorsprong gaat terug tot aan het bewind van Edward IV ( 1461-1483 ). Om Beefeater te mogen worden moesten ze minstens 22 jaar eervol in het leger hebben gediend.

Tot vandaag de dag blijft de Tower officieel een koninklijke residentie en als zodanig heeft het een permanente Guard. Twee schildwachten staan tijdens openingsuren op wacht bij de ingang van het Jewel House. In de Jewel Jouse is de grootste collectie kroonjuwelen van de wereld te bewonderen.

Er zijn vandaag de dag zeven raven in de Tower, een meer dan de legende telt, Ze zijn ondergebracht naast de Wakefield Tower. De legende zegt dat het Koninkrijk en de Tower zal vallen als de zes raven ooit de toren verlaten.  De raven zijn uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheid van de Tower, Ze mogen niet te dicht worden benaderd door iemand anders dan de Ravenmeester. Het zijn grote vogels die dagelijks worden gevoerd door deze Ravenmeester en daarom wordt gevraagd om ze niet te voeren. Ze kunnen bijten als ze voelen dat hun grondgebied wordt bedreigd.

Metro: Tower Hill

Info:  www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/   www.camelotintl.com/tower_site/index.html

 


Shakespeare's Globe

Shakespeare's Globe Theater
Shakespeare's Globe Theater

Het Globe theater werd voor het eerst gebouwd in 1599 en is door brand verwoest in juni 1613 tijdens een opvoering van Hendrik VIII, waarschijnlijk door een mislukte kanonschot dat het rieten dak deed vlamvatten. Diverse stukken van William Shakespeare werden hier voor het eerst opgevoerd door het gezelschap Lord Chamberlain's Men in 1603, bij de troonsbestijging van Jacobus I werd Lord Chamberlain's Men herbenoemd naar King's Men.

Een tweede Globe theater werd op dezelfde plaats gebouwd in 1614. Het theater werd net als de andere drie grote theaters als The Swan, The Rose en The Hope, gesloten in 1642 door de Puriteinen. Het gebouw werd in 1644 gesloopt om plaats te maken voor woonhuizen.

Een moderne reconstructie van de Globe, met de naam "Shakespeare's Globe" werd geopend in 1977 en ligt op 230 meter van de oorspronkelijke plek en was het eerste met riet gedekte gebouw dat mocht worden neergezet sinds de Grote Brand van Londen in 1666. Het theater biedt plaats aan 1500 personen, 1500 minder dan in het Globe Theater van 1599.

In het Shakespeare's Globe Theatre is een expositie te zien over het leven van William Shakespeare uit die tijd.

Voor voorstellingen in dit theater zie onderstaande link.

Metro: Southwark Tube Station ( 11 min. lopen )

Info: http://www.londontown.com/Search/Full/shakespeare's%20globe/

www.shakespearesglobe.com/


Clink Prison Museum

De Clink Prison Museum bevindt zich op de oorspronkelijke plek van de gevangenis in Southwark, in de kelder van een voormalig pakhuis.

De gevangenis dateert uit 1144 en is daarmee één van de oudsten van Engeland. De Clink was een beruchte gevangenis waar de gevangenen slecht behandeld werden, hoewel met geld en hulp van vrienden buiten de gevangenis er met de cipiers wel wat te regelen viel. De cipiers werden slecht betaald en vonden allerlei manieren om hun inkomen aan te vullen, b.v. door kamers, bedden of beddengoed te verhuren aan degenen die het konden betalen. Voor een vergoeding zouden de gevangenen naar buiten mogen om te bedelen of zelfs om te werken. Madams mochten een bordeel gaan houden, de betalingen gingen naar de cipiers,

In de Clink museum heeft men de gelegenheid om te leren over de sociale, religieuze en historische kwesties met betrekking tot de Clink gevangenis en de Londense Bankside.

Metro: London Bridge

Info: www.clink.co.uk/ 

www.londontown.com/LondonInformation/Attraction/Clink_Prison_Museum/3034/