Toompea


Toompea is een kalkstenen heuvel in het centrale deel van Tallinn. Het is een langwerpig plateau van ongeveer 400x250 en tussen de 20-30 meter hoog. In 1684 brak er een grote brand uit op de heuvel waarbij veel gebouwen werden verwoest. 

Het parlement van Estland ( Riigikogu ) ligt op de heuvel en is onderdeel van het Kasteel Castrum Danorum

 

Toompea is te bereiken via Long Leg ( Pikk Jalg ) of via Short Leg ( Lühike Jalg )

 

 


Peek into the Kitchen ( Kiek in de Kök )

Kiek in de Kök ( Kijk in de Keuken ) is een oude kanontoren aan de zuidwestkant van de oude binnenstad en is gebouwd in 1475. Het kreeg de naam vanwege de positie die de soldaten hadden die de toren bemanden. Vanaf de toren kon men in de keukens van de nabij gelegen huizen kijken. 

De toren is 38 meter hoog en heeft vier meter dikke muren. Er zijn nog steeds kanonskogels, welke teruggaan tot 1597, in de muren te zien.

 

Iets verder naar links staat de Maidentower ( Neitsitorn ), een oude verdedigingstoren uit 1370. De toren is aan een kant open en vandaar heeft men een fantastische uitzicht op de torens en de muur.

Zie ook Visit Tallinn

 


Danish King's Garden ( Taani Kuninga )

De Tuin van de Deense Koning is deels omringd door de stadsmuur. Het is een heerlijke tuin met veel bomen, bloemen en bankjes. Van bovenaf heb je en mooi uitzicht en het is een leuke plek om te fotograferen. Erg mooi zijn de beelden van de monniken.


Alexander Nevsky Cathedral ( Aleksander Nevski Katedraal )

De Alexander Nevski Kathedraal is de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal van Estland. Het werd gebouwd in de typische Russische Revival-architectuur tussen 1894-1900, tijdens de periode dat het land onderdeel was van het Russische imperium.

 

De kathedraal is de grootste orthodoxe kerk van Tallinn. In de kerktorens bevinden zich elf in Sint Petersburg gegoten klokken waarvan de grootste 16 ton weegt. De kerk is na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 gerestaureerd. Het heeft drie altaren, met het noordelijke altaar gewijd aan Wladimir I en het zuidelijke altaar aan St. Sergius van Radonezh.

De basis van het gebouw is Fins graniet. In de vijf uivormige koepels zijn vergulde ijzeren kruisen te zien.

Zie ook Wikipedia


Toompea Castle ( Toompea Loss ) 

Het Kasteel is gebouwd door de Denen in de 13de eeuw, op de plaats van de  9de eeuwse houten vesting Lyndanisse. Het kasteel wordt ook wel de Burcht van Tallinn genoemd of in het Latijns Castrum Danorum ( Kasteel van de Denen ). 

Een van de drie overgebleven hoektorens, de Lange Herman ( Pikk Hermann ) is vanuit de verre omtrek te zien. 

 

Het kasteel had altijd een officiële functie. In de Deense tijd zetelde hier de onderkoning die namens de Deense koning Estland bestuurde. In de tijd van de Duitse Orde fungeerde het kasteel als klooster voor de Ordebroeders. In de Zweedse tijd werd een nieuwe gebouw tegen het kasteel aan gebouwd als zetelvoor de regering van de provincie. In de Russische tijd werd het kasteel eerst verwaarloors, maar in de jaren 1767 - 1773 werd het op initiatief van tsarina Catharina II verbouwd tot zetel van het Gouvernement Estland.

 

Na de Estse onafhankelijkheidsverklaring in 1918 werd een gebouw voor het parlement van de republiek gebouwd op de plaats van het voormalige kloostergebouw van de Duitse Orde. Het duurde twee jaar voordat het voltooid was. Tijdens de daarop volgende periodes van Sovjet, Duits en een tweede Sovjetbezetting ( 1940-1991 ) werd de Riigikogu ( het eenkamerstelsel parlement van Estland ) ontbonden. Het kasteel en het gebouw van de Riigikogu werden echter tijdens de tweede Sovjetbezetting door de opperste Sovjet van de Estse SSR gebruikt.

 


Domchurch ( Toomkirik )

De Domkerk was van oorsprong een rooms-katholieke kathedraal. Sinds 1561 werd het Luthers en is het de bisschopskerk van de Evangelische - Lutherse Kerk van Estland.

De kerk heeft een barok interieur. Indrukwekkend zijn een altaar uit 1696 en een preekstoel uit 1686. Verder zijn er tombes en vele wapenschilden. 

Regelmatig worden er in de Domkerk concerten gegeven.

 

De eerste kerk was waarschijnlijk al van hout gemaakt en gebouwd in 1219 toen de Denen Tallinn binnenvielen. In 1229, toen de Dominicaanse monniken arriveerden, begonnen ze een stenen kerk te bouwen ter vervanging van de oude houten kerk. De monniken werden gedood in een conflict tussen Ridders van het zwaard en vazallen die de paus steunden in 1233 en de kerk was daardoor dus ontheiligd. Een brief waarin toestemming werd gevraagd om hem opnieuw toe te wijden, werd in 1233 naar Rome gestuurd en dit is de eerste vermelding van het bestaan van de kerk.

Lees verder Wikipedia history


Patkuli Viewing Point ( Patkuli Vaateplats )

Vanaf het uitzichtpunt Patkuli heb je een prachtig zicht op de stad, de zee en de haven. Ga het liefst vroeg in de morgen als het nog minder druk is, later komen de passagiers van de cruiseschepen en is het bijna onmogelijk om leuke foto's te maken.


Kohtuotsa Viewing Point

Prachtig uitzichtpunt over de oude stad met zijn rode daken.

Zie ook https://www.360cities.net/image/kohtuotsa-vaateplats-view-point