TURKIJEIstanbul


 

Historic 1453 Panorama Museum

Panorama Museum
Panorama Museum

Dit museum geeft een driedimensionale weergave van de verovering van Istanbul door de Osmaanse troepen in de ochtend van 29 mei 1453, o.l.v. Fatih Sultan Mehmet II.

Men is begonnen met dit meesterwerk in 2005 en het werd voltooid in 2008. Er hebben acht kunstenaars aan dit schilderij gewerkt dat in 2009 door premier Erdogan geopend werd. Het heeft een doorsnede van 38 meter en een oppervlakte van 2350 vierkante meter.

Op het eerste gezicht lijkt het of men tussen de troepen op het slagveld staat, mede door de geluidseffecten.

Het is mogelijk een audio-guide te huren.

Adres:  Merkez Efendi Mahalessi in Topkapi Kültür Parki. ( Net buiten de oude stadsmuren.) Gemakkelijk met de tram te bereiken.

Info:  www.panoramikmuze.com/en/category.php?id=1   www.igitur-archive.library.uu.nl/let/2010-0917-200235/De%20van%20Constantinopel.pdf


Topkapi Sarayi

Topkapi Harem
Topkapi Harem

Het sprookjesachtige Topkapi paleis was gedurende vier eeuwen niet alleen het huis van de sultan maar ook het regeringscentrum.

Het paleis is gebouwd tussen 1459 en 1465 in opdracht van Sultan Mehmet II. Van 1465 tot 1835 was het het centrum van de Osmaanse heerschappij.

Door de hoofdingang Bab-i Hümayun, ( De Keizerlijk Poort ) met de buitenwereld verbonden voorhof, verbleven de janitsaren. het elite corps van de sultan.

De Babüs Selam ( De poort van de Groet ) werd gebouwd door Suleyman. Hij was de enige die door deze poort het paleis mocht binnengaan of verlaten. Aan beide kanten staan poorten waar gevangenen werden vastgehouden tot hun executie bij de fontein op de eerste binnenplaats.

Rond de privevertrekken van de sultan lag een harem, een labyrint van zalen, kamers en terrassen. Het geheel werd bewaakt door eunuchen. Er was een strenge hiërarchie in de harem, de 'lagere' vrouwen hadden slechts een kamer zo groot als een cel tot hun beschikking, de 'hoogste' vrouwen konden in enorme zalen wonen.

In de Hazine Dairesi liggen de schatten van het Topkapi paleis. En in een paviljoen van de tulpentuin liggen de relikwieën van de profeet Mohammed, o.a. zijn voetafdruk.  Info:  www.istanbultoursonline/com/istanbul/topkapi_palace.htm

www.topkapipalace.com/history.htm


Galatabrug

Galatabrug
Galatabrug

De Galatabrug is de brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminönü en Galata met elkaar verbindt. De brug heeft twee verdiepingen, met op de onderste verdieping veel restaurants en op de bovenste verdieping  drie rijbanen, met aan beide zijden een voetpad. De voetpaden worden vooral in beslag genomen door de vele vissers die hier iedere dag hun hengel uitgooien. De brug heeft een lengte van 466 meter en is 80 meter breed en kwam in 1994 gereed. Er vertrekken vele rondvaartboten vanaf de aanlegsteigers naast de Galatabrug. Ook staan er diverse kraampjes waar men vis of kebab kunt eten. Info:  www.allaboutturkey.com/galata.htm

 


 

Eyup

Eyup Ensari Camii
Eyup Ensari Camii

Eyüp Sultan Moskee is een Soennitische moskee in het district Eyüp. De moskee is gebouwd bij het mausoleum van Aby Ayyub al Ansari, metgezel van de profeet Mohammed en vaandeldrager in diens leger. Daarom is de moskee voor moslims de meest heilige plek in Istanbul.

Naast het heiligdom liggen vele graven. Er loopt een weg tussen de graven omhoog naar Pierre Lotti, vanwaar men een fantastisch uitzicht heeft over de Gouden Hoorn. Vandaar kan men de kabelbaan terug naar beneden nemen.

Eyüp is o.a. te bereiken per boot vanaf Eminönü. De aanlegsteiger ligt links van de Galatabrug, iets verder dan het busstation.  Info:  http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Sights/WesternDistricts/eyup.html


 

Süleymaniye Camii

Moskee
Moskee

De Süleymaniye - moskee werd gebouwd in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I en werd ontworpen door de architect Sinan.

Hij bouwde de moskee met veel ramen, zodat het licht aan alle kanten naar binnen kon stromen. Het gebouw is 58 x 59 meter en de grote koepel is 53 meter hoog en meet 27,25 meter in diameter. Aan de voorkant van de moskee bevinden zich vier minaretten met in totaal tien balkons die duiden op Süleyman als tiende sultan van het huis der Osmanen en vierde padisjah sinds de verovering van de stad. Sinan heeft twee van de minaretten lager laten uitvoeren, zodat het bouwwerk harmonisch verbindt met het heuvelachtige landschap.

De moskee heeft veel bijgebouwen, die zeer de moeite waard zijn om te bezichtigen. Zo is er o.a. een bibliotheek met manuscripten en een verslaafdensteeg, waar opium en hasj werden verkocht.

De voor Süleyman gebouwde moskee bepaalt het silhouet van de stad als geen ander bouwwerk.  Info:  http://www.saudiaramcoworld.com/issue/200605/suleymaniye/default.htm

http://www.sacred-destinations.com/turkey/istanbul-suleiman-mosque


Aya Sofia

Aya Sofia
Aya Sofia

De Hagia Sophia is een voormalig kathedraal en moskee en ligt in de buurt van de Sultanahmet moskee en is tegenwoordig een museum.

Keizer Justianus gaf in 532 opdracht aan de architecten Anthemios van Tralles en Isidorus van Milete tot het bouwen van een kerk. De bouw was van grote betekenis voor de orthodoxekerk en het Byzantijnse Rijk en is het eerste voorbeeld van Byzantijnse architectuur. Eeuwenlang was de Hagia Sophia de grootste kathedraal ter wereld.

Wegens de korte tijd waarin dit bouwwerk werd voltooid ( 532-537 ), zou Justianus hebben uitgeroepen: 'Salomo, ik heb u overtroffen!'.

Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk onder Mehmet II in 1453 werd de Hagia Sophia een moskee en ging het Aya Sofia heten. Hij liet zijn gebedsloge bij de muur naar Mekka ontwerpen door de Zwitser Gaspas Fassati. Ook liet hij twee minaretten plaatsen en tijdens de regering van Murad III bouwde Sinan de andere twee minaretten. Het kruis op de centrale koepel werd vervangen door een halve maan. Binnen in de kerk werden alle afbeeldingen bedekt met een witte pleisterlaag.

Op 1 februari 1935 gaf Mustafa Kemal Atatürk de Aya Sofia zijn oorspronkelijke luister terug en werd het gebouw een museum.

Info:  www.sacred-destinations.com/turkey/istanbul-hagia-sophia


Sultan Ahmet Camii

Blauwe Moskee
Blauwe Moskee

De Sultan Ahmet Camii ( Blauwe Moskee ) is in opdracht van de 19 jarige Sultan Ahmet I gebouwd op de plaats van de oude hippodroom en Byzantijns keizerlijk paleis. De bouw startte in 1609 en werd in 1616 voltooid. Het werd ontworpen door de architect Mehmet Aga, wiens ongelukkige voorganger te licht bevonden was en is geëxecuteerd. Sultan Ahmet I stierf slechts een jaar na de voltooing, op 27 jarige leeftijd. Hij ligt begraven in een mausoleum net buiten de moskeemuren met zijn vrouw en drie zonen.

Een van de meest opvallende kenmerken aan de Blauwe Moskee zijn de zes minaretten. Dit was uniek omdat de meeste moskeeën er één, twee of vier hebben. Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan. Een ander opvallend kenmerk zijn de drie lagen koepels. De centrale koepel van het gebouw is 43 meter hoog en 33 meter in doorsnee, deze centrale koepel is omgeven door een serie lager gelegen koepels en die zijn weer omgeven door koepels van bijgebouwen.

Binnen in de moskee dragen vier enorme zuilen de bogen van de hoofdkoepel. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. De blauwe tegeltjes zijn voornamelijk aangebracht op de hogere delen in de moskee en op de binnenplaats.

De Blauwe Moskee biedt plaats aan zo'n 10.000 gelovigen.

Info:  www.bluemosque.org/


Grand Bazaar

Kapali Carsi
Kapali Carsi

De Grote Bazaar is een van de grootste overdekte markten ter wereld, met 60 straatjes en 5000 winkeltjes. De bouw begon in 1455 en kwam gereed in 1461. Het is een doolhof van straatjes en steegjes. De Oude Bazaar, een zuilenhal met 15 koepels in het midden van de Grote Bazaar, stamt nog uit de tijd van Mehmet Fatih, de daaromheen liggenden Nieuwe Bazzar stamt uit de 16e eeuw. De straatnamen verwijzen naar ambachten, zoals de Juwelen Straat. ( Kuyumcular Caddesi ). Winkeltjes die dezelfde waren verkopen staan vaak bij elkaar.

Verder heb je in de Grand Bazaar nog twee moskeeën, twee badhuizen, vier fonteinen en meedere restaurants en cafe's.

Info:  www.grandbazaaristanbul.org/Grand_Bazaar_Istanbul.html 

www.mygrandbazaar.net


Yerebatan Sarayi

Byzantijnse Basilica Cisterne
Byzantijnse Basilica Cisterne

Basilica Cisterne is een zesde-eeuws ondergrondse waterreservoir, aangelegd door de Byzantijnse keizer Justianus als wateropslagplaats voor zijn paleis en gebouwen er omheen.  De Basilica Cisterne, zo genoemd omdat hij onder de Stoa Basilica lag, een groot Byzantijns openbaar plein, is een grote ruimte van 138 x 64,4 meter en had een capaciteit van 80.000 kubieke meter.

Twaalf rijen van steeds 28 zuilen vormen een woud van 336 marmeren zuilen met Corintische en vroeg Byzantijnse kapitelen. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. Het water werd d.m.v. een aquaduct aangevoerd vanaf het 19 km. verder gelegen Belgrado-woud.

Er zwemmen nu prachtige vissen rond in het waterreservoir, met klassiek muziek op de achtergrond.

Basilica Cisterne wordt ook wel de Verzonken Paleis genoemd ( Yerebatan Saray ).

De ingang van de Cisterne is op Yerebatan Caddesi, en de uitgang tegenover de Aya Sofia op Alemdar Caddesi.

Zeer de moeite waard!


Taksim

Istiklal Caddesi
Istiklal Caddesi

Taksim Square is het hart van het moderne Istanbul. Op het plein staat het Independence monument  ter nagedachtenis aan de oprichter van het Turkse Republiek  Kemal Atatürk, in zijn rol als militair bevelhebber-in-chief, en als staatsman. Op de zuidkant van het monument, met uitzicht op de Siraselviler straat, staan Atatürk, Ismet Inönü en Fevzi Cakmak aan de voorkant en samen met de figuren erachter staan ze symbool voor de stichting van de Republiek. Aan de noordkant, met uitzicht op Cumhuriyet straat, wordt de onafhankelijkheidsoorlog gesymboliseerd. Aan de westkant staat een soldaat met een turkse vlag, symbool voor het Turkse leger.

Taksim-plein is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in Istanbul en tevens het einde van de metrolijn M2.

Om shoppingmall Akmerkez te bereiken gaat  men met deze metrolijn naar

Etiler. De Mall heeft 250 winkels over 4 verdiepingen, en geopend vanaf s'morgens 10 uur tot s'avonds 10 uur. Istiklal Caddesi, voorheen Grande Rue de Pera, begint bij het Taksim-plein en strekt zich uit naar het Galatasaray-plein en Tünel-plein in het zuidwesten. Istiklal is een voetgangersgebied, waar de nostalgische tram het enige toegestane voertuig is, behalve politie e.d. Hij rijdt vanaf Tünel-station naar het Taksim-plein. Aan deze straat staan o.a. kledingzaken, boetiekjes, muziek en boekwinkels, galeries.cafe's, restaurants, koffiehuizen  en patisserieën.

In de omgeving vind men de consulaten van verschillende landen.

Info:  http://www,genietvanistanbul.nl/toerisme/taksim-plein-wordt-verkeersvrij/


Galata Toren

Galata Kulesi
Galata Kulesi

De eerste Galatatoren werd gebouwd in 528 ten tijde van het Byzantijnse Rijk. Deze werd later tijdens de kruistochten verwoest, maar de Genuezen bouwden in 1348 een nieuwe. In 1453 werd de toren veroverd door de Turken.

 

Boven in de toren bevindt zich een restaurant en van daaruit kan men buiten via een omloop van een prachtig uitzicht genieten. De toren is 61 meter hoog ( gemeten vanaf het zeeniveau 140 meter. ), de diameter van de toren is 8,95 ( waarvan 3,75 meter muur ).

Info:  www.galatatower.net/english/tarih.htm