BUDA - BURCHTWIJK


 Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel

Várpalota
Várpalota

Varhegy (Burchtheuvel) is ongeveer 1,5 km. lang en ligt hoog boven de Donau.

De op de Burchtheuvel gelegen Burcht van Buda ( voormalig Koninklijk paleis ) is een kasteelcomplex dat bestaat uit meerdere gebouwen.

Het Koninklijk paleis bestaat uit een aantal vleugels gelegen rond een centraal binnenplein, het Leeuwenhof. Aan dit binnenplein ligt de Nationale Bibliotheek, de Nationale Galerie en het Historisch Museum van Budapest.

Verder zijn er meerdere standbeelden en fonteinen, waaronder de Matthiasfontein.

 

De Szechenyi bibliotheek werd opgericht in 1802 door Graaf Szechenyi, die zijn verzameling van 15.000 boeken en manuscripten schonk aan de bibliotheek . In 1803 werd de bibliotheek geopend voor de bevolking.

Sinds 1985 is de Szechenyi bibliotheek in het huidige pand ondergebracht.

 

De Nationale Galerie heeft een uitgebreide verzameling Hongaarse kunst van de middeleeuwen tot heden.

 

Het Historisch Museum geeft een overzicht van de geschiedenis van Budapest, vanaf de prehistorie tot het moderne tijdperk.

 

Sinds 1988 staat de Burchtheuvel op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Klik rechts in kolom op geschiedenis voor informatie over de geschiedenis van de Burchtheuvel.

 

Info:  http://www.wereldpagina.nl/index.php/De_Burchtheuvel_van_Boeda_(V%C3%A1r)

Info: 360cities.net ( prachtige panorama! )

 

 Máthyás Kút
Máthyás Kút

 

De Matthias-fontein (1904) is ontworpen door Alajos Stróbl en beeldt een scene uit uit de legende van Koning Matthias en de mooie boerendochter Ilonka.

 

 


Sándor-Paleis

Sándor-palota
Sándor-palota

Het Sándor paleis is de officiële residentie en kantoor van de president van de Republiek Hongarije en is vernoemd naar Graaf Vincent Sándor.

Het is gelegen naast de Burcht van Buda ( Koninklijk paleis ) op de Burchtheuvel en is gebouwd tussen 1803-1806 in neo klassieke stijl.

 

Het paleis behoorde toe aan aartshertog Albrecht, de keizerlijke gouverneur van Hongarije, tot aan de mislukte Hongaarse revolutie van 1848 toen het paleis en de aangrenzende gebouwen tegenover het plein werden verhuurd als overheidsgebouwen. Na een periode van huren werd de Hongaarse premier Gyula Andrassy eigendom van het gebouw. Andrassy renoveerde het gebouw. In totaal woonden negentien Hongaarse premiers-ministers in het paleis, waarbij iedere bewoner het paleis aanpaste aan zijn smaak.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Sándor paleis door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd. 

Het duurde tot 1989 voordat men met de restauraties begon. De muren van de ruïnes werden ondersteund en vervolgens werd er een dak op gebouwd. In de jaren die volgden werd het paleis hersteld.

 

Het wisselen van de wacht wordt vanaf het balkon met trompetgeschal aangekondigd en is dagelijks om 12.00 uur.

 

Tijdens de zomermaanden is het paleis af en toe open voor het publiek.

 


Vissersbastion

Halaszbastya
Halaszbastya

Het Vissersbastion ( Halászbástya ) is gelegen op de Burchtheuvel en is een van de topattracties van Budapest.

Het is rond 1900 ontworpen in neogotische en neobarokke stijl door Frigyes Schulek en in wit kalksteen gebouwd. Vanaf Clark Adam ter kan men met de Siklo ( kabelbaan ) naar boven.

 

Vanaf de zeven torens en vele terrassen ontvouwt zich een prachtig panoramisch uitzicht ovet het stadsdeel Pest, met aan de oever van de Donau het schitterende Parlementsgebouw ( Országház ). Verder de Margitbrug ( Margit-hid ) en de Kettingbrug ( Széchenyi-Lánchid ), die de stadsdelen Pest en Buda met elkaar verbindt.

Vanaf het Vissersbastion gaat een trap met 145 treden naar beneden.

 

Het Vissersbastion dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Vissersgilde, die verantwoordelijk waren voor de verdediging van dit deel van de stadsmuur in de middeleeuwen. Ook kan het zijn naam hebben gektregen doordat de vissers op het plein naast de Matthiaskerk hun vis verkochten.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vissersbastion zwaar beschadigd. Na de oorlog begon men met de renovatie die tot 1953 duurde.

 

Het vissersbastion te zien bij 360cities.net

Info:  http://www.budapestzin.com/2010/10/st-stephen-fishermans-bastion.html


Matthiaskerk

Máthyás-templon
Máthyás-templon

 

De Matthiaskerk ligt naast het Vissersbastion op de burchtheuvel. Het huidige gebouw werd gebouwd in laat-gotische stijl, in de tweede helft van de 14e eeuw. De kerk werd eind 19e eeuw grondig gerestaureerd.

 

De kerk was het toneel van diverse kroningen en huwelijken.

Koning Matthias is twee maal in de kerk getrouwd, de eerste keer in 1461 met Catharina van Podèbrady en na haar dood is hij in 1476 met Beatrix van Aragón getrouwd. 

Tot op vandaag beschouwen de Hongaren hem als de grootste van alle koningen. 

 

De eerste kroning vond  plaats in 1867. Keizer Franz Joseph I van Oostenrijk en zijn gemalin Elisabeth ( Sisi ) werden gekroond als heersers van Hongarije. Franz Liszt componeerde de beroemde Kroningsmis.

De tweede kroning was die van Karel IV in 1916 ( de laatste Habsburgse koning ) 

 

Tijdens de Turkse bezetting in 1541 werden de fresco's en plafonds vernield en werd de kerk gebruikt als moskee. 

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd.  Na de oorlog werd de kerk gerenoveerd,  waarbij het de gotische stijl terug kreeg en het dak weer de kleurige leien uit de tijd van Matthias.

 

Info:  http://www.sacred-destinations.com/hungary/budapest-matthias-church