Plaka

Plaka is de oudste historische wijk van Athene en ligt op de noordoostelijke helling van de Akropolis, tussen Syntagma en het Monastiraki plein.

Wandelend door de steegjes en omhooglopende straatjes kom je steeds weer winkeltjes en restaurantjes met terrasjes tegen.

De meeste straten in de wijk Plaka zijn afgesloten voor autoverkeer.

Zie ook, cityspotters.com

Zie ook, stedentripper

 

Monastiraki

De wijk Monastiraki ligt aan de voet van de Akropolis en grenst ten zuidoosten aan de oude volksbuurt Plaka. Vanaf het monastirakiplein, richting Agora, vind je veel restaurantjes met terrasjes die uitzicht hebben op de Romeinse  Agora. In deze straten wordt iedere zondag een grote vlooienmarkt gehouden.Op het centrale plein staan dagelijks kraampjes met fruit.

Vanaf het plein loopt men via de winkelstraat Ermou naar het Syntagmaplein

( Grondwetplein )

 

Bezienswaardigheden op het plein zijn o.a. de Tzistarakis Moskee. De moskee werd gebouwd in 1759 onder Ottomaans bewind. Tegenwoordig is er een museum in gehuisvest.

Lees ook www.athensinfoguide.com

 

De Byzantijnse kerk Pantanassa.

De kerk stamt uit de 10e eeuw en hoort bij het klooster Koimesi tis Theotokou. Het is een basiliek met drie gangen, drie kolommen tussen de gangen  en een elliptische koepel over de centrale gang.

 

Bibliotheek van Hadrianus.

Het vrijwel rechthoekige bouwwerk van ongeveer 122 x 80 meter, werd tussen 131 en 132 na Chr. gebouwd door keizer Hadrianus. De huidige naam stamt uit de 19e eeuw. Het bestond uit een ommuurd complex met een grote binnenplaats die aan de noordelijke, oostelijke en zuidelijke zijde werd omgeven door een zuilengalerij. De monumentale entree was op de westelijke zijde. Aan de oostelijke zijde waren een aantal kamers gebouwd, die de eigenlijke bibliotheek vormden. Hier werden de boekrollen bewaard en waren de leesruimtes. 

Lees verder wikipedia ( Bibliotheek v. Hadrianus )

Lees ook www.pausanias-footsteps.nl