IJSLANDReykjavik

Reykjavik
Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en de noordelijkste hoofdstad van de wereld. De oude stadskern ligt tussen de haven en het Tjôrnin meer. Hier vind je nog veel grote huizen met golfplaten bedekt, die in 1900 door reders en kapiteins zijn neergezet. Reykjavik staat bekend om zijn bruisende nachtleven en vele winkels.  De stad bevindt zich op een perfecte locatie om van daaruit belangrijke bezienswaardigheden in het zuidwesten van het eiland te bekijken. Info: www.reykjavik.is


Blue Lagoon

Geothermisch zwembad
Geothermisch zwembad

Blue Lagoon is een geothermisch zwembad in zuidwest IJsland, op 20 minuten rijden van het vliegveld Keflavik en 40 minuten van Reykjavik. Het water krijgt zijn blauwe melkachtige kleur door algen en mineralen, die een helende werking op de huid hebben. de temperatuur van het water is meestal zo'n 38 graden en ruikt sterk naar zwavel. De Blue Lagoon ligt temidden van lavavelden, dichtbij de plaats Grindavik. In 2005 is er bij de Lagoon een erkend Medisch Centrum voor psoriasispatiënten geopend.

Info: www.bluelagoon.com/


Krisuvik ( Seltún )

Hete Bronnengebied Seltún
Hete Bronnengebied Seltún

Dit Seltún geothermische gebied ligt in Zuidwest-IJsland en is een van de actiefste in dit gebied. Het heeft een kleurrijke bodem met hete zwavelhoudende waterbronnen en pruttelende modderpoelen. Er is een houten vlonderpad aangelegd zodat je er veilig tussendoor kunt wandelen.

Info: www.islandsmyndir.is/html_skjol/sudvesturland/krisuvik/forsida_krisuvik_yfirlit.htm


Pingvellir

Pingvellir National Park
Pingvellir National Park

Pingvellir is een gebied van historische, culturele en geologische belang en een populaire toeristische bestemming. Het bevindt zich in een kloof die precies op de breuklijn tussen de Amerikaanse en Europese plaat ligt. Ijsland ligt precies op de Mid Atlantische Rug, waar deze platen uit elkaar drijven.

www.iceland.vefur.is/iceland_nature/geology_of_iceland/index.htm

In Pingvellir kwam in het jaar 930 voor het eerst de Alping, de volksvertegenwoordiging, bij elkaar. Dit gebeurde op de westelijke oever van de Öxará in de openlucht.

In verschillende delen van het land werden deze bijeenkomsten ( Pings of Things genoemd ) al langer gehouden, maar de Alping in Pingvellir werd de belangrijkste. Vrijwel alles wat tot 1271 in IJsland gebeurde had iets met het Alping te maken en de geschiedenis van het land heeft altijd te maken met zaken die hier zijn geregeld. Het was de volksvertegenwoordiging, de voorloper van het parlement van IJsland en Alping die de eerste democratie van Europa vertegenwoordigden. Tot aan het jaar 1798 kwamen ze hier jaarlijks bij elkaar. In 1944 werd hier IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen.

Pingvellir is in 1930 uitgeroepen tot nationale park. Nog steeds worden er bijeenkomsten en festiviteiten gehouden zoals, het 1000 jarig bestaan van IJsland in 1974 en het 1000 jarig christendom in 2000, welke groots werd herdacht.

In het Pingvellir Nationale Park vindt men een informatiecentrum, cafetaria, winkel, een klein kerkje, camping en een hotel. Bij de parkeerplaats boven aan de Allmannagjá is een bezoekerscentrum.

Men kan in het park uitstekend wandelen en bij het hotel zijn waterfietsen en roeibootjes te huur.

Info: www.thingvellir.is/english 

www.whc.unesco.org/en/list/1152

http://www.geolocation.s/vP/42482941/pingvellir/en

 


Geysir

Strokkur
Strokkur

De beroemdste geiser van IJsland , de Stóri Geysir, ontstond in 1294 na een zware aardbeving. Naar hem zijn de bij ons bekende geisers vernoemd. Vroeger spoot hij iedere half uur een waterstraal van 40 tot 60 meter omhoog, maar is nu helaas niet meer zo actief. De Strokkur ligt ongeveer 100 meter van de Geysir vandaan en spuit iedere 4 tot 8 minuten een straal tot 20 meter omhoog. Info: www.visiticeland.org


Gullfoss

Gullfoss
Gullfoss

De Gullfoss is een van de mooiste watervallen van IJsland en is ook bekend als de Gouden waterval. Het water valt in twee trappen, die haaks op elkaar staan, 32 meter met oorverdovend geweld naar beneden in een smalle kloof, die ook weer haaks op de tweede trap staan. De kloof is 70 meter diep, 20 meter breed en 2.5 kilometer lang. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Info: www.visiticeland.org

 


Kerid

Krater
Krater

Kerid is een van de vele soorten vulkaankraters die gevonden zijn in IJsland. Deze is ontstaan door de instorting van een magmakamer na afloop van een eruptie, zo'n 5000-6000 jaar geleden.

De krater is 55 meter diep en is deels gevuld met water.

Info: www.icelandvirtualtour.com/kerid-crater.html


Skógafoss

Skógafoss waterval
Skógafoss waterval

Skógafoss behoort met een hoogte van 60 meter tot een van de grootste op IJsland. Op zonnige dagen ziet men er vaak een dubbele regenboog. De waterval ligt 32 km. ten westen van Vik. Volgens een legende is er door een kolonist een kist met goud onder de waterval verstopt. In het museum van Skógar ligt een ijzeren ring waarvan beweerd wordt dat het de handvat van de kist is.

Het is mogelijk achter de waterval langs te lopen. Aan de oostzijde van de waterval gaat er een wandel/trekkingpad omhoog naar nog meer watervallen en kloven.

 

 


Vik

Het zwarte strand in Vik
Het zwarte strand in Vik

Vik is de meest zuidelijke dorp van IJsland, gelegen aan de ringweg rond het eiland. Het is een voormalig handels en vissersdorp aan de voet van de Reynisfjall ( 340 m. ) en de enige zonder haven. Op de zuidelijke hellingen van de Reynisfjall zijn mooie basalt/lava rotsformaties. Aan de zeezijde van deze berg nestelen veel zeevogels en vooral de papegaaiduikers zijn er in grote getale. Vanuit het dorp wandel je er onderlangs in vijftien minuten naar toe.

Het zwarte strand aan de zuidkant van het dorp werd in 1991 door het Amerikaanse tijdschrift Eilanden Magazine uitgeroepen als één van de mooiste 10 stranden ter wereld.

Info: www.southiceland.is www.icelandtouristboard.com

http://www.en.south.is/DiscoverSouthiceland/TownVillages/vik


Eldhraun

Lavaveld begroeid met Ijslandse mos
Lavaveld begroeid met Ijslandse mos

 Eldhraun is een groot lavaveld in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur, in het zuiden van IJsland. Het is gevormd door een uitbarsting van de Lakagigar die duurde van juli 1783 tot februari 1784. Deze uitbarsting was de meest catastrofale in de IJslandse geschiedenis. Een serie aardbevingen gingen aan de uitbarsting vooraf. Er onstond een 24 kilometer lange spleet waaruit lava stroomde. Deze gesmolten magma stortte via de Skafta rivier omlaag over het laagland. Een gebied van 565 vierkante kilometer werd bedolven onder de lava. De uitstorting van gassen, waaronder naar schatting 8 miljoen ton waterstof fluoride en 120 miljoen zwaveldioxide gaf aanleiding tot wat er sinsdien is bekend geworden als de "Laki Haze" (Klimaatverandering ) in heel Europa.

Een rij van 130 kraters markeren de plaats van de scheur, die van het zuidwesten naar het noordoosten loopt. Op ongeveer tweederde van de scheur ligt de Laki ( 818m ). Het hele gebied is begroeid met een dikke laag IJslandse mos.

Info: www.nat.is/plofin_eldhraun_lava_field.htm

http://www.nat.is/plofin_eldhraun_lava_field.htm

 


Nupstadur

Kerkje uit de 17e eeuw
Kerkje uit de 17e eeuw

In Núpstadur staat een piepklein turfkerkje uit de 17e eeuw en een golfplaten boerderij met een aantal plaggenschuurtjes. Op de achtergrond  liggen prachtige rotsformaties. Ten oosten van de boerderij is een 600 meter hoge steile berg, de Lomagnupur. Volgens de oude mythologie wordt het bezet door één van de vier belangrijkste beschermende geesten van het land, de reus met de ijzeren staaf.

Info: www.nat.is/travelguideeng/nupstadur1.htm


Skógar

Volksmuseum
Volksmuseum

Skógar heeft een zeer uitgebreid volksmuseum dat in 1949 werd opgericht. In het hoofdgebouw kan men een groot aantal gebruiksvoorwerpen bekijken. Ook is er een vissersboot te zien , de Pétursey. Buiten staan enkele historische gebouwen, zoals een herenhuis dat van drijfhout is gemaakt1878 ), een kerkje ( 1879 ), een turfboerderij ( 1880 ), een schooltje ( 1901 ), en een boerderij ( 1919 ). Naast het museum staat nog een transportmuseum, waarin oldtimers en een vliegtuig staan. Verder is er een cafe aanwezig.

Info: www.skogasafn.is


Skaftafell

Skaftafell en de Vatnajökull gletsjer
Skaftafell en de Vatnajökull gletsjer

Het Nationale Park van Skaftafell ligt tussen de plaatsen Kirkjubæjarklaustur ( KLaustur ) en Höfn in het zuiden van IJsland.

In juni 2008 werd het een onderdeel van de grotere Vatnajökull National Park. Het landschap is vergelijkbaar met de Alpen, maar is hier in duizenden jaren gevormd door verschillende invloeden van de natuur, zoals door vulkaanuitbarstingen en door water van de gletsjers en de rivieren. Skaftafell staat bekend om zijn aangename klimaat en de zonnige zomerse dagen.

De waterval Svartifoss ( Black Falls ) valt van een hoogte van ± 20 meter en ligt in een halfronde kloof omgeven door zwarte basaltkolommen. Deze kolommen hebben een zeshoekige vorm. Vanaf het bezoekerscentrum loopt men, vooral bergop, in ongeveer 45 minuten naar de Svartifoss.

Naast een bezoekerscentrum is er ook een camping in Skaftafell Park.

Het is een ideaal gebied voor korte of langere wandelingen. De parkwachters bieden regelmatig begeleide wandeltochten aan. Ook gaan er dagelijks bustochten vanuit het park naar het Vulkanische Laki gebied en naar Jökulsarlon.

Skaftafell ligt op 340 km. afstand van Reykjavik.

Info: www.mountainguides.is/IcelandAttractions/Skaftafell/ 

http://iceland.vefur.is/iceland_travel_info/national_parks/skaftafell.htm


Jökulsarlon

gletsjermeer
gletsjermeer

Jökulsarlon is het grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer, tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. In het ongeveer 200 meter diepe meer drijven witte en lichtblauwe ijsbergen rond, in allerlei formaties. Het gletsjermeer Jökulsarlon ligt vlak bij de Atlantische Oceaan en is daar met een zeer smalle strook land van gescheiden. Deze landstrook wordt door een rivier , die het smeltwater afvoert, doorsneden. In deze rivier zie je veel zeehonden. Het is mogelijk om een boottocht op het meer te maken. Info: www.iceland.vefur.is/iceland_travel_info/Sightseeing/jokulsarlon.htm

www.travelnet.is/Tours/Glacier/glacier_lagoon/