Bremen


Bremen vormt samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen en ligt in het noordwesten van Duitsland.  Als Hanzestad kende Bremen voorspoedige tijden , wat terug te vinden is in het mooie , oude centrum. De stad ligt aan weerszijden van de Weser , de rivier waaraan de oude Hanzestad waarschijnlijk zijn ontstaan te danken heeft. 

 

Bremen werd voor het eerst vermeld in 782. Vijf jaar later stichtte Karel de Grote er een bisdom en werd de stad een steunpunt voor de kerstening van Noord-Europa.  In 1260 trad de stad voor het eerst toe tot de Hanze , maar conflicten met andere Hanzesteden leidden er tot drie keer toe dat Bremen uit het verband werd gezet. 

Tijdens de Tweede wereldoorlog werd Bremen door luchtbombardementen voor meer dan de helft verwoest.

 

De naam van Bremen is verbonden aan het sprookje van "Die Bremer Stadtmusikanten". De hoofdfiguren worden met een standbeeld op het Marktplein geëerd. Een ander symbool van de stad is het uit 1404 stammende Roland standbeeld , dat de vrijheid van de stad symboliseert. Beide beelden staan voor het stadhuis. Het Roland standbeeld  en het oude raadhuis staan sinds 2004 samen op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Schnoor

Schnoor is het oudste gedeelte van Bremen en de enige middeleeuwse wijk.  Het heeft veel smalle straatjes en steegjes en vrijwel geheel autovrij. veel van de huizen zijn in gebruik als Galerie , Antiekwinkel of Restaurant. Het beroemdste huis van het stadsdeel is het Schifferhaus uit 1630 en kun je terug vinden aan de Staverdamm.

Info: reisroutes.nl

 

Böttcherstrasse

De Böttcherstrasse  is een straat in het historische centrum van Bremen en slechts 100 meter lang. Het is beroemd om zijn ongebruikelijke architectuur en behoort tot de belangrijkste culturele bezienswaardigheid en bezoekersattractie van Bremen. 

Een voorbeeld van een bezoekersattractie is het "Haus des Glockenspiels" , waar van januari tot maart 30 Meissner-porseleinen klokken om 12 ,15 , en 18 uur en van april tot december tussen 12 en 18 uur geluid. Tegelijkertijd draaien aan de voorkant van het huis , 10 uit hout gesneden panelen met bekende ontdekkingsreizigers en avonturiers die de oceaan overstaken per schip , of met het vliegtuig. 

Als je Bremen wilt ontdekken , mag je de prachtige Böttcherstrasse in het hart van de stad , niet missen. 

Info: bremen-de

Info: reisroutes.nl

 

Schütting

De Schütting , met zijn prachtige interieur en kostbare meubels , is de thuisbasis van de Bremer kooplieden en is sinds 1849 de zetel van de Kamer van Koophandel van Bremen. De Schütting werd gebouwd van 1537 tot 1538 in de stijl van de strikte , delicate vormen van de renaissancegebouwen in Vlaanderen. In 1944 brandde de Schütting tot de grond toe af , maar zeven jaar later , in 1951 , kon het opnieuw worden geopend. 

Info: bremen.de

Sögestrasse

Een populaire ontmoetingsplaats begint bij de Bronzen Varkens ( 1974 ) in de Sögestrasse. Het dankt zijn populariteit aan het historische thema: In de middeleeuwen werden varkens door de "Saustrasse", de huidige Sögestrasse , van de Herdentor naar de Markt gedreven. 

Info: bremen-de

 

St. Petri-Dom

Als je vanaf het marktplein naar het zuidoosten kijkt , bevindt de kathedraal zich tussen het stadhuis en de burgerij. de bouw van de Romaanse kerk van baksteen en zandsteen dateert uit de 11e eeuw. Sindsdien heeft de kerk talrijke verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Het gebouw staat sinds 1973 op de monumentenlijst.

Info: bremen-de

Info: wikipedia.nl