COUNTY CORK


Beara Peninsula

Dit prachtige schiereiland, met zijn rotsachtige kust vol inhammen en eilandjes, is rijk aan archeologische sites. Het heeft leuke vissersdorpjes zoals Allihies en Castletownbere. Tevens is het eiland een fantastisch wandelgebied met routes die je langs landweggetjes, bergpaden, steencirkels en vissersdorpjes voeren.

Vanaf de punt van het eiland gaat er een kabelbaan naar Dursey island, waar kolonies zeevogels nestelen. Vanaf het eiland heeft men een mooi uitzicht op Bull, Cow en Calf Island. 

Info:  www.bearatourism.com    www.hillwalkireland.com


Glengarriff

Glenngarriff ligt aan de beroemde Bantry Bay en was tijdens het Victoriaanse tijdperk een belangrijke stop aan de Prince of Wales Route. Het is nu vooral bekend als vertrekpunt naar Ilnacullin.( Garnish Island ) Ilnacullin  ligt beschut in de baai van Bantry. De tuinen op het eiland danken hun bestaan aan Annan Bryce, toenmalig eigenaar van het eiland en Harold Peto, architect en tuinontwerper. Harold Peto maakte er in 1910 een exotische tuin van . In de tuin staan neoklassieke follies die worden omlijst door prachtige uitzichten op Bantry Bay. Grote blikvanger is de Italiaanse tuin met een zuilengalerij,  een klassieke folie en een vijver vol lelies. Om er te komen vertrekken er boten vanuit Glengarrif. Tijdens deze korte overtocht vaar je tussen de zeehonden door die in de baai zwemmen of op kleine strandjes liggen.

 Info; www.cork-guide.ie/garnish.htm  www.harbourqueenferry.com

 

Ewe Sculpture Gardens Glengarrif

 

Aan de N71 ligt "The Ewe Sculpture Gardens" 

Deze bekroonde tuin is een attractie die 22 jaar in de maak is door Sheena en Kurt Lyndorff.

Bezoekers komen de tuin in via meerdere bruggetjes over de rivier en beginnen aan een ontdekkingsreis in een mooie mix van kunst en natuur in vier onderling verbonden tuinen.

Men loopt een kilometer langs o.a. een wetenschap en poëzie route. langs watervallen enz.

Het is gelegen op een heuvel en daardoor niet geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn.

 

Kijk op hun website voor openingstijden,

http://www.theewe.com/gardens

The Ewe Sculpture Gardens - Glengarrif
The Ewe Sculpture Gardens - Glengarrif

 

Bantry

Bantry House and Gardens
Bantry House and Gardens

Bantry gelegen aan Bantry Bay is een belangrijke toeristische locatie. Het is gunstig gelegen ten opzichte van de Beara en de Sheep's Head schiereilanden. De stad ligt aan de voet van de heuvels, die tot in de baai doorlopen. Bantry House wordt sinds 1739 bewoond door de familie White, de vroegere graven van Bantry en kijkt uit over de Bantry Bay.

Vanaf de terrassen boven het huis ziet men de haven liggen met Whiddy Island en de Caha Mountains.  De Boboli-tuinen in Florence stonden model voor de Italiaanse tuin, die rond 1850 door de tweede graaf van Bantry werd ontworpen. Begin 18e eeuw werd de rozentuin aangelegd en is in Engelse stijl.

In Bantry House is een uitgebreide collectie meubelen en kunstvoorwerpen te bezichtigen, en in het koetshuis en stallen is de Franse Armada Exhibition Centre ondergebracht, waar men informatie kan krijgen over de mislukte invasie in december 1796.  Info: http://bantry.ie/      www.bantryhouse.com


 

Mizen Head

Boogbrug naar Mizen Head
Boogbrug naar Mizen Head

Mizen Head ligt aan het uiteinde van een schiereiland in het Carbery district in County Cork. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen via een boogbrug over een diepe kloof, naar een weerstation, vuurtoren en een oud signaleringsstation dat nu een museum is. Hier heeft men een prachtig uitzicht op de kolkende Atlantische Oceaan. Hier heeft men tevens kans om Minke, Fin en Humpback walvissen en dolfijnen te zien. 

  Info: http://www.mizenhead.ie/


 

Kinsale

Pittoresk Kinsale
Pittoresk Kinsale

Het middeleeuws stadje Kinsale ligt aan de kust bij de Old Head of Kinsale

waar in 1915 de Lusitania tot zinken werd gebracht en waarbij meer dan 1500 opvarenden het leven verloren.

Het stadje heeft meerdere uitstekende restaurants en staat bekend als de 'Gourmet Capital' van Ierland. Ieder jaar vindt in Kinsale de Gourmet Festival plaats, waar de mensen van heinde en verre op af komen.

Kinsale is ook een van de meest schilderachtige stadjes van Ierland met zijn smalle pittoreske straatjes en kleurijke gevels.

De stad heeft een prachtige haven met veel pleziervaartuigen en ieder jaar worden er internationale zeilevenementen georganiseerd.

Charles Fort is een van de bekendste attracties van Kinsale en ligt 3 km. ten oosten van Summercove. Het is een van de mooist bewaard gebleven 17e eeuwse stervormige fort en heeft vijf enorme bastions. De Engelsen bouwden het fort rond 1670 om de haven van Kinsale te beschermen tegen aanvallen. Het is in 1973 uitgeroepen tot nationaal monument. Er is in Charles Fort een legermuseum gevestigd.

  Info: www.kinsale.ie


 

Cobh

Titanic museum
Titanic museum

Cobh ligt op Great Island, een van de drie eilanden in Cork Harbour, die nu met het vasteland zijn verbonden. De stad werd in 1849 , na een bezoek van Koningin Victoria, herdoopt in Queenstown, maar in 1922 toen Ierland onafhankelijk werd , kreeg het zijn oorspronkelijke naam terug. Vanwege de hongersnood in 1844-1848 vertrokken vanuit de haven van Cobh,  2.5 miljoen Ieren naar Amerika. Het was de haven van Cobh waar de Titanic voor het laatst aanmeerde, voordat het op 11 april 1912 de Atlantische Oceaan opging en aan zijn fatale reis naar Amerika begon.  Info:  www.cobhheritage.com/index2.html   www.titanic.ie   visitcobh.com


 

Middleton

Old Middleton Distillery
Old Middleton Distillery

Een rondleiding door de Old Middleton Distillery is een reis door de geschiedenis van de Ierse Whiskey, dat begint met een audiovisuele presentatie. De tour omvat verder oa. een bezoek aan de graanvoorraden, het waterrad en de grootste ketel ter wereld.

Ter afsluiting krijgt men de gelegenheid om whiskey te proeven.

Info: http://www.tours-jamesonwhiskey.com/age_verification.aspx


 

Blarney Castle

Blarney Castle
Blarney Castle

Volgens de legende wordt iemand die de Blarney Stone kust, uitzonderlijk welbespraakt.  De steen bevindt zich hoog in de muur van het kasteel en om hem te kunnen kussen moet men op zijn rug gaan liggen en achterover gaan hangen terwijl iemand je voeten vasthoudt.

Het kasteel ligt in een prachtige tuin waar men heerlijk kan wandelen.

In de omgeving van Blarney Castle heb je de Blarney Woollen Mills, waar je niet alleen wollen kleding kunt kopen maar ook Waterford Crystal, Belleek China, Aran Sweathers, Keltische sieraden en Iers Linnen. 

  Info:  www.blarneycastle.ie


 

Cork

Fitzpatrick's Second Hand Store
Fitzpatrick's Second Hand Store

Cork is een kleine maar gezellige stad in het zuiden van Ierland. De stad ligt tussen de twee armen van de Lee. Het heeft een compact centrum met veel bezienswaardigheden.

In John Redman Street staat de Butter Exchange Shandon Craft Centre.

De boterbeurs werd geopend in 1770. Men exporteerde ± 500.000 vaatjes boter per jaar. Nu is het de thuisbasis voor het Butter Museum en het Shandon Craft Centre.

St. Finbarr's Cathedral ( 1865-1880 ) aan de Bishop Street, is gewijd aan de stichter en beschermheilige van Cork. Het neogotische bouwwerk is rijkelijk versierd en ingericht met oa. mooie mozaïeken.

Cork City Gaol Heritage Centre is een van de meest toeristische trekpleisters van Cork. Het ligt 2 km. ten noord-westen van Patrick's Street. Bezoekers krijgen door de tentoonstelling en de audiovisuele presentatie een beeld van de gevangenen in de 19e eeuw. De cellen zijn ingericht  met levensechte wassen beelden en er zijn geluidseffecten hoorbaar.

Ook is er een Radio Museum ondergebracht in het museum.

Voor het shoppen zit je ook goed in Cork , zoals in en om St. Patrick Street

 en ook in Paul Street kun je goed winkelen. Overdekt winkelen kan in, Brown Thomas, Douglas Court Shopping Centre en Grafton Mall.

Gezellige Pubs en restaurants vind je overal in Cork. 

Info:  www.corkcity.ie/traveltourism/     www.corkcitygaol.com