MEMPHISAll Memphis Music

Klik op foto
Klik op foto

Sun Studio

Sun Studio is een opnamestudio, geopend op 3 januari 1950 door Sam Phillips op 706 Union Avenue in Memphis, Tennessee. Oorspronkelijk heette het de Memphis Recording Service, dat hetzelfde gebouw deelde met Sun Records.

Vanaf 1954 begon de carriere van Elvis Presley met een platencontract onder de Sun Records label en binnen enkele maanden zag Phillips zijn label massaal uitgroeien als gevolg van Presley's platensucces. Radio en platenzaken in heel het zuiden stonden te popelen om zijn platen te spelen. Vanaf midden vijftiger jaren kwamen Rock 'n'Roll, Country en Rockabbilly artiesten, waaronder Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis naar de Sun Studio voor opnamen.

In 1955 verkocht Phillips het platencontract van Elvis, wegens financiële problemen, aan RCA-Victor

 

Vanaf 1959 opende Sam Phillips , wegens ruimtegebrek, een groter studio aan 639 Madison Avenue genaamd Sam C. Phillips Recording Studio, ook bekend als Phillips Recording. 

 

In 1987 werd het oorspronkelijke gebouw van de Sun Records label en Memphis Recording Service heropend door Gary Hardy als "Sun Studio, een platenlabel en als een toeristische attractie. Het trok bekende namen als U2, Bonnie Riatt en Ringo Starr naar de studio. Chris Isaak nam in 2011 zijn album "Beyond the Sun" op bij Sun Studio. 

Rondleidingen worden ieder half uur gegeven, vanaf 10.30, ook is er een gratis pendeldienst van en naar Graceland & The Rock 'n' Soul Museum.

Info:  http://www.sunstudio.com/

 

Rock N Soul Museum

Het Memphis Rock 'n' Soul museum is opgericht in samenwerking met Smithsonian Institution. (Smithsonian Institution is opgericht in 1846 met het doel toename en verspreiding van kennis en is een groep van musea en onderzoekscentra beheerd door de overheid van de Verenigde Staten ). 

De tentoonstelling in het museum laat het ontstaan van de Rock 'n' Soul muziek zien. Het vertelt het verhaal van de muzikale pioniers die, uit liefde voor muziek, raciale en sociaal-economische belemmeringen overwonnen door de muziek.

Het museum telt zeven zalen met drie audio-visuele programma's, meer dan dertig instrumenten, veertig kostuums enz. 

Info:  http://memphisrocknsoul.org/

Beale Street

Beale Street is een beroemde straat in Downtown Memphis, die loopt van de Mississippi River naar East Street.

 

Memphis is de thuisbasis van de Blues en Rock 'n'Roll en dat vind je terug in Beale Street met zijn vele bekende clubs en restaurants zoals, B B King's Blues Club met fantastische bluesmuziek en heerlijk eten -  King's Palace met Jazz en Zydeco muziek en Cajun gerechten en het Hard Rock Cafe -  toeristen komen dan ook , vooral s'avonds, in grote getale naar Beale Street.

 Info:   http://www.memphis.com/nightlife/

 Info:  http://www.thebealestreetmusicfestival.com/index.html

 

National Civil Rights Museum

The National Civil Rights Museum is gelegen rondom het voormalige Lorraine Motel aan 450 Mulberry Street - Memphis.

Het vertelt de geschiedenis van de Civil Rights Movement vanaf de 17de eeuw tot heden.

 

Het Lorraine Motel was een van de weinige hotels die Afro-Amerikanen overnachtingsmogelijkheden boden. Met de Stax Recording Studio in de buurt kwamer er gasten als Ray Charles, Otis Redding, Aretha Franklin en Wilson Picket.

 

Al snel begon het Lorraine Motel een ontmoetingsplaats te worden van de burgerrechtenbeweging. Dr. Martin Luther King Jr. kwam naar Memphis om de lokale sanitaire openbare werken werknemers te ondersteunen, die sinds 12 maart in staking waren voor hogere lonen en betere behandeling. Op 3 april 1968 leverde hij zijn beroemde toespraak,"Ive been to the Mountaintop" in Mason Temple.

De volgende dag, 4 april 1968 werd Dr. King vermoord door James Earl Ray, terwijl hij op het balkon van "Room 306" stond.

James Earl Ray bevondt zich in de badkamer van een tegenoverliggend appartement en had vandaar een duidelijke uitzicht op het balkon van Dr. King. James Earl Ray werd een paar maanden later op London Heatrow aangehouden.

 

Vanaf september 1991 werd het Motel officieel het "National Civil Rights Museum". Het museum bestaat uit het voormalig Lorraine Motel en de aan de overkant gelegen appartement vanwaar Ray het fatale schot losde.

Info:  http://www.civilrightsmuseum.org/

Info:  http://www.nps.gov/brvb/historyculture/civilrights.htm

Info:  http://www.archives.gov/education/lessons/memphis-v-mlk/

Cottonmuseum

The Cotton Museum is een historische en culturele museum dat in maart 2006 is geopend op de voormalige beursvloer van de Memphis Cotton Exchange, op 65 Union Avenue.

 

Het Cotton Museum is er op gericht om het verhaal van de Katoen-industrie en de invloeden op het dagelijkse leven, de kunst en de ontwikkeling van de regio, levendig te houden. Door middel van Video opnames, Educatieve programma's, Tentoonstellingen, Archief onderzoek en Artefacten wordt het verhaal van het Katoen en de Katoenhandel vertelt.

 

Katoen is ook heel erg verweven met de geschiedenis van de muziek in Memphis. Vroeger werd er door de slaven op de katoenvelden gezongen, waardoor de bluesmuziek ontstond.

 

( Schilderij van James L. Kendrick III ) Het verpakte katoen wordt op een stoomboot geladen.
( Schilderij van James L. Kendrick III ) Het verpakte katoen wordt op een stoomboot geladen.

( Klik op foto voor meer prachtige illustraties uit de Dave Thomson Collection )

 

Mud Island River Park

Mississippi River Museum
Mississippi River Museum

Het Mississippi River Museum is gelegen op het Mud Island River Park, op 125 North Front Street.

Het museum beschikt o.a. over een replica van een Stoomboot, Stoommachines en modelboten. Langs 18 galerijen wordt 10.000 jaar geschiedenis getoond van o.a. Het Transport op de rivier - Muziek op de rivier en Burgeroorlog op de rivier. 

River Walk
River Walk

De River Walk is een 2000 voet ( 609.6 meter ) lange schaalmodel van de Lower Mississippi-rivier vanaf Cairo-Illinois tot aan New-Orleans - Lousiana, waarlangs men kan wandelen. Langs de Walk zijn 20 steden in kaart gebracht.

Info:  http://www.mudisland.com/

 

Memphis Riverboats

Mississippi Riverboat
Mississippi Riverboat

Memphis Riverboats is gelegen op 45 Riverside Drive, tegenover Mud Island. Ze bieden diverse boottochten aan over de Mississippi-rivier, waaronder een Dinner-Cruises of een Sightseeing-Cruise, waar o.a. over het leven van Mark Twain wordt vertelt.

  

 

          

Info:   http://www.memphisriverboats.net/

Info:   http://www.destination360.com/north-america/us/tennessee/mississippi-riverboat-cruises