Ivan Vazov National Theatre

Ivan Vazov National Theatre ( Naroden teater Ivan Vazov" ) 

Het Ivan Vazov theater is het nationaal theater van Bulgarije, evenals het oudste en meest gezaghebbende theater in het land. Het ligt in het centrum van de stad, met uitzicht op de stadstuin.

 

Opgericht in 1904 door kunstenaars, werd het aanvankelijk simpelweg het Nationale Theater genoemd, maar later is het naar de schrijver Ivan Vazov vernoemd. Overigens is Vazov's toneelstuk "Outcasts" de eerste voorstelling die in het theater werd opgevoerd toen deze werd geopend.

 

Het neoklassieke gebouw is ontworpen door de beroemde Weense theaterarchitecten Helmer en Fellner en werd in 1906 voltooid en op 3 januari 1907 geopend.

Het theater werd tijdens een jubileum viering uitgebreid beschadigd door een brand in 1923, maar werd in 1929 gereconstrueerd door de Duitse architect Dülfer.

Een theaterschool werd opgericht als onderdeel van het Nationaal theater in 1925. Het bombardement op Sofia in de tweede wereldoorlog veroorzaakte aanzienlijke schade aan het gebouw, maar werd in 1945 gereconstrueerd. Een andere reconstructie volgde in 1971-1975 en een restauratieproject werd in 2006 uitgevoerd.

 

Het Ivan Vazov Theater heeft 750 zitplaatsen, een kleinere zaal heeft nog 120 zitplaatsen en nog 70 extra zitplaatsen op de vierde verdieping.

 

De gevel van het gebouw is afgebeeld op de voorzijde van het Bulgaarse 50 Levs bankbiljet, uitgegeven in 1999 en 2006.

 


Monument to the Soviet Army

Het monument van het Sovjetleger is gelegen aan de Tsar Osvoboditel Boulevard en beeldt een soldaat uit het Sovjetleger af als een vrijheidsstrijder, omringd door een Bulgaarse vrouw die haar baby vasthoudt en een Bulgaarse man.

Rondom op het hoofdmonument zijn sculpturengroepen te zien.

 

Het monument werd in 1954 gebouwd ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de bevrijding door het Sovjetleger, de Russische interpretatie van de militaire geschiedenis van Bulgarije tijdens de tweede wereldoorlog.

 

Op 17 juni 2011 werd het monument 's nachts geschilderd door een groep anonieme kunstenaars die zichzelf "Destructive Creation" noemden en die de Soldaten van het Sovjetleger "verkleden" als de populaire Amerikaanse Superman, Robin, Santa Claus, The Mask, Wonder Woman, Joker of Captain America.

De verf werd drie dagen later verwijderd. Het gebeuren werd breed uitgemeten door de internationale media,

De aan het begin onbekende kunstenaars werden zelfs vergeleken met Bansky en "Bansky of Bulgaria" genoemd.

Het heeft serieuze pro en anti-Russische discussies in de Bulgaarse samenleving uitgelokt. Ondertussen noemde de Minister van Cultuur Vezhdi Rashidov het een daad van vandalisme.

Lees verder Wikipedia


Alexander Nevsky Cathedral ( Chram Pametnik Sveti Alexander Nevskij )

De Alexander Nevski-kathedraal is een Bulgaars-orthodoxe kathedraal en is is neo-byzantijnse stijl gebouwd. Het dient als de kathedraalkerk van de patriarch van Bulgarije. De kathedraal is een van de grootste Oosters-orthodoxe kathedralen ter wereld, evenals een van de symbolen en voornaamste toeristische attracties van Sofia.

De kerk beslaat een oppervlakte van 3.170 vierkante meter en kan 10.000 mensen herbergen. Het is de op een na de grootste kathedraal in de Balkan, na de Sint Sava kerk in Belgrado.

 

De eerste steen werd gelegd in 1882, maar het meeste werd gebouwd tussen 1904-1912. 

Saint Alexander Nevski was een Russische prins. De kathedraal werd gebouwd ter ere van de Russische soldaten die zijn omgekomen tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877-1878, waardoor Bulgarije werd bevrijd van de Ottomanse heerschappij.

 

De kathedraal is een basiliek met gekruiste koepels met een centrale koepel. De vergulde koepel van de kathedraal is 45 meter hoog met een klokkentoren die 53 meter bereikt. De tempel heeft 12 klokken met een totaal gewicht van 23 ton, de zwaarste weegt 12 ton en de lichtste 10 kilogram. Het interieur is versierd met Italiaanse marmer in verschillende kleuren.

Lees verder Wikipedia


Russian Church ( Ruska Tsarkva )

De Russische kerk, officieel bekend als de kerk van Sint-Nicolaas de Mirakelmaker

( Tsarkva "Sv. Nikolay Chudotvorets" ), is een Russisch-orthodoxe kerk in het centrum van Sofia, gelegen aan de Tsar Osvoboditel Boulevard.

 

De kerk werd gebouwd op de plaats van de Saray-moskee, die in 1882 werd verwoest, na de bevrijding van Bulgarije door Rusland uit het Ottomaanse rijk.

Het werd gebouwd als de officiële kerk van de Russische ambassade, die ernaast lag en van de Russische gemeenschap in Sofia. De kerk werd vernoemd, zoals de traditie was voor diplomatieke kerken, naar de patroonheilige van de keizer die Rusland op dat moment regeerde ( Nicolaas II van Rusland ). 

 

De bouw van de kerk begon in 1907 en werd ingewijd in 1914. De kerk bleef open na de Russische revolutie en tijdens de communistische periode in Bulgarije

( 1944-1989 ), hoewel priesters en kerkgangers zorgvuldig werden gadegeslagen door de politie van de staatsveiligheid.

De buitenkant is gerestaureerd door de Russische regering. 

De crypte met overblijfselen van de aartsbisschop Seraphim bevindt zich onder de hoofdverdieping van de Russische kerk.


Socialist Art Museum ( Muzey na Sotsialisticheskoto Izkustvo )

Het Museum van Socialistische Kunst is een museum dat de geschiedenis van het communistische tijdperk in Bulgarije beschrijft. Het werd opgericht op 19 september 2011 te midden van de controverse over de naam, die aanvankelijk werd voorgesteld als "Museum van Totalitaire Kunst". De collectie grote en kleine beelden, borstbeelden en schilderijen van het museum vertgenwoordigd de periode van 1944-1989, van de oprichting van de volksrepubliek Bulgarije tot de val van het communisme.

 

Het museum heeft een oppervlakte van 7.500 vierkante meter in de buitenwijk van Sofia,

( In de buurt bekendstaand als de "Rode Ster" ) en bestaat uit drie delen, een buitengedeelte met beelden van o.a. Todor Zhivkov, Stalin en Lenin, een tentoonstellingshal en een videohal waarin films/journaals worden vertoond. 

Het museum is onderdeel van de Nationale Kunstgalerie.

Lees verder Wikipedia

 

Socialist Art Museum