Moravië


Kromeriz

Kromeriz is zonder twijfel een van de mooiste steden van Tsjechië, met een rijke geschiedenis en belangrijke monumenten. Het historisch centrum heeft pittoreske straatjes met gezellige hoekjes en arcades. De stad heeft een unieke sfeer en nodigt uit om rond te wandelen en te ontdekken. Kromeriz wordt ook wel Athene van Haná genoemd, een stad waarvan de pracht en spectaculaire schoonheid voor een plekje op de werelderfgoedlijst van de UNESCO hebben gezorgd. 

Info: Lees meer op visitczechrepublic.com

 

Kromeriz-Kasteel ( Aartsbisschoppelijk Paleis )

Het Kromeriz-kasteel werd gebouwd op de plaats van een gotisch kasteel.

Aan het begin van de 16e eeuw liet bisschop Stanislaus Thurzo het ombouwen tot een renaissancekasteel, het kasteel deed toen dienst als hoofdverblijfplaats van de bisschoppen van Olomouc. Vanaf 1686 werd onder de aartsbisschop van het bisdom van Olomouc het paleis herbouwd in de late barokstijl. Ook het terrein van het Kasteelpark en de Bloementuin gaan terug tot deze tijd.

 

Tijdens de revolutie van 1848 zocht het Oostenrijkse parlement toevlucht in het aartsbisschoppelijk paleis.

En meer recentelijk, in 1984, werden hier scenes van Amadeus gefilmd.

 

Tegenwoordig is het eigendom van de Tsjechische staat, terwijl de fotogalerij en het interieur eigendom zijn van de aartsbisdom Olomouc. 

Het voormalig aartsbisschoppelijk paleis werd in 1998 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst, samen met het Kasteelpark en de Bloementuin met zijn Rotonde.

Info: www.mamaija.net/wiki

 

Wandelroutes

Het Toeristische Informatie Centrum in Komeriz heeft een reeks van vier korte wandelroutes met een sightseeingthema uitgezet. Voor elk thema is er een handige routekaart uitgegeven om onderweg mee te nemen. 

De vier thema's zijn;

In de voetsporen van de joodse geschiedenis. Info: kromeriz-eu

Kerken die de geschiedenis van de stad vormen. Info: kromeriz-eu

De ontdekkingsexpeditie voor kinderen. Info: kromeriz-eu

Het kasteel en tuinen van de aartsbisschop. Info: kromeriz-eu