Sachsen
Zwinger

De Zwinger is een paleizencomplex gebouwd door Matthäus Daniel Pöppelman en een meesterstuk van Duitse Barokarchitectuur. Het complex werd gebouwd, in meerdere etappes, tussen 1710 en 1732.

De locatie was vroeger onderdeel van de vesting van Dresden, waarvan de buitenste muur bewaard gebleven is.

 

Toegang tot de Zwinger krijgt men via de Kronentor in het westen.

De hoekpaviljoens en de daarmee verbonden bogengalerij aan de muurzijde waren de eerste gebouwen, deze galerijen waren bedoeld als orangerie. Een van de hoogtepunten is de Wallpavillon. De bekroning van het paviljoen zijn  de figuren van Permosers, met Hercules die de aardbol draagt.

Aan de zuidzijde van het complex is een zelfde ruimte, in spiegelbeeld, het Glockenspielpavillon. Het klokkenspelpaviljoen, van Meissner porselein, stamt uit 1930. Na een grondige renovatie en 16 nieuwe

klokken klinkt het klokkenspel, sinds april 1995, weer als nieuw. Er zijn 24 melodiën geprogrammerd.

 

Het vergulde Kronenpoort symboliseert de Poolse koning August der Starke. Het Nymphenbad, een barokke waterkunstwerk, staat achter het Franse paviljoen. De bronnen in het 116x204 m. grootte Zwingerhof zijn ontworpen door Pöppelmans en in de 20e eeuw gerealiseerd.

 

Achter de Zwinger is de 80 meter lange Reithalle ( 1749-1795 ) welke gebouwd is door Christian Traugott Weinlich in classisistischestijl.

De Fassade uit zandsteen toont een tweespan van Franz Pettrich.

De manege brandde in 1945 af en in 1952 weer opgebouwd. Het dient vandaag de dag als Theateratelier.

 

Tegenwoordig bevind zich aan de westzijde van de Ostra-Allee een Orangerie ( 1841 ) in Neorenaissance-stijl van Otto von Wolframsdorfs.

Vroeger overwinterden hier de sinaasappelbomen van de Zwinger. Aan de in 1945 verwoestte gebouw herinnerd alleen nog een fassade.

 

Het hoogtepunt in de Gemäldegalerie Alte Meister is de Sixtijnse Madonna.

Het Gemäldegalerie is één van de belangrijkste kunstmuseums ter wereld en heeft één van de rijkste verzamelingen oude Europese schilderijen.

 

De Porseleinverzameling is één van de grootste ter wereld.

August der Starke wilde met zijn porseleinverzameling indruk maken. Hij dacht aan een "porseleinen-paleis" die de Saksische residentie van Europa moest worden, maar voordat het zover was kwam August te overlijden ( 1733 ) en bleef het een droom.

August der Starke is in 1710 begonnen met het verzamelen van porselein. Naast stukken uit zijn eigen Meissner fabriek kocht hij ook stukken uit Oost-Azië. In 1717 werd de verzameling in het Japanse paleis ondergebracht en in 1876 werd het overgebracht naar het Johanneum.

De Sovjetunie gaf in 1958 de aan het einde van de oorlog meegenomen kunstschatten terug. Vanaf 1962 zijn ze in het zuidwest paviljoen van de Zwinger te bewonderen.

In 2000 werd de eerste orgel, met een perfect afgestelde set van buizen, uit Meissner porselein gemaakt.

In 2010 bestaat Manufactur Meissen 300 jaar. 

Info:  http://www.besuchen-sie-dresden.de/index.php?act=zwinger

Info:  http://www.meissen.com/de/limitierte-kunstwerke

Info:  http://www.holidaycheck.de/vollbild-Zwinger+Plan-ch_ub-id_1157754180.html

 


Residenzschloss

Residenzschloss naast de Hofkirche
Residenzschloss naast de Hofkirche

In het centrum van het historische Dresden staat het Residenzschloss, een van de oudste gebouwen in Dresden.

Het was ooit het centrum van de macht van de Saksische keurvorsten en koningen. De oorsprong gaat terug tot 1289 toen hier een fort werd gebouwd. Rond 1400 werd met de bouw van de Hausmann toren begonnen en in het midden van de 16de eeuw groeide het kasteel verder uit tot een prachtige renaissance-paleis. In de tweede helft van de 16de eeuw werden de Koninklijke Stallen en de Langer Gang gebouwd.

Nadat het in 1701 door brand werd verwoest is het onder August der Starke weer herbouwd. Het paleis is voor het laatst uitgebreid tussen 1889 en 1901.

 

  Als gevolg van de luchtaanvallen in de laatste maanden van de tweede -wereldoorlog brandde het paleis met zijn rond 500 zalen en kamers opnieuw tot de grond toe af. Het grootste deel van zijn kostbare interieur ging verloren.

In 1985 begon men met de wederopbouw van het museumcomplex van de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden. Als eerste verhuisde het Prentenkabinet in april 2004 naar het Koninklijk Paleis en in september 2004 werd de "New Green Vault " geopend.

Vanaf 2010 kan men de voor 4 miljoen euro gereconstrueerde Engelse trap in het paleis opnieuw bewonderen en ook de Turkse kamer is in 2010 geopend.

In 2013 moet de uitbreiding van het paleis worden afgerond.

Info:  http://www.skd.museum/de/museen-institutionen/residenzschloss/index.html

Info:  http://www.besuchen-sie-dresden.de/index.php?act=residenz-schloss


Hofkirche ( Kathedral St. Trinitatus )

Kathedraal St. Trinitatus ligt in het centrum van Dresden en is sinds 1980 de Kathedraal van het Bisdom Dresden-Meissen. Het is de jongste barokke gebouw in Dresden en met 4800m² de grootste kerk in Saksen. De kerk werd onder keurvorst August III van Polen tussen 1739 en 1751 gebouwd.

Op 13 februari 1945 werd de kerk tijdens luchtaanvallen getroffen, het dak en de gewelven stortten in en de buitenmuren raakten beschadigd. Na de oorlog is men met de wederopbouw, die tot 1965 duurde, begonnen. 

In de crypte van de kerk liggen de stoffelijke resten van katholieke vorsten en koningen van het Huis van Wettin en hun nabestaanden. Ook het hart van August der Starke wordt hier bewaard.                                Momenteel is de kerk wegens restauratiewerkzaamheden gesloten. Men hoopt in september 2012 weer open te gaan!!!

Info:  http://www.dresden-und-sachsen.de/dresden/hofkirche.htm


Frauenkirche

Frauenkirche
Frauenkirche

De Frauenkirche is door vernietiging en daarna de wederopbouw uitgegroeid tot een symbool van tolerantie en vrede.

Het werd in 1726-1743 gebouwd door Georg Bähr. De 100 meter hoge koepel "Stenen Klok" was niet alleen het hoogtepunt van de skyline van de stad, maar tevens een architectonische uitdaging.

Een dag na de luchtaanval, op 13 februari 1945, stortte het gebouw in omdat het zandsteen niet opgewassen was tegen de hoge temperaturen.In 1982 werd de ruine een plek waar de vredesbeweging samen kwam en werden er vreedzame demonstraties gehouden tegen het DDR regime. 

Na de Wende werd er aan de wederopbouw begonnen en in 2005 afgerond.

Meerdere malen per jaar worden wetenschappers en belangrijke publieke figuren uitgenodigd om over vredesvraagstukken te discussiëren.

Info:  http://www.frauenkirche-dresden.de/


Semperoper

Semperoper
Semperoper

De Semperoper is de meest bekende operagebouw in Duitsland en het concertzaal van de Sächsische Staatskapelle Dredsden, één van de oudste en meest prestigieuze orkesten ter wereld. De opera werd oorspronkelijk gebouwd door Gottfried Semper tussen 1831en 1841 in Italiaanse Renaissance stijl. Na een brand in 1869 werd de opera herbouwd door Manfred Semper, de zoon van Semper , en voltooid in 1878.

In augustus 1944 werd de Semperoper gesloten en een half jaar later vernietigd door de bombardementen op Dresden. Vanaf 1977 is onder leiding van de architect Wolfgang Hänsch de wederopbouw, aan de hand van de originele tekeningen en met enkele uitbreidingen aan de achterzijde, begonnen. Op 13 februari 1985 , precies 40 jaar na de tweede vernietiging van het gebouw, werd het voor de derde keer heropend met het stuk "Freischutz" van Carl Maria von Weber.

Op de gevel zijn zes sculpturen; de dichters Goethe en Schiller bij de ingang, Shakespeare en Sophocles aan de linkerzijde en Moliere en Euripides aan de rechterzijde. Binnen zijn alle kamers en gangen versierd met schilderijen. De Semperoper biedt plaats aan ongeveer 1300 bezoekers.

 In 2002 leed het gebouw zware schade door de overstromingen, maar dankzij hulp uit de hele wereld kon het in december 2002 weer worden heropend.

Info:  http://www.semperoper.de/haus.html

 


Grünes Gewölbe

Hofstaat zu Delhi
Hofstaat zu Delhi

Het wereldberoemde Grünes Gewölbe is één van de rijkste schatkamers van Europa.

Sinds de opening in 2004 van de Neues Grüne Gewölbe en de Historisches Grüne Gewölbe in 2006 hebben meer dan 3 miljoen bezoekers de kunstschatten bewonderd.

In het Historisches Grünes Gewölbe is de reconstructie te zien van de schatkamer van August der Starke en in de Neues Grünes Gewölbe

is o.a. het Hof van de Groot Mogul van Indie, gemaakt door de Hofgoudsmid van August der Starke -  Johann Melchior Dinglinger, te bewonderen.  Samen met zijn broer Georg Friedrich ( Emailleur ) zijn broer Georg Christoph ( Juwelier ) en veertien medewerkers werd er zeven jaar aan de "Hofstaat zu Delhi am Geburtstag des Grossmoguls Aureng-Zeb" gewerkt. Het geeft weer hoe het er aan het Hof van de Groot Mogul van Indie aan toe ging. Er zijn 4909 diamanten, 164 smaragden, 160 robijnen, 16 parels en 2 cameo's in verwerkt en is 58 x 142 x 114 cm groot.

Info:  http://www.skd.museum/en/museums-institutions/residenzschloss/gruenes-gewoelbe/index.html

Info:  http://www.focus.de/reisen/reisefuehrer/gruenes-gewoelbe_aid_20645.html

Info:  http://www.royal-magazin.de/german/sachsen/index.htm

Info:  http://www.familienverband-dinglinger.de/