ITALIE


Voor Bestemmingen Italië Klik RechtsPompei

Door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus werd Pompei bedolven onder een dikke laag as en puimsteen, waardoor het een van de best bewaarde Romeinse steden is. Nergens kun je zo'n goede indruk krijgen van het leven in een Romeinse stad. Vlak buiten de stadsmuren staat de Villa dei Misteri, een van de beroemdste villa's van Pompei, met schitterende fresco's. Pompei staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Trek voor een bezoek aan Pompei een hele dag uit. Vanuit Napels met de Circumvesuviana makkelijk te bereiken. ( halte Pompei Scavi ) Info: www.pompeionline.net    https://sites.google.com/site/ad79eruption/home


 

Herculaneum

Hercanuleum, gelegen aan de baai van Napels, werd evenals Pompei getroffen door dezelfde vulkaan uitbarsting in 79 na Christus.Het verschil was dat deze Romeinse stad bedolven werd onder een dikke laag modder en lava van zo'n 25 meter. Doordat de huizen volstroomden met deze modder en lava werden ze beschermd tegen instorten, waardoor er veel bewaard gebleven is. De stad was veel kleiner dan Pompei, maar ook veel rijker. Hier verbrachten de welgestelde Romeinen hun vakantie. Vanuit Napels met de Circumvesuviana te bereiken. ( halte Ercolano Scavi ) Info: http://www.proxima-veritatie.auckland.ac.nz/Hherculaneum/


Amalfi

Amalfi - Duomo
Amalfi - Duomo

Amalfi ligt in de provincie Salerno aan de Amalfikust en is omringd door kliffen. De weg langs de Amalfikust kronkelt zich, hoog boven de zee gelegen, over de gehele lengte van de kust .

 

Amalfi zelf bestaat uit smalle straatjes, steegjes en trappen die weer naar verborgen pleintjes leiden.

De Duomo ( Kathedraal ) dateert uit de 11de eeuw en wordt bereikt via een trap met 62 treden. Het interieur is in barokke stijl en de buitenkant heeft duidelijke Arabische invloeden.  Info:  http://www.amalficoasts.com/amalfi/english/cathedral.html

 

In het Valle dei Mullini, 'Dal van de molens', stonden vroeger veel papiermolens. Amalfi was één van de eerste plaatsen in Europa waar papier werd vervaardigd.

Aan de Via delle Cartieri 24 ( Valle delle Ferriere ) staat het papiermuseum Museo della Carta.

Info:  http://www.cartadiamalfi.com/eng/history.asp

 

Bekend staat de Amalfikust ook om zijn likeur, de Limoncello. De likeur wordt voornamelijk geproduceerd in Zuid-Italie o.a. aan de Golf van Napels, Ischia, Capri en aan de Amalfikust. Het wordt gemaakt van de schil van de Sorrento-citroenen ( ook wel Femminello genoemd ). Dit is een middelgrote tot grote citroen met een gewicht van tenminste 85 gram, heeft een sterke geur en is zeer sappig.

Info:  http://www.dreamofitaly.com/public/Limoncello-The-Nectar-of-Italys-Amalfi-Coast-Free-Italy-Travel-Advice.cfm

 

Ceramica Il Ninfeo is gelegen in het centrum van Amalfi en is een showroom met keramiek uit o.a. Umbrie, Toscane en uit Vietri.

Vietri Sul Mare is een stadje aan de Amalfikust en staat bekend om zijn keramiek. Door de eeuwen heen is de kunst van het pottenbakken doorgegeven aan de volgende generaties.

In het Museum voor Keramiek bij Villa Guariglia Raito en in het Cargalerio Museum worden de topstukken tentoongesteld.

Info:  http://www.pianetaceramicavietri.it/index.php?lang=en

 

Amalfi staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

 

 

 


Paestum

Tempel van Neptunus
Tempel van Neptunus

Paestum is de klassieke Romeinse naam voor Poseidonia, een belangrijke stad uit het oude Magna Graecia, het in de Oudheid door Grieken gekoloniseerde gebied in het zuiden van het huidige Italië. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië en ligt ongeveer 85 km. ten zuiden van Napels. De tempels en de opgravingen liggen op een uitgestrekt terrein. Het meest zuidelijk ligt de Basilica, het is de oudste van de drie tempels en werd rond 550 voor Chr. gebouwd in archaisch Dorische stijl. Even ten noorden daarvan verrijst de majestueuze Neptunus-tempel ( vereerde god van het water ) die rond het midden van de 5e eeuw voor Chr. werd gebouwd in Dorische stijl en is een van de best bewaarde Griekse tempels in Europa.

Helemaal aan het eind bevindt zich de Ceres-tempel. ( godin van de groei van planten ) De opgravingen begonnen rond 1930 en brachten een aantal schitterende voorwerpen aan het licht die te bewonderen zijn in het archeologisch museum. Info: www.sacred-destinations.com/italy/paestum   


 

Napels

Napels is de derde stad van Italië en de grootste van Zuid-Italië. De ligging van de stad zorgt voor prachtige uitzichten over de baai van Napels, met de altijd aanwezige Vesuvius op de achtergrond.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Museo Nazionale Archeologica, één van de toonaangevende archeologische musea van Europa.

In de oude wijken van de stad kun je nog de eigen unieke sfeer van Napels proeven, met name in de Spaccanapoli waar in de steegjes de wasgoed tussen de huizen hangt. Napels heeft ook prachtige kastelen zoals, Castel Nuovo met de enorme ronde torens uit de 13e eeuw en Palazzo Reale uit de 17e eeuw.

 

Info: www,italyguides.it/us/napoli/naples.htm

 

Archeologisch Museum Napels


 

Cerveteri

Etruskische graven
Etruskische graven

De Etruskische Necropool Ceveteri (in Latijns Caere ) is een echte dodenstad en ligt in het westen van Italië in de provincie Rome. Het is een van de belangrijkste Etruskische steden en heeft indrukwekkende Tumulusgraven, die de vorm van een heuvel hebben, begroeid met gras. 

Net zoals de Egyptenaren geloofden de Etrusken in een leven na de dood, hun graftombe werd dan ook ingericht met gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven.

De Tombe van de Reliefs is een graf uit de 4e eeuw voor Christus  en is toegankelijk via een lange trap naar een grote hal met een plafond die wordt ondersteund door twee zuilen. Het bevat 13 nissen met dubbele kussens met rood geschilderd stucwerk. Daaronder is er nog plaats voor 34 lichamen. In de muren zijn verschillende voorwerpen uitgehouwen, o.a. gereedschap en huishoudelijke voorwerpen.

De Tombe van Regolini-Galassi werd in april 1836 door Alesandro Regolini en Vincenzo Galassi ontdekt en stamt uit de 7e eeuw voor Christus. Het bestaat uit een uit de rotsen gehouwen toegangsweg ( dromos ) die uitkomt in een lange centrale ruimte ( cella ). Aan beide zijden van de dromos bevinden zich twee kleine zijruimten. In de cella lag een vrouw begraven, bedekt met kostbare gouden sieraden en edelstenen. In de rechter zijruimte van de dromos lag een asurn met asresten van een man.

De gehele inhoud van het graf is overgebracht naar het Vaticaan Museum, waar het Museo Gregoriano Etrusco werd ingericht.

Sinds 2004 staat Cerveteri op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Info:  whc.unesco.org/en/list/1158

Zie ook, Website of the Necropolis of Ceveteri


 

Ostia Antica

Via Insula Di Diana
Via Insula Di Diana

Ostia is gesticht ± 620 jaar voor Christus en betekent mond, naar de monding van de rivier de tiber waar Ostia vroeger gevestigd was. De stad was verbonden met Rome door de Tiber en door een weg, de Via Ostiensis. Als gevolg van verzilting ligt het nu niet meer aan zee maar verder landinwaarts.

Als je de entree van Ostia Antica voorbij bent sta je eigenlijk op de oude weg naar Rome, de via Ostiense, die naar de Porta Romana Leidt.  Door de Porta Romana gaande kom je o.a. langs de Terme di Nettuno, ( een badhuis ) Piazae della Corporazione, ( plein met zuilengalerij ) Insula dei Dipinti, ( gebouwencomplex met mozaiek ) en het Capitoleum, ( de belangrijkste tempel van Ostia ) verder zijn er ook nog diverse graftombes, sarcofagen en een kapel te bezichtigen.

Vanuit Rome te bereiken door vanaf metrohalte Piramide ( Lijn B ) een trein te nemen.  Alle treinen stoppen bij halte Ostica Antica en vandaar is het 5-10 minuten lopen.

Info:  http://www.initaly.com/regions/latium/ostia.htm