Hamburg


De Metropool Hamburg is de op een na grootste stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad: de rivier de Elbe verbindt Hamburg met de Noordzee. Dankzij de vele rivieren en kanalen is Hamburg de stad met de meeste bruggen in Europa. 

 

Hamburg is ook een van de leukste en verrassende steden in Duitsland. Van cultuur snuiven tot winkelen en van gezellig uit eten tot een bezoek aan de vele cafe's  en trendy clubs aan de Reeperbahn in St. Pauli , Hamburg heeft veel te bieden. De stad mag zich ook plaatsen in de top 3 van musical steden ter wereld , samen met Broadway in New York en Londen. 

 Info: allesoverduitsland.nl

 

De geschiedenis van de stad begint omstreeks 825 met de aanleg van de "Hammaburg", een klein kasteel aan de noordoostgrens van het Karolingische Rijk onder keizer Lodewijk de Vrome ( zoon van Karel de Grote ) . In 834 wordt het kerkje binnen de burcht de zetel van het nieuwe aartsbisdom Hamburg. De zetel van het aartsbisdom wordt echter in 848 naar Bremen verlegd , waarna er sprake is van aartsbisdom Hamburg-Bremen. Bijna 300 jaar speelt Hamburg alleen een rol in de kerkgeschiedenis als basis voor de kerstening van Noord-Europa. 

Info: lees verder wikipedia.nl

Niet zo bekend is dat er in Hamburg tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een verzetsbeweging actief was. Deze wordt ook wel Weisse Rose Hamburg genoemd en was actief vanaf 1935-1943. Vaak worden leraren en leerlingen van de Lichtwarkschule hierin aangehaald. Opvallend was hun geweldloosheid. Toch zijn ook hierom mensen omgebracht. Ook waren er contacten met de Weisse Rose in München.

Tijdens de Tweede wereldoorlog onderging Hamburg een reeks geallieerde luchtaanvallen , die een groot deel van de stad en de haven verwoestten. 

Op 23 juli 1943 creëerde de RAF met brandbombardementen een vuurstorm , die zich vanaf het Hauptbahnhof verspreidde , snel naar het zuidoosten trok en hele stadsdelen volledig vernielde. Duizenden mensen om in deze dichtbevolkte arbeidersbuurten. 

Info: lees verder wikipedia.nl

 

Altstadt

Hamburg-Altstadt is een drukke wijk rond het sierlijke Rathaus en wordt beschouwd als het commerciële hart van de stad. Het ligt op de rechteroever van de Elbe. 

 

Het Rathaus van Hamburg - gebouwd tussen 1886-1897 - domineert het centrum van de stad met zijn indrukwekkende architectuur. Het prachtige zandstenen gebouw is de zetel van de senaat en het burgerschap. Het Rathaus is van buiten al een lust voor het oog , is volledig in stijl van het historisme en combineert elementen uit de renaissance gotiek , en barok , zodat het lijkt op een kasteel in het centrum van de stad. 

 

Wanner je de binnenplaats betreedt , zie je de schoonheid en harmonie van het plein . Het plein met de Hygieia-fontein is een van de meest succesvolle van de hele Hanzestad.  Boven de hoofdpoort staat in het latijn: "De vrijheid die de voorouders hebben gewonnen , kunnen de nakomelingen proberen te behouden met waardigheid". De sierlijke traliedeur van het hoofdportaal leidt naar het Rathaus , dat wordt ondersteund door 16 zandstenen pilaren  , die zijn beschilderd met 68 portretten van verdienstelijke Hamburgers. Gemaakt van Sardisch marmer en toont de menselijke reis door het leven. De burgerschapszaal heeft een vrij eenvoudig ontwerp: het Parlement komt hier elke tweede dinsdag om 15.00 uur bijeen. 

Info: lees verder op hamburg-tourism

 

Kaffeemuseum Burg

Met bijna 100 jaar koffiegeschiedenis is de Burgbranderij in het prachtige Eppendorf een van de oudste nog bestaande koffiebranders in Hamburg. Het is ook te wijten aan hun liefde voor koffie en de oorsprong ervan dat ze in 2005 de Koffiemuseum in de Speicherstadt openden. De replica van een winkel , zoals aan de Eppendorferweg 252 is zeker een van de interassante delen van de tentoonstelling. Naast het koffiemuseum vind je hier op de St. Annenufer nog een shop en een café. 

Info: kaffeemuseum-burg.de

 

Kontorhausviertel

Het Kontorhausviertel zijn de huizenblokken in de oude binnenstad , rond het Burchardplatz tussen de Steinstrasse ,Messberg , de Klosterwall en de Brandstwiete.

Het bestaat uit grote kantoorgebouwen van wel tien verdiepingen in de stijl van het baksteenexpressionisme en andere moderne stijlen uit het begin van de 20e eeuw. 

Het centrale deel van het kantoorgebouwgebied rond de Burchardplatz werd op 5 juli 2015 samen met de aangrenzende Speicherstadt uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.  

 

Het Chilihaus werd gebouwd in 1922-1924 en wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Fritz Höger. Hte monumentale pand is grensverleggend voor het baksteenexpressionisme en is eind jaren '90 gerenoveerd. 

Verdere gebouwen in de viertel zijn; Het Messberghof , Miramarhaus , Mohlenhof , Montanahof , Sprinkenhof en het politiebureau op de Klingberg. 

Info: lees verder op wikipedia.de

 

Hamburger Kunsthalle

De Hamburger kunsthalle is een museum annex kunsthalle , gelegen aan de Glockengiesserwall tussen het Hauptbahnhof en de Alster , in de binnenstad.

Het is een van de belangrijkste en grootste kunstmusea van Duitsland. De eersteklas collectie neemt bezoekers mee door 8 eeuwen. 

 

De collectie Oude Meesters richt zich op vier gebieden : Noord-Duitse kunst rond 1400 , Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw , Italiaanse schilderkunst van 1350 tot 1800 en Franse schilderkunst van de 17e tot de 19e eeuw.

De 19e eeuwse galerij is een van de belangrijkste collecties van deze tijd , beginnend met de Romantiek en eindigend met werken van het Duitse Impressionisme. 

Info: lees verder op hamburg-tourism-de

 

Innenalster und Aussenalster

Het meer de Binnenalster ligt in het mooiste deel van Hamburg. Hier zijn de terrasjes aan het water , leuke restaurantjes en mooie hotels. Op de zuidelijke oever van de Binnenalster zijn de aanlegsteigers van de rondvaartboten op de Alster. Hier bij de lange winkelstraat Jungfernstieg heb je een prachtig uitzicht over het meer en de stad. 

Bij de Aussenalster kun je zeilboten en waterfietsen huren. 

Info: weekendplanner.nl

 

Speicherstadt

De Speicherstadt is eigenlijk een complex bestaande uit verschillende pakhuizen. Het werd gebouwd van 1883 tot 1927  en heeft donker baksteen en groen koperen daken. De gebouwen staan op een reeks eilandjes welke zich bevinden in de rivierbedding van de Elbe. Het gebied maakt deel uit van het oudere gedeelte van de haven. Het complex is terug te vinden in het stadsdeel dat luistert naar de naam 'HafenCity'. 

Info: hamburg.be

 

 

 

Internationale Maritime Museum

In het Maritime Museum in de monumentale Kaispeicher B , wordt op negen tentoonstellingsdekken 3000 jaar scheepvaartgeschiedenis getoond met waardevolle tentoonstellingen , scheepsmodellen en schilderijen. Een apart dek is gewijd aan onderzoek. Met de hand beschilderde kroonkompassen en glanzende gouden sextanten nemen je mee terug naar een tijd waarin het bepalen van koers een vaste hand en een scherp oog vereiste. Een "radiocabine" morsecode machines ,en signaalboeken illustreren hoe zeevarenden tot ver in de 20e eeuw communiceerden.  Geselecteerde modellen tonen de verschillende ontwikkelingen in de zeevaart: van Fenicische galeien en Romaanse triremen tot de drakenboten van de Vikingen , de Koggen uit het Hanzetijdperk en de karveels van de ontdekkingsreizigers tot de laatste windjammers. 

Info: lees verder op,  imm-hamburg-de

 

De Haven van Hamburg ligt in het hart van de stad , eeuwenlang was dit de belangrijkste haven van Midden-Europa. 

De St. Pauli - Landungsbrücken  is een passagiersterminal in de wijk Hamburg - St. Pauli. Vroeger stapten passagiers over op zeeschepen , maar tegenwoordig is het een verkeersknooppunt waar diverse vormen van openbaar vervoer bij elkaar komen en een toeristische attractie.  Dicht bij de terminal ligt ook de noordelijke toegang tot de St. Pauli - Elbtunnel. De terminal is ook vertrek of aankomstpunt van de vele rondvaartboten. Hier zijn ook het museumschip Rickmer Rickmers en het voormalige vrachtschip Cap San Diego te bewonderen.

Info: hamburg.com

Info: wikipedia.nl

Info: hamburg.de -elbtunnel

 

Reeperbahn

Bij een bezoek aan de Reeperbahn kom je ongetwijfeld langs de "Beatlesplatz". Dit plein ligt op de kruising van de Reeperbahn met de Grosse Freiheit , in de wijk St. Pauli.  Dit plein is naar de Beatles vernoemd omdat ze vaak in de clubs in de buurt optraden. De Reeperbahn is een druk bezocht gebied met veel cafe's en clubs. 

Info: hamburg.be

 

Auswanderermuseum Ballinstadt

Ga op een spannende reis en ervaar de geschiedenis van emigratie en immigratie gedurende vier tijdperken. 

De Emigranten Museum Ballinstadt staat op de plaats waar vele decennia emigranten werden opgevangen voor zij de reis overzee maakten. Er staan in totaal drie huizen op 2500 vierkante meter. Als bezoeker wordt je op deze historische authentieke locatie meegenomen in het museum op een reis langs alle wensen en dromen van de emigranten , op weg naar een nieuw land. 

Info: ballinstadt-de

 

Kramer Witwen Wohnungen

In 1375 verenigden de kleine handelaren , die een eigen kraam of winkel in de stad hadden en voornamelijk handelden in specerijen , zijden stoffen en ijzerwaren , zich in het Krameramt. 

 

Deze rijke beroepsorganisatie liet in 1636 op het terrein bij de Michaeliskirche gratis appartementen bouwen voor 20 weduwen van hun overleden ministriële broeders. De huizen met het smalle steegje ertussen dienden tot 1968 als bejaardentehuis . Met medewerking van de monumentenzorg werden de gebouwen tot 1974 gerstaureerd en de afzonderlijke appartementen verhuurd. 

Adres: Krayenkamp 10  Neustadt-Hamburg

Info: hamburg-tourism

Info: wikipedia.de

 

Puppenmuseum Falkenstein

Het meest indrukwekkende Landhuis in Bauhaus-stijl van Hamburg staat hoog boven de Elbe en toont natuurgetrouwe beelden van de Europese wooncultuur in de kleine woonruimtes van de poppenhuizen. Sinds 1986 toont Elke Dröscher haar 500 poppen , 60 poppenhuizen en portretten van kinderen uit drie eeuwen. De antieke poppen weerspiegelen de ontwikkeling van de mode en de verandering in het schoonheidsideaal in vervlogen tijden. Het is een spannende reis door de tijd voor zowel kinderen als volwasseneAdres: Grotiusweg 79 ( Sven-Simon-Park ) Hamburg-Blankenese. 

Info: elke dröscher

Info: hamburg-tourism

 

Street art

 

Street art

Hamburg heeft Street art fans veel te bieden. De hotspots van deze dynamische kunstvorm zijn het Schanzenviertel - het Karoviertel - St. Pauli en het Gängeviertel.

Om eenvoudig langs de drie hotspots te lopen zijn er de volgende drie tours: 

 

Het Karoviertel ligt in de wijk St. Pauli. De rondtour langs de highlights is ongeveer een kilometer lang.

 

De adressen  zijn: 

Binnenplaats                Marktstrasse 138

Binnenplaats                Glashüttenstrasse 18

Muur van huis              Glashüttenstrasse 22

Muur van huis              Glash:uttenstrasse 26

Drankenmarkt              Glashüttenstrasse 85

Muur van huis              Vorwerkstrasse 10

Muur van huis              Grabenstrasse 1

Entree huis                   Marktstrasse 128

Terras                           Marktstrasse 111

Yoko Mono Bar            Marktstrasse 41

 

De tour door St. Pauli begint bij de Feldstrasse Metro en eindigt in Park Fiction. 

Een grote verscheidenheid is te bewonderen langs het Heiligengeistfeld en door de straten van wat waarschijnlijk het meest zondige deel van de stad is. 

 

De adressen zijn:

Millerntor Stadion                     Heiligengeistfeld.

U bahn station Feldstrasse       Feldstrasse

Toegang binnenplaats

Hotel Pacific                               Neuer Pferdemarkt 30 - 31

Imbiss Schorsch                         Beim Grünen Lager 14

Muur van huis                           Wohlwillstrasse

Muur van huis                           Paul Rosen Strasse

Muur van huis                           Antonistras

Parc Fiction                               Antonistrasse

 

De Street art highlights in het Schanzenviertel zijn in ongeveer een half uur te bekijken. Slenter door de straten met oude gebouwen en hou je ogen open.

 

De adressen zijn:

 Zollischeck Terras              Sternstrasse 27

Salzhäuser Imbiss             Sternstrasse

Beckstrassen Terras          Beckstrasse

Binnenplaats                     Schulterblatt 18a

Binnenplaats                     Schulterblatt 62

Schanzenbuchshop          Schulterblatt 55

Rote Flora                         Schulterblatt 71

Muur van huis                  Schulterblatt/Rosenhofstrasse

Muur van huis                  Rosenhofstrasse 11 - 13

Entree binnenplaats        Susannenstrasse 10

Muur van huis                  Bartelsstrasse 2

Straatnaambord              Bartelsstrasse/Schanzenstrasse

S Bahn-Brug                     Schanzenstrasse

Entree huis                       Schanzenstrasse 101

 

Verder is er nog prachtige streetart te zien in de volgende straten;

Barnerstrasse 1 - Paul Rosen Strasse 28 - Lippmanstrasse 57-69 - Thalia in der Gausstrasse 190 - Speckstrasse - Thadenstrasse 94 - Bahrenfelderstrasse 321 - Hein-Hoyerstrasse 34-38.

 

Info: hamburg-tourism

Info: hamburg-companion.com