Leipzig geschiedenis 

Slag bij Leipzig okt. 1813
Slag bij Leipzig okt. 1813

Leipzig is o.a. de geboorteplaats van de componist Richard Wagner en de Keurvorst van Sachsen, Friedrich II. Ook hebben er veel bekende personen in Leipzig gestudeerd en/of gewerkt zoals,

de componist Johann Sebastian Bach, dichter Johann Wolfgang von Goethe, componist Edvard Grieg, componist Gustav Mahler, componist Robert Schumann, philosoph Friedrich Nietzsche en componist Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

Ook historisch gezien is Leipzig een belangrijke plaats.

De stad is gesticht als Burcht in 1015 op een kruispunt van twee oude handelswegen, de Via Regia en de Via Imperii. Van oorsprong is het een slavische nederzetting ( Lipsk ). In 1165 kreeg het stadsrechten.

 

In 1409 wordt hier de op en na oudste univeriteit van Duitsland gesticht.

Keizer Maximillian verleend Leipzig in 1497, als eerste stad in Duitsland, het Beursrecht en wordt het een Messestadt ( Beursstad )

Leipziger handelaren nemen de leiding in handel over van de Polen.

Marcus Brandis drukte in 1481 het eerste boek in Leipzig en in 1485 wordt Leipzig Boekenstad doordat Konrad Kunz Kachelofen de eerste Boekdrukkerij in Leipzig opent.

 

In 1507 is de Leipziger Messe inmiddels de grootste handelsplaats in Midden-Europa.

1539 - Invoering van de Reformatie door Martin Luther

Info:  http://www.luther.de/nl/index.html

1545 - De eerste boekhandelaren, Steiger en Boskopf, vestigen zich in Leipzig.

1555-56 - Aan de markt worden het "Alte Rathaus" en de "Alte Waage", in Renaissance stijl, gebouwd. De "Alte Waage" wordt het centrum van de Leipziger Messe.

 

1660 - De eerste Duitstalige en tegelijk de eerste dagelijkse krant verschijnt in Leipzig. De krant "Neueinlaufende Nachricht von Kriegs und Welthändeln" verschijnt op 1 januari 1660. Vanaf 1734 heet de krant "Leipziger Zeitung".

 

1719 - Opening van de "Leipziger Kaffeebaum". Tot de op vandaag de dag bekende Gaststätte "Kaffeebaum" wordt in de kleine Fleischergasse geopend. Het huis " Zum Arabischen Coffe Baum "is een van de oudste bewaard gebleven koffiehuizen in de wereld.

Componisten als Liszt en Wagner troffen zich hier.

1756-1763 Leipzig wordt door de Pruisen bezet. ( zevenjarige oorlog )

1765-1768 Goethe schrijft in Leipzig zijn Faust.

 

1806 - Franse troepen steken de grens met Sachsen over en de volgende dag verklaart de koning van Pruisen, Friedrich Wilhelm II, Frankrijk de oorlog. Op 18 oktober 1806 marcheren Franse troepen Leipzig binnen.

 

1813 - Slag bij Leipzig. In de herfst van 1813 wordt bij Leipzig geschiedenis geschreven. De legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden staan tegenover Napoleons leger. De "Grande Armee" van de Franse Keizer wordt in het begin van de gevechten ondersteund door Friedrich August I, de koning van Sachsen, en had beschikking over 200.000 man. Van 16-19 oktober vechten een half miljoen soldaten om het politieke lot van Europa. Uiteindelijk moet Napoleon zich tegenover zo'n grote overmacht overgeven.

Info:  http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/Leipzig_battle.htm#leipzigbattle33

1891-1897 - Aan de Augustusplatz wordt een nieuwe universiteit gebouwd.

 

1900 - De Duitse voetbalbond wordt in Leipzig opgericht. De VFB- Leipzig wordt in 1903 als eerste, Duits kampioen.

1913 - 100 jaar Slag bij Leipzig. Inwijding van het monument, ( Völkerslachtdenkmal ) ter herinnering aan de vele slachtoffers in de Slag bij Leipzig.

1914 - Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de eerste wereldoorlog wordt in Sachsen, net als elders in Duitsland, de Monarchie veranderd in een Republikeinse Staatsvorm.

1929-1930 - Wirtschaftskrise. Recessie en massawerkloosheid en als gevolg grote armoede kenmerken de situatie in deze jaren.

1933 - Op 30 januari, de dag van de machtsovername van Hitler, beginnen ook in Leipzig gevechten tegen andersdenkenden. Onmiddelijk na de machtsgreep van Hitler riep de KPD tevergeefs op tot een grote staking. Al op 8 februari wordt het kantoor van de KPD ( Kommunistische Partei Deutschlands ) door de nationalsozialisten doorzocht. Op 15 februari begint in Leipzig de eerste propagandamars van de NSDAP.

Info:  www.aktuelle-leipzig.de/html/lpz_in_der_ns-zeit.html

1942 - Leipzig wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog doelwit van Amerikaanse en Britse bombardementen, hierbij wordt een groot deel van de stad verwoest.

1945 - http://www.gruen-as.de/2005/15/index.html

Na de oorlog hebben de geallieerden besloten om Duitsland in vier delen op te splitsen, een Amerikaanse-Britse-Franse en een Russische zone, om te voorkomen dat er weer een wereldmacht vanuit Duitsland zou herrijzen. De DDR is een voortzetting van de Russische zone. De stad wordt een van de belangrijkste steden in de DDR.

Later speeld Leipzig een belangrijke rol in het aanzetten tot de val van het communisme in Oost-Europa, door o.a. de maandagsdemonstraties.

1989 - Vredesgebeden in de Nikolaikirche en aansluitend de Maandagsdemonstraties.

1993 - Leipzig viert het 300 jarig bestaan van de Leipziger Opera - Het 250 jarig bestaan van het Concertgebouworkest en het 150 jarig bestaan van het Muziek-Conservatorium.

1996 - Opening van het nieuwe Beursterrein.

 

2010 - Leipzig wordt gerangschikt onder de top 70 van meest leefbare steden ter wereld door adviesbureau Mercer.

Ook wordt Leipzig in 2010 door de New-York-Times opgenomen in de steden Top-10.

2013 - In oktober is het 200 jarig jubileum "Slag bij Leipzig".