Oxford

Bridge of Sighs ( Brug der Zuchten )
Bridge of Sighs ( Brug der Zuchten )

Oxford is beroemd als universiteitsstad en heeft de oudste universiteit van Engeland. Maar het is ook een industriestad en heeft belangrijke autofabrieken in Cowley, een voorstad van Oxford.

De Radcliffe Camera is een klassieke rotonde en is het opmerkelijkste gebouw van Oxford. Het 18e eeuwse bibliotheekgebouw doet nu dienst als leeszaal van de Bodleian Library. Het bevat ongeveer 600.000 boeken in de ondergrondse kamers onder Radcliffe Square. ( niet voor publiek toegankelijk )

Bridge of Sighs ( Brug der Zuchten ) lijkt op de Rialto brug in Venetië en is gebouwd in 1914 en verbindt de oude en de nieuwe gebouwen van Hertford College.

Christ Church behoort tot de grootste universiteiten van Oxford en is de enige met een eigen kathedraal. Lewis Caroll studeerde wiskunde aan Christ Church college.

Old Ashmole is een schitterend gebouw waar nu het History of Science in is gevestigd. Het is ontworpen om Elias Ashmole's curiositeiten in tentoon te stellen. In de 19e eeuw werd een deel van de collectie overgebracht naar de University Galleries, een schitterend gebouw uit 1845. Dit gebouw is nu bekend als het Ashmolean.

Info:  www.visitoxfordandoxfordshire.com   www.museumofoxford.org.uk/

www.chch.ox.ac.uk/

 


St. Albans

Wandkleed in St. Albans
Wandkleed in St. Albans

St. Albans is een stad in het Engelse graafschap Hertfordshire, 21 km. ten noorden van Londen.

Het was een nederzetting van pre-Romeinse oorsprong genaamd Verlamion. Het werd de eerste grote stad aan de oude Romeinse weg voor reizigers van Watling Street naar het noorden en kreeg de naamVerulamium.( Watling street is de naam gegeven aan een oude landweg in Engeland en Wales en voor het eerst gebruikt door de Britten, vooral de weg tussen Canterbury en St. Albans. ) 

Saint Alban, de eerste Britse christelijke martelaar, werd onthoofd in het jaar 309 door Maximianus op bevel van Diocletianus die het christelijke geloof aan de kaak stelde en had bevolen dat alle bondgenoten van het Romeinse rijk, die weigerden het geloof op te geven, gedood moesten worden.

De huidige stad St. Alban kreeg dus de naam van deze martelaar.

 

St. Albans Cathedral and Abbey staat op een heuvel waar volgens de overlevering de 3de-eeuwse heilige en eerste martelaar werd begraven nadat hij zijn leven voor het geloof had gegeven.

De kathedraal heeft het langste schip ( 300 meter ) in Groot-Brittannië en heeft nog  mooie Normandische architectuur en een aantal 13de en 14de-eeuwse muurschilderingen behouden.

St. Albans Cathedral staat lokaal bekend als de 'Abdij '.

 

Verulamium Museum is een bekroonde museum met voorwerpen uit de Romeinse stad Verulamium. Het museum heeft schitterende mozaïeken en opnieuw gemaakte Romeinse kamers die de bezoekers een idee geven hoe de Romeinen leefden.

Op korte afstand van het Verulamium Museum ligt het Romeins Theater, het enige zichtbare voorbeeld in Groot-Brittannië. Dichtbij liggen fundamenten van een Romeins herenhuis, een geheime heiligdom en een rij winkels.

Info:  http://www.stalbanscathedral.org/

Info:  http://www.romantheatre.co.uk/

Info:  http://www.stalbansmuseums.org.uk/Sites/Verulamium-Museum


Canterbury

Old Weavers Cottage
Old Weavers Cottage

Canterbury is een stad in Kent in het zuid-oosten van Engeland. Het is de zetel van de aartsbisschop van Canterbury. De stad dateert al uit de Romeinse tijd en heeft zijn middeleeuwse karakter weten te bewaren. In de smalle straatjes zijn talrijke restaurants en tearooms en men kan er heerlijk winkelen.

De kathedraal van Canterbury is vooral bekend vanwege de moord op Thomas Becket in 1170. ( Thomas Becket was de zoon van een Normandische koopman. Hij studeerde theologie in Parijs en werd in 1154 aartsdiaken en in 1155 kanselier van koning Hendrik II van Engeland. In 1162 werd hij aartsbisschop van Canterbury.) Door deze moord werd Canterbury een bedevaartsoord. In 1220 werd Trinity Chapel gebouwd om de stoffelijke resten van Becket in te bewaren, maar op bevel van Hendrik VIII werd het in 1538 vernietigd.

Canterbury Cathedral is een van de oudste christelijke kerken in Engeland en het speelt nog steeds een centrale rol in het Engelse christendom.

Geoffrey Chauser ( 1342-1400 ) laat in zijn Canterbury Tales de reizigers een tocht maken naar het graf van Thomas Becket.

De verhalen spelen zich af op de oude pelgrimsroute van Londen naar Canterbury en zitten vol humor en drama. ' The Miller's Tale'is het eerste verhaal en gaat over een gladde praatjesmaker, Nick, die een klein dorpje op stelten zet met zijn list en bedrog.

Infohttp://www.canterbury.co.uk/   www.eyewitnesstohistory.com/becket.htm


Rochester

The Peoples Monarch, Queen Elizabeth's 60 years on the throne -2012 ( in Rochester Cathedral )
The Peoples Monarch, Queen Elizabeth's 60 years on the throne -2012 ( in Rochester Cathedral )

Rochester is gelegen aan de rivier de Medway in Kent en wordt gedomineerd door het Normandische kasteel en de kathedraal.

Rochester Castle torent hoog boven de rivier de Medway en is een van de best bewaarde Normandische kastelen. Hij is 13 meter hoog, 70 meter in het vierkant en op sommige plaatsen zijn de muren 12 meter dik.

Het kasteel was van strategisch belang. Tijdens de late middeleeuwen heeft het o.a. bijgedragen om de zuid-oost kust van Engeland tegen een invasie te beschermen. Info: http://www.helenmarshall.co.uk/peoples_monarch.html

Info:  http://www.cometorochester.co.uk/

 

Rochester Cathedral is een Normandische kerk in Rochester. Het bisdom is de tweede oudste van Engeland na Canterbury. Het werd gesticht door Justus, een van de missionarissen, die  vergezeld door Saint Augustine of Canterbury naar de heidense Zuid-Engeland trokken om daar het cristendom , in de vroege 7e eeuw te brengen.

Het huidige gebouw dateert uit 1089 en is het werk van de Franse monnik Gundulf, de eerste Normandische bisschop van Rochester. Rochester was in de 13de eeuw een belangrijk centrum voor bedevaart. Zelfs vandaag de dag trekt het veel bezoekers die meer over de geschiedenis van de kathedraal willen leren.

Info:  http://www.rochestercathedral.org/pano 

Info:  http://www.rochestercathedral.org/history

Info:  http://www.cometorochester.co.uk/


Dover

Olympische spelen 2012 , live op een groot scherm in Dover
Olympische spelen 2012 , live op een groot scherm in Dover

Dover is een belangrijke havenstad en gelegen in Kent in Zuidoost-Engeland. Een citaat van de website van whitecliffscountry zegt,  Beauty meets History and England meets the Continent. Dover kijkt uit over het smalste deel van het Engelse kanaal naar Frankrijk. De stad is vooral ook bekend geworden om zijn krijtrotsen, the White Cliffs of Dover, die onderdeel zijn van de North Downs formatie.  De rotswand reikt tot 110 meter. Verschillende broedende vogels nestelen op de rotswand, waaronder de Noordse stormvogel en kolonies van Drieteenmeeuw. Info:  http://www.whitecliffscountry.org.uk/

Dover Castle is het oudste fort van Engeland en is strategisch in de verdediging van het land, zelfs tot en met de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Het eerste kasteel in Dover was waarschijnlijk een Angelsachsische fort en met de komst van Willem de Veroveraar in 1066, en later door Henry II en Henry VIII werden de bestaande vestingwerken uitgebreid.

De heuvel die het kasteel ondersteunt staat nu bekend als Castle Hill.

Onder de witte kliffen en Dover Castle zijn de The Secred Wartime Tunnles, deze werden o.a. gebruikt door Winston Churchill en door het leger als commandocentrum tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Info:  http://www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/dover-castle/

Info:  http://www.nationaltrust.org.uk/things-to-see-and-do/view-page/item545169/281134/

Info:  http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/dover-castle/&prev=/search%3Fq%3DTunnels%2Bonder%2BDover%2Bcastle%2B%2Buk%26hl%3Dnl%26rlz%3D1G1GGLQ_NLNL297%26biw%3D1920%26bih%3D953%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=mCo2UJStJqa00QXvpoHgAQ&sqi=2&ved=0CEoQ7gEwAARye

Rye had eens een florerende haven en was een van de belangrijkste havens aan het kanaal, maar in de 16e eeuw verzandde de haven en ligt het nu ± 3 km. landinwaarts. Het is een prachtig, op een heuvel liggend stadje, met smalle straatjes en nog enkele historische gebouwen, zoals de Lamb House, een Georgian huis uit 1722, The Mermaid Inn, gesticht in de 11e eeuw en is de grootste middeleeuws gebouw in Rye en de St. Mary's Church, met een van de oudste kerkklokken van het land.

Info:  www.visitrye.co.uk/


Battle

Yesterday's World
Yesterday's World

Battle dankt zijn naam aan de slag bij Hastings, die werd uitgevochten tussen de Saksische koning Harold II en Willem de Veroveraar in 1066.

Battle Abbey is door Willem de Verovenaar gebouwd, tussen 1070 en 1094, op de plek waar hij zijn overwinning behaalde.

De Abdijruines en het slagveld worden onderhouden door de English Heritage.

Er is een bezoekerscentrum en dmv. een tentoonstelling en een audio-tour krijgt men een beeld van de Battle of Hastings.

Battle is een leuke marktplaats met enige mooie Georgiaanse gebouwen in de High Street. De cottages en de huizen rond de abdij zijn van rond 1700.

In Yesterday's World doe je een stap terug in de tijd, naar 1066. Hier vind je verder een Gift Shop, Mrs. Bumbles's Sweet Shop en Nippy's Tea Room.

Info:  http://www,battle-sussex.co.uk/   www.yesterdaysworld.co.uk


Brighton

Royal Pavilion
Royal Pavilion

Brighton is een levendige stad en een populaire badplaats aan de zuidkust van Engeland in East-Sussex. Het ligt op minder dan een uur van Londen.

De belangrijkste attractie van Brighton is de Royal Pavilion.

Voordat prins George van Wales, de latere koning George IV, in 1785 in het geheim trouwde met Maria Fitzherbert, ontmoetten de twee elkaar in Brighton. De prins verhuisde naar een landhuis hier en liet deze in 1815 verbouwen door John Nash, tot een exotisch oosters paleis.

De bouw van de laat-Victoriaanse Brighton Pier begon in 1891 en werd in 1899 geopend. Het heeft nu o.a. restaurants en speelhallen.

Verder kan men de Brighton Museum and Art Gallery bezoeken met zijn beroemde Art Nouveau en Art Deco meubilair.

Info:  www.visitbrighton.com   www.brightonpier.co.uk  www.royalpavilion.org.uk/

 


Portsmouth

HMS Victory
HMS Victory

Portsmouth ligt in County Hampshire en was ooit een belangrijke marinehaven. Nu is het vooral in trek bij diegene die geinteresseerd is in de maritieme geschiedenis van Engeland.

In Portsmouth Historic Dockyard ( het oudste droogdok ter wereld ) ligt sinds 1922 de HMS Victory en trekt als museum vele bezoekers.

De HMS Victory, het Engelse vlaggeschip waarop admiraal Horatio Nelson, op 21 oktober 1805, sneuvelde tijdens de Slag bij Travalgar, waarbij een vloot van de Britse Royal Navy slag leverde met een Frans-Spaanse vloot onder leiding van Pierre de Villeneuve bij Kaap Travalgar.  (70 mijl ten noordwesten van Gibraltar

Naast de Victory ligt de scheepsromp van de Mary Rose, het vlaggeschip van Hendrik VIII, dat in 1945, tijdens zijn eerste reis, kapseisde.

Men kan voor een overzicht van de maritieme geschiedenis vanaf de 16e eeuw, terecht in het Royal Navy Museum.

Aan de Clarence Esplanada, Southsea, vind men de D-Day Museum and Embroidery, dit museum is geheel gewijd aan alle aspecten van de landingen in Normandië.

De beroemde schrijver Charles Dickens werd geboren in Portsmouth in 1812, zijn geboortehuis is ingericht als museum. Bekende werken zijn o.a. Nicholas Nickleby, David Copperfield, A Christmas Carol en A Tale of Two Cities.

Info:  www.visitportsmouth.co.uk/   http://www.hms.victory.com

www.charlesdickensbirthplace.co.uk/


New Forest

New  Forest Pony's
New Forest Pony's

De New Forest National park is een echt paradijs voor wandelaars en een  ideaal gebied om al fietsend te verkennen. Het park ligt in County Hampshire.

Het is een van de weinige oerbossen van Engeland en heeft prachtige, zeldzame heidesoorten en een spectaculaire kustlijn. Bekend is het vooral om zijn in het wild lopende pony's en damherten. Het was een favoriet jachtterein van Koning Willem I.

Info:   http://www.thenewforest.co.uk/    http://www.new-forest-national-park.com/