Frankfurt

Frankfurt am Main is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en de op vier na grootste stad van Duitsland. De stad ligt aan de oevers van de Main. 

 

De skyline met de wolkenkrabbers van de grote banken is het symbool van de metropool aan de Main geworden. Frankfurt heeft er de bijnaam 'Mainhatten' aan te danken. Met de Frankfurter Messe , de Europese Centrale Bank en meer dan driehonderd Kredietinstellingen van over de hele wereld behoort Frankfurt tot de belangrijkste financiële centra van Europa. 

Lees verder op: hessen-tourismus.de

Map Frankfurt

 

 

Meer dan veertig musea en galerieën en meer dan zestig theaters en vrije toneelgroepen bepalen met elkaar het veelzijdige culturele aanbod van de metropool aan de Main. Op de zogeheten "Museumoever" komt het tot een bundeling van culturele hoogtepunten. 

 

Städel Museum

Het Städel Museum , in 1815 opgericht als een burgerstichting door de bankier en zakenman Johann Friedrich Städel , geldt als de oudste museumstichting van Duitsland. Onder één dak biedt de collectie een vrijwel compleet overzicht van zevenhonderd jaar Europese kunst van het begin van de 14e eeuw tot heden , met de nadruk op renaissance , barok , vroegmoderne kunst en nog veel meer. Het bezit omvat in totaal 3.100 schilderijen , 660 sculpturen , meer dan 5000 foto's en meer dan 100.000 tekeningen en prenten. Niet alleen de uitstekende kwaliteit van de collectie , maar ook de hoge mate van bedrijvigheid op het gebied van onderzoek , tentoonstellingen en educatie garanderen de prominente positie van de Städel in het

internationale museumlandschap.

Info: lees meer op städelmuseum.de

 

 Het oudste stadsdeel van Frankfurt is de Altstadt , dat met een oppervlakte van 0,48 vierkante kilometer tevens het kleinste stadsdeel is. 

De grootste trekpleister van de Altstadt is de Dom van Frankfurt , een gotische kerk met fresco's uit de renaissance. Aan de klinkerstraatjes staan vakwerkhuizen met zadeldaken , zoals het Haus zum Römer aan de Römerberg , het stadshuisplein van Frankfurt.

 

In een halve cirkel rond de Altstadt ligt de Innenstadt , waarvan de geschiedenis eveneens teruggaat tot de middeleeuwen. 

 

 Sachsenhausen

Tegenover de Altstadt , aan de andere zijde van de Main , ligt Sachsenhausen.

De oudste vermelding van Sachsenhausen dateert uit 1193 , aan het eind van de middeleeuwen lag Sachsenhausen al binnen de verdedigingswerken van de stad.

Alt Sachsenhausen is een sfeervolle oude wijk met allerlei verschillende vakwerkhuisjes. In de 12e eeuw werd deze wijk gebouwd als een soort bruggenhoofd van de stad. Daarnaast is het Alt-Sachsenhausen het uitgaansgebied van de stad.

Info: wikipedia.nl

Info: reisroutes.nl

 

 

De nationale drank van Frankfurt

Apfelwein - Ebbelwei - Schoppe of Stöffche

Apfelwein is al meer dan 250 jaar de nationale drank van Frankfurt. Het wordt gedronken in een gezellig ingerichte Apfelweinkneipe , uit een geribbeld glas met een ruitpatroon , gegoten uit een Bembel. Deze grijze stenen kan met een blauw patroon is een symbool van de Frankfurter appelwijn cultuur. 

 

Info: frankfurt-tourismus

 

Goethe Haus

In de wijk Innenstadt van Frankfurt ligt het Goethe-Haus en Museum. Johann Wolfgang Goethe werd geboren in het huis aan de Grosser Hirschgraben en groeide daar op. Hij bracht het grootste deel van zijn jeugd hier door , totdat hij in 1775 de uitnodiging van erfprins Carl August von Sachsen Weimar-Eisenach aanvaardde. In het huis van zijn ouders creëerde Goethe zijn indrukwekkende vroege werken , waaronder 'Götz von Berlichingen' , de originele versie van de 'Faust' en 'Die Leiden des jungen Werther' , waarmee hij in één klap wereldberoemd werd. 

Info: frankfurter-goethe-haus

Info: frankfurt-tourismus

 

Alte Oper

De Alte Oper is een voormalig operagebouw in de Innenstadt , dat tegenwoordig in gebruik is als concertzaal. Het operahuis werd gebouwd in renaissancestijl  in 1877-1880. In maart 1944 werd het grotendeels vernield bij een luchtbombardement . In 1953 kwam een actiecomité tot stand tot herbouw van de Alte Oper. De grote zaal van het gebouw heeft 2500 zitplaatsen. Voor kamermuziek wordt de Mozart-Saal gebruikt , die 700 zitplaatsen heeft. Daarnaast is er nog een aantal kleinere zalen die voor congressen worden gebruikt.

Info: wikipedia.nl

 

Main Tower

De Main Tower is een wolkenkrabber in de wijk Innenstadt. Het gebouw is 200 meter hoog en heeft vijf verdiepingen ondergronds en 56 meter boven de grond. Het telt ook twee uitkijktorens. de toren is gebouwd tussen 1996-1999. In de toren zijn ondermeer de Landesbank en de televisiestudio van de Hessischer Rundfunk gevestigd.

Adres: Neue Mainzer Strasse.

Info: maintower.de

Info: wikipedia.nl

 

 

 Street Art

dosenkunst.de/tag/bad-vilbel/
dosenkunst.de/tag/bad-vilbel/

 

Street Art in Bad Vilbel

Doordat de muur "Am Bahndamm" in Bad Vilbel  ondertussen in zijn geheel is geschilderd met prachtige schilderingen van het duo Herakut , is er een nieuwe locatie gezocht en gevonden. De nieuwe locatie is de oeverversterking op de Nidda , onder de nieuwe bibliotheek. Daar prijkt nu weer een prachtig werk van de kunstenaars Herakut. 

 

Ook vind je prachtige werken op de geluidswand in Bad Vilbel / Dortelweil. Het zijn werken van Sebastian Stehr genaamd , wat is liefde.

 

In het stadscentrum van Bad Vilbel vind je naast werken van Herakut en Case , werken van Jaune. 

Info: dosenkunst.de

Info: hessenschau.de

 

Langs de hoofdstraat  in Bad Vilbel ( Frankfurterstrasse 122 ) vind je ook een schildering van Herakut. 

Info: raffatrova.com

 

Street Art in Sachsenhausen

Een muurschildering met twee verschillende scenario's vind je op de Aussigerstrasse nr. 14. De ene afbeelding toont een oververhitte , verdroogde en vervuilde wereld , en de andere afbeelding toont een natuur verbondende stadsgezicht en twee handen en  een magische kubus met wereldatlasmotieven. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Langs de wanden van de S-Bahn-station ( Lokalbahnhof ) is een muurschildering te zien met afbeeldingen van Appelcider en Gezegden.

Info: muralsartfrankfurt

 

Aan de Schwedlerstrasse ( Ostend - Sachsenhausen  ) is een grote muurschildering te zien dat doorloopt om de hoek. ( Atelier Frankfurt ) 

Info: muralsartfrankfurt

 

Abtgässchen - Sachsenhausen

De muurschildering is te vinden op de ooit populaire en nu gesloten "Stereo Bar". De schildering heeft specifieke motieven uit de directe omgeving zoals , Alt Sachs , Fraa Rauscher , Henninger Turm , en de Zuid-Station. 

 

Muurschildering aan de Hedderichstrasse , getiteld "Peace". De schildering heeft veel zogenaamde Cityghosts - Figuren. De muurschildering gaat door over twee etages. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Friedensbrücke

Schildering "Wall an der Friedensbrücke". Het gebied bij het Skategebied , ligt ten noorden van de Main en heeft wisselende eerste klas werken. 

De Friedensbrücke is een verkeersbrug over de Main. Het verbindt de Baseler Platz in Gutleutviertel met de Stresemannallee in Sachsenhausen. 

Info: vagabundler

 

Street Art Bornheim

Muurschildering aan de Bergerstrasse in de wijk Bornheim , in het noordoosten van de stad. De Bergerstrasse is een zakenstraat, Op de hoek van de straat vind je een 

hommage aan het Frankfurter sprookje "Struwelpeter". In de schildering zijn de namen van personen en passages en individuele scenes in verwerkt ( uit het sprookje )

Info: steemit.com

 

Muurschildering aan de Inheidenerstrasse / naar de Buchwaldstrasse in Bornheim. Een meterslange buitenmuur met afbeeldingen uit de strip Lucky Luke, de muur is volledig beschilderd met personages uit de beroemde strip zoals, zijn paard Jolly Jumper , de hond Rataplan , en zijn tegenstanders de vier Daltons - Joe , Jack , William en Averell. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Street Art in Nordend

Muurschildering , aan de Nibelungenplatz 2 , met talloze boektitels van essays , boeken en artikelen die de afgelopen 50 jaar door deze universiteit zijn gepubliceerd. Ook te zien is een jongere met een VR-Bril , een man en een vrouw die een boekentrap opklimmen , en berichten als , Kansen door onderwijs , Kennis door praktijk , en Diversiteit versterkt. 

Info: muralsartfrankfurt

 

"Man on The Moon" heet de andere muurschildering die op Nibelungenplatz 2 te zien is. Het is een schildering van een maanlanding ,  met op de achtergrond een Sonde , een Astronaut en de Aarde. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Street Art in Westend

Metrostation Frankfurt - Halte Festhalle/Messe

Muurschildering die zowel de Skyline van Frankfurt als die van Toronto weerspiegelde in de bril van de afgebeelde persoon. met de schildering werd rekening gehouden met dieren; de Adelaar van Frankfurt en de Wasbeer van Toronto. Het werk is te zien in het metrostation Festhalle/Messe. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Muurschildering op de gevels langs de drukbezochte Miquelallee in Westend ( ter hoogte van de Carl-von-Weinberg-Siedlung ) Te zien is dat op het ene gebouw een vrouw aan het  schrijven is en op het andere gebouw een man die brieven leest. De zien op Miquelallee 191.

Info: stadtkindfrankfurt

 

Street Art Ostend

Muurschilderingen aan de Ratswegkreisel. Hall of Fame , met meer dan 80 schilderingen 

Info: stadtkindfrankfurt

 

Street Art Binnenstad

Een van de mooiste muurschilderingen van Frankfurt is te zien in het midden van het stadscentrum , op de hoek van de Grosse Eschenheimer en de Stiftstrasse.  Het duo Herakut bracht dit 15 meter hoge , fantastische werk naar de grijze huismuur.

Info: Herakut

 

Op het B niveau van het Konstablerwache S-Bahn-station , U-Bahn-station , werd een grote muurschildering aangebracht. De ene kant van de muurschildering ( Frankfurt kant ) zie je Goethe , Skyline , Adler , en Faa Rauscher. De andere kant ( Granada kant ) zie je de Kathedraal. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Parallel aan de Töngesgasse in de binnenstad ligt de Kleinmarkthalle. Op een 120 meter lange muur zijn enkele bezienswaardigheden van Frankfurt beschilderd. Te zien zijn o.a. de Alte Oper , Eiserne Steg , Ebbelwei-Express en persoonlijkheden zoals , Goethe , Anne Frank en Otto Hahn. 

De Kleinmarkthalle is een overdekte markt bij de Zeil , waar je allerlei lekkernijen kunt kopen. 

Info: stadtkindfrankfurt

 

Street Art Heddernheim

Niet ver van de Nidda , in de wijk Heddernheim  ( Herbornerstrasse ) is een muurschildering genaamd "Survival of the fittest" , van een eendagsvlieg , een forel , een vlieger en de Britse sociaalfilosoof Herbert Spencer. 

Info: muralsartfrankfurt

 

Street Art Niddapark/Niddatal

Schilderingen op de snelwegpilaren. Het Niddapark ligt in het noordwesten van het stadsgebied.  Metrolijnen U1 en U9 vanuit het oosten , halte Niddapark. Vanuit het zuiden U6.

 

In de Niddastrasse , nabij 25 Hours Hotel , is een muurschildering van Nuncas , in de vorm van een groot figuur. 

Info: sonne-wolken

 

Street Art Höchst

De cultuurbunker in het Höchst-district aan de Leunastrasse 19 is een beetje uit de buurt , maar zeker een bezoek waard. De muurschilderingen zijn op  vier kanten van het gebouw aangebracht. Het is een mooie verzameling streetart , ook met werken van Herakut. 

S-Bahn-station Galluswarte , afslag Frankenallee

Info: zoomlab

 

Street Art Hanauer Landstrasse

In de schaduw van de EZB , aan de Hanauer Landstrasse 99 staat een huis dat aan de achterkant een van de mooiste muurschilderingen van de stad heeft , genaamd St- Patrick. 

De gevel van het Casino Royal aan de Hanauer Landstrasse 213  heeft een kleurrijke adelaar kunstwerk , gemaakt door de Naxos Atelier-Kunstenaars.

Info: wtf--ivi